Un studiu provoaca stupoare in lumea stiintifica: exista o forma de constiinta dupa moarte!

Social Media

viata dupa moarte 2Moartea este o consecinta inevitabila a vietii, iar multi ne temem de moarte pentru ca nu stim ce se intampla dincolo; dar acum oamenii de stiinta cred ca au gasit „lumina de la capatul tunelului”.

Cel mai mare studiu facut vreodata privind experientele din apropierea mortii a descoperit ca unele stari de constientizare pot continua chiar si dupa ce creierul nu mai functioneaza deloc. Este un subiect controversat, care a fost, pana de curand, a fost tratat cu scepticism in lumea stiintifica.

Dar oamenii de stiinta de la Universitatea din Southampton au petrecut 4 ani examinand mai mult de 2.000 de persoane care au suferit stop cardiac la 15 spitale din Marea Britanie, SUA si Austria. Si au descoperit ca aproape 40% din persoanele care au supravietuit au descris o forma de „constientizare” in perioada cand au fost in moarte clinica.

De exemplu, un barbat, si-a vazut tot corpul, de undeva de sus, in timp ce era resuscitat de medici. In ciuda faptului ca se afla in stare de inconstienta totala si „mort” de 3 minute, barbatul, in varsta de 57 de ani, a relatat in detaliu toate actiunile personalului medical, lucru imposibil daca nu ar fi avut acea stare de constientizare „dupa moarte”.

„Stim ca creierul nu poate functiona atunci cand inima a incetat sa mai bata”, a declarat Dr. Sam Parnia, cel care a condus studiul. „Dar, in acest caz, constiinta a continuat pana la 3 minute, chiar daca creierul nu mai functioneaza dupa 20-30 de secunde in care inima s-a oprit. Barbatul a descris tot ceea ce s-a intamplat in camera de interventie”.

Din 2060 pacienti cu stop cardiac studiat, 330 au supravietuit, iar dintre acestia, 140 au fost intervievati; 39% dintre ei au spus ca au experimentat o anumita constientizare in perioada in care au fost resuscitati. Cu toate ca multi nu si-au putut aminti detalii specifice, cateva lucruri pot fi evidentiate. Unul din cinci intervievati au spus ca au simtit un sentiment neobisnuit de liniste, in timp ce aproape o treime au simtit un timp incetinit sau accelerat. Unii au declarat ca au vazut o lumina stralucitoare, ca un flash de aur, iar altii au relatat prezenta unui sentiment de teama. 13% au spus ca s-au simtit separati de corpurile lor.

Dr. Parnia crede ca mult mai multi oameni pot avea experiente de constientizare atunci cand sunt in moarte clinica, dar medicamentele sau sedativele utilizate in procesul de resuscitare ii impiedica sa-si aminteasca.

Sursa: The Telegraph


Social Media

1 Comment

Leave a Reply