Superstitii legate de pantofi si haine

Ati pus vreodata pantofii pe pat si mama sau sotia te-au certat? Desigur, o faceau pentru a nu murdari asternutul sau fata de masa. Totusi si superstitiile au ceva de spus in aceasta directie. Se zice ca aduce nu numai ghinion, ci mai mult decat atat, pericol de a fi spanzurat!

* O veche traditie mai spune ca e bine sa arunci cu un pantof vechi dupa cel ce pleaca de acasa, pentru a abate norocul asupra sa. Acelasi lucru se face uneori cand mirele sau mireasa pleaca din casa parinteasca atunci cand se casatoresc. De aceea, in unele tari exista traditia de a lega de spatele masinii un pantof vechi.

* In Romania exista obiceiul ca la nunta, mireasa sa scrie pe talpa pantofului numele tuturor prietenelor inca nemaritate pentru ,,a trage bine piciorul”.

* Mai exista obiceiul ca, in biserica, in timpul ceremoniei religioase de la nunta, unul din soti sa-l calce pe celalalt pe picior. Se spune ca cel care va reusi acest lucru, va fi stapanul in casa, supunandu-l, metaforic, pe celalalt. Pe de alta parte, in alte colturi ale lumii, exista obiceiul ca mirele sa puna piciorul pe capul sotiei, asigurand, zice-se, prin acest gest fericirea indelungata in familie. Dar explicatia unor astfel de gesturi consta in faptul ca este o modalitate de a detine controlul asupra celuilalt.

* Totodata, barbatii trebuie sa tina minte ca nu e bine sa daruiasca iubitelor sau prietenelor lor pantofi, decat in cazul in care doreste sa o ceara in casatorie, deoarece femeia va intelege prin acest gest o cerere de a merge alaturi de el pentru toata viata. Daca nu are acest interes, acelasi cadou poate atrage despartirea.

* Nu puneti pantoful stang in piciorul drept sau invers ca aduce ghinion.

* Nu lasati pantofii incrucisati cand va descaltati pentru ca sunt semn de ghinion.

* Nu e bine sa mergi incaltat numai cu un pantof, sau cu pantofi diferiti ,,cu un papuc si cu o ciubota”, cum se mai spune, pentru ca asta ar putea aduce moartea unuia dintre parinti.

* Exista si un semn norocos legat de pantofi, si anume sa legi sireturile cuiva intre ele, dar nu uita sa-ti pui o dorinta in timp ce faci aceasta.

* Daca o pereche noua de pantofi scartaie, inseamna ca perechea respectiva nu a fost platita corespunzator.

* Nu e bine sa imbraci hainele pe dos, pentru ca atrage cearta.

* E bine sa-ti pui o dorinta cand imbraci haine noi.

* E bine sa porti tot timpul o moneda in buzunar.

* Nu te imbraca cu o haina cu mana stanga mai intai.

* Aduce noroc sa gasesti sau sa primesti o pereche de manusi.

* E semn rau daca pierzi o manusa, daca te intorci dupa o pereche de manusi uitata undeva, sa dai cuiva o pereche de manusi.

* Aduce ghinion sa pui o palarie gresit pe cap, sa o asezi pe masa sau pe pat.

1 Comment

Leave a Reply