Stiinta lipsita de cunoasterea divina este ca o arma ucigasa incredintata unui idiot!

Social Media

La intrebarea „Se afla stiinta in conflict cu religia?”, se poate raspunde foarte clar: „Absolut deloc”. Stiinta este incompleta. Asemenea cunostinte partiale, o asemenea stiinta limitata care ignora fiinta umana genereaza obligatoriu mizerie, duce la dezastru. Pentru ca viata sa infloreasca in pace, in intelegere, in plenitudine, nu este suficient sa fie sondata materia.

Daca obiectele asigura efectiv o anumita prosperitate si procura fara nicio indoiala satisfactie, ele nu aduc niciodata progresul. Ele fac din noi proprietari si intelectuali, dar nu niste oameni iluminati. Faptul de a nu cunoaste decat lumea este insuficient si aceasta imperfectiune este un put fara fund de iluzii si suferinte.

Stiinta confera putere, obiectivul ei este acela de a domina. Nu i-a permis oare omului sa manipuleze forte redutabile? Fara a fi adus, cu toate acestea, ceva cu adevarat pretios omenirii. Omul este desigur puternic, insa el este mai ales temator, dezarmat in fata bolii si a mortii, deoarece pacea nu vine din dominarea materiei, ci din accesul la divin, la religia autentica.

Puterea fara linistea inimii este sinucigasa, autodistrugatoare. Stiinta lipsita de cunoasterea divina este ca o arma ucigasa incredintata unui idiot. Ce poate iesi de aici? Ruptura care s-a mentinut pana in prezent intre stiinta si spiritualitate nu a facut decat sa atraga catastrofe asupra acestei biete lumi. Oamenii fascinati doar de performantele materiale au monopolizat fraiele puterii si au raspandit nelinistea si disperarea in cele patru colturi ale lumii. La randul lor, inteleptii, care au realizat cunoasterea de sine, au gasit cu siguranta pacea interioara, dar nu au avut niciun fel de influenta. Invatatura lor spirituala a fost deci, la randul ei, incompleta.

Omul are nevoie de o vasta sinteza, de o fuziune intre stiinta si spiritualitate. De aici poate iesi un individ cu adevarat uman, o cultura demna de acest nume, un popor bogat in interior si eficient in exterior. Individul nu este nici corp, nici suflet, el este ambele. Este inutil sa fie favorizat un singur aspect, esecul va fi sigur.

(Text de Osho)


Social Media

Be the first to comment

Leave a Reply