Un sfat de aur: daca va supara cineva, nu-i raspundeti imediat, ci asteptati 24 de ore! O mare transformare se va produce in voi…

Imagine: pixabay.com (Commons Creative – free) + prelucrare poprie

Gurdjieff a fost un mare intelept si cautator spiritual. Cand tatal lui Gurdjieff era pe moarte, i-a spus fiului sau: „Nu sunt bogat, n-am ce sa-ti las, dar iti dau acum un sfat pe care mi l-a dat si mie tata cand era pe moarte. Sfatul este acesta: daca te superi, nu raspunde imediat, asteapta 24 de ore. Pe urma fa ce vrei. Chiar daca vrei sa-l omori pe omul care te-a suparat, omoara-l, dar dupa 24 de ore”.

Mai tarziu, la batranete, Gurdjieff si-a adus aminte: „In toata viata mea, supararea nu mi-a creat nicio problema, pentru ca am asteptat 24 de ore, iar in final, toata treaba mi se parea o prostie. Si uneori s-a dovedit ca persoana care m-a suparat a avut dreptate, asa ca m-am dus si i-am multumit. Supararea nu mi-a adus niciun dusman, nicio complicatie in viata”.

Asa ar trebui sa facem toti. Cand cineva ne supara sau ne enerveaza, ar trebui sa asteptam, dupa ce cantarim bine la ceea ce a spus celalalt, dupa ce meditam la ce-a spus el. Odata ce detinem aceasta cheie, detinem una dintre cheile care ne permitam sa intram in mister, in misterele altor persoane. Fiecare persoana contine o fiinta misterioasa, dar acea fiinta este inchisa pentru noi. Fiecare persoana poate sa devina poarta catre divin, fiecare persoana obisnuita este iesita din comun. Sub suprafata se ascunde misterul, dar avem nevoie de o cheie pentru a fi descifrat. Si cheia aceea este raspunsul vigilent. Nu trebuie sa reactionam – reactia este intotdeauna moarta.

(Text de Osho)

Be the first to comment

Leave a Reply