Sf Fecioara Maria si „misterele” sale crestine

Social Media

fecioara-maria1Calendarul crestin ortodox, dupa care poporul roman praznuieste unele evenimente petrecute in viata Sfintei Fecioare Maria, contine patru sarbatori legate de aceasta, si anume: nasterea Maicii Domnului sau Sfanta Marie mica pe 8 septembrie, Intrarea Maicii Domnului in Biserica la 21 noiembrie, Buna Vestire din 25 martie si Adormirea Maicii Domnului sau Sfanta Marie mare din 15 august ; acestea sunt cele patru sarbatori mari, legate de Sfanta Maria denumite si marile praznice bizantine.

Iata cateva intrebari si raspunsuri, din perspectiva crestina, privind Fecioara Maria.

Cine este preasfanta Fecioara Maria?

Preasfanta Fecioara Maria:
· este o fiica a lui Israel, o tanara evreica din Nazaret in Galileea, „o fecioara logodita cu un barbat din casa lui David, numit Iosif” (Lc 1,26-27)
· „ea se afla in fruntea celor smeriti si saraci ai Domnului, care spera cu incredere de la el mantuirea si o primesc. In sfarsit, cu ea, fiica stralucita a Sionului, dupa indelungata asteptare a fagaduintei, se implinesc timpurile si se instaureaza noua economie de mantuire” (LG, nr. 55)

Ce relatie exista intre Maria si Cristos?

· Isus Cristos a fost zamislit in sanul Fecioarei Maria.

· Aceasta zamislire a avut loc prin lucrarea Duhului Sfant, fara colaborarea barbatului. „Maria este chemata sa-l zamisleasca pe acela in care va locui „in trup plinatatea dumnezeirii” (Col 2,9). Raspunsul divin la intrebarea ei: „Cum va fi aceasta de vreme ce eu nu cunosc barbat?” (Lc 1,34) este dat prin puterea Duhului: „Duhul Sfant se va cobori peste tine” (Lc 1,35).

· (…) Duhul Sfant e trimis sa sfinteasca sanul Fecioarei Maria si sa-i dea rodnicie in chip dumnezeiesc, el, „Domnul de viata datator”, facand-o sa-l zamisleasca pe Fiul vesnic al Tatalui intr-o fire omeneasca luata dintr-a ei” (CBC, nr. 484-485).

· Zamislirea feciorelnica arata ca Isus este cu adevarat Fiul lui Dumnezeu.

Ce inseamna neprihanita zamislire?

· „Dumnezeu a ales-o in mod gratuit pe Maria din toata vesnicia ca sa fie mama Fiului sau: pentru a implini aceasta misiune, ea a fost neprihanit zamislita. Aceasta inseamna ca, prin harul lui Dumnezeu si in vederea meritelor lui Isus Cristos, Maria a fost ferita de pacatul stramosesc inca de la zamislirea ei” (Compendiu, nr. 96).

In ce sens este toata sfanta?

· In sensul ca ea nu a fost niciodata atinsa de vreun pacat in timpul existentei sale; este „neatinsa de vreo prihana a pacatului, cea plasmuita de Duhul Sfant ca o faptura noua” (LG, 56). Este cea „plina de har” (Lc 1,28).

Maria este mereu fecioara?

· Credinta crestina afirma fecioria reala si perpetua a Mariei chiar si in nasterea unicului sau fiu Isus, Fiul lui Dumnezeu facut om. Ea a „ramas Fecioara in zamislirea fiului sau, Fecioara in nastere, Fecioara insarcinata, Fecioara mama, Fecioara perpetua” (Sfantul Augustin).

· Maria este Fecioara in trup si Fecioara in inima: Maria, in timpul intregii sale vieti, s-a incredintat mereu si total vointei lui Dumnezeu, a fost mereu „slujitoarea Domnului” (Lc 1,38). „Maria este mai fericita prin primirea credintei in Cristos decat in zamislirea trupului lui Cristos” (Sf. Augustin, De sancta virginitate, 3, 3).

· Fecioria Mariei indica si initiativa absoluta si gratuita a lui Dumnezeu fata de ea.

· Dupa nasterea lui Isus, Maria nu a avut alti copii, ramanand mereu fecioara inainte, dupa si in timpul nasterii.

Care a fost legatura Mariei cu Isus?

· Maria, in timpul intregii sale vieti pamantesti, a pastrat mereu o relatie speciala cu fiul sau Isus. De fapt, viata pamanteasca a mamei lui Dumnezeu este caracterizata de sintonia perfecta cu persoana Fiului si de daruirea totala pentru opera rascumparatoare implinita de el „imbratisand din toata inima, fara a fi impiedicata de vreun pacat, vointa mantuitoare a lui Dumnezeu, s-a oferit pe sine, ca slujitoare a Domnului, persoanei si lucrarii Fiului sau, punandu-se in slujba misterului rascumpararii, in dependenta de Cristos si impreuna cu el, prin harul Dumnezeului atotputernic” (LG, 56).

· „Aceasta unire a mamei cu Fiul in opera rascumpararii se manifesta din clipa zamislirii feciorelnice a lui Cristos si pana la moartea lui” (LG, 57).

· Ea a fost o ucenica fidela a lui Cristos. Insusi raspunsul lui Cristos – Cine este mama mea? Este cel care face vointa Tatalui meu (cf. Mc 3,33-35) – care pare un pic ofensiv fata de mama sa, in realitate exprima cel mai mare elogiu fata de Maria, indicand ca adevarata sa maretie se afla chiar in faptul ca Maria, cea dintai si mai mult decat orice alta creatura umana, a realizat vointa lui Dumnezeu Tatal.


Social Media

6 Comments

  1. Am aflat intamplator despre existenta sfantului Nectarie. Eram la bunicii mei si am citit intr-un ziar despre minunile savarsite de Dumnezeu la rugaciunile Sfantului Nectarie din Eghina. Am citit in diferite randuri si despre alti sfinti, dar nu prea m-am oprit asupra lor, insa asa cred ca a facut Dumnezeu ca sa-l tin minte pe acest sfant … si pana la urma, cat m-a ajutat pe mine si pe cei din jurul meu.
    Despre Sfantul Fanurie am aflat dintr-o carticica pe care am primit-o de la un preot. Eram mic, si mama mea era internata la o clinica de cardiologie. Venind de la scoala am aflat de la o doamna ca mama va trebui sa fie operata pe cord. M-am speriat foarte tare si mergand acasa am citit acatistul acestui sfant mucenic. Mare mi-a fost bucuria cand tatal meu s-a intors si el acasa si mi-a spus ca doamna ce-mi spuse vestea despre operatia mamei ar fi inteles gresit. Sunt convins insa ca tamaduirea aceasta a fost o minune savarsita de Dumnezeu la rugaciunile Sfantului Fanurie.
    Altadata acest sfant, alaturi de Sfantul Nectarie si alaturi de Maica Domnului au fost alaturi de mine la diferite operatii pe care le-am suportat eu sau cei din jurul meu. Nasul meu era bolnav de cancer cu metastaze si in mod miraculos s-a vindecat, iar acum multumita Lui este sanatos. Alteori impreuna cu o prietena am apelat la acesti doi sfinti pentru a se ruga si ei lui Dumnezeu ca bunica fetei sa se insanatoaseasca, ea fiind bolnava tot de ingrozitoarea boala, cancerul.
    Am promis atunci amandoi ca vom spune si altora postand pe diferite site-uri intamplarile acestea pentru ca si alti oameni care au nevoie sa stie ca bine este a scapa catre Dumnezeu avand alaturi si pe acesti doi sfinti. Bunica fetei a inceput dupa un an sa sangereze din nou. Noi am gresit pentru ca nu ne-am tinut promisiunea, o facem insa acum …
    In orice imprejurare grea si nu numai, rugati-va catre Maica Domnului, catre Sfantul Fanurie, catre Sfantul Nectarie si catre orice sfant al lui Dumnezeu. Indrazniti.

  2. pe mine ma ajuta mereu Fecioara Maria, am fost la Fatima- Portugalia, nu pot descrie in cuvinte ce simti cand ajungi acolo,iti umpli sufletul de ceva pur, curat, simti nevoia sa fii mai bun sa faci o fapta buna, sa ajuti pe cineva; stiu ca Sf. Maria este mereu alaturi de mine la greu si e de ajuns sa crezi si sa te rogi, ea nu ne paraseste,esta mama noastra din ceruri.

Leave a Reply