Masajul suedez combina diverse actiuni mai mult sau mai putin energice: atingere usoara, framantare, frecari, lovituri si vibrari. Efectul sau este global relaxant si contribuie la reducerea oboselii si a efectelor stresului, atenuand excitarea sistemului nervos si ameliorand, totodata, somnul. Se stie ca stimularea terminatiilor nervoase situate in partea profunda a pielii provoaca secretia de endorfine (substante euforizante naturale fabricate de creier) si procura astfel o senzatie de bunastare.
Tonifierea muschilor si a articulatiilor
Masajul suedez urmareste sa atenueze atat tensiunile musculare, crampele si spasmele, cat si durerile si intepenelile articulare. El activeaza circulatia sangvina si limfatica si ar favoriza astfel eliminarea toxinelor. Este recomandat ca un complement al reeducarii functionale si pe perioada de convalescenta. Este, de asemenea, benefic pentru sportivi, dupa un efort muscular intens.
Cum se petrec lucrurile?
Consultatia incepe cu un interogatoriu precis asupra starii de sanatate si a modului de viata. Masajul se desfasoara in pozitie culcat (uneori asezat) pe o masa sau pe jos, in lenjerie de corp sau gol. In functie de caz si de timpul disponibil, masajul se face pe tot corpul sau numai pe o parte (gat-umeri, maini-picioare). Incepe cu o atingere usoara, imblanzita prin folosirea de talc sau de ulei vegetal (caruia ¡ se adauga uneori uleiuri esentiale). Urmeaza apoi diverse apasari, framantari si loviri. Practicianul incepe in general cu partea dorsala, apoi cu cea ventrala si termina cu gatul si fata, dar nu exista un protocol strict. La sfarsitul masajului se respecta un timp de odihna, corpul pacientului fiind acoperit cu un prosop pentru a nu raci.
Efecte secundare?
Uneori, in timpul masajului sau ulterior, intervine o senzatie trecatoare de inconfort fizic sau emotional.
Ce efecte recunoscute are asupra sanatatii?
Incepand din anii 1990, mai multe studii (realizate mai ales in cadrul asigurarilor pentru dureri de spate) au aratat binefacerile masajelor pe plan fizic (reeducare, dureri), emotional si psihic (stres, depresie, anxietate, tulburari de comportament). Functiile fiziologice ar fi si ele ameliorate, indeosebi circulatia.
Contraindicatiile la masaje
Masajele sunt interzise in caz de febra puternica, de interventie chirurgicala recenta, de rana, de infectie cutanata sau de tumoare. Satietatea (dupa o masa) si ebrietatea sunt contraindicatii la masaje. Trebuie pastrata o maxima prudenta in timpul sarcinii. Menstrele si purtarea unui sterilet interzic masajul pantecelui. In fine, se recomanda un aviz medical in caz de tulburari circulatorii (flebita, varice, hipertensiune) sau cardiace, precum si in caz de diabet.
Comentariile sunt închise.