Secretele lui Simon Magul, intemeietorul gnosticismului, despre creatia lumii

Social Media

gnosticism271Intreaga istorie a crestinilor si a gnosticismului pagan este invaluita in cel mai adanc mister si cea mai profunda obscuritate; pentru ca, desi gnosticii au fost, fara indoiala, scriitori prolifici, putine din lucrarile lor au supravietuit. Ei si-au atras asupra lor dusmania Bisericii Crestine timpurii, iar atunci cand aceasta institutie a ajuns la pozitia sa de putere a lumii a distrus toate insemnarile disponibile ale cultului gnostic.

Numele de „Gnostic” inseamna „intelepciune”, sau „cunoastere” si provine din grecescul „Gnosis”. Membrii ordinului respectiv au pretins ca sunt familiarizati cu doctrinele secrete ale crestinismului timpuriu. Ei au interpretat Misterele crestine tinand seama de simbolismul pagan. Ei au ascuns informatiile lor secrete si doctrinele lor filozofice de profani si le-au aratat numai unui mic grup de persoane deosebit de initiate.

Se presupune adesea ca Magul Simon, magicianul din slava Noului Testament, a fost intemeitorul gnosticismului. Daca acest lucru este adevarat, partea / secta respectiva a fost constituita in timpul secolului respectiv dupa Hristos si probabil este prima dintre multele ramuri care s-au ivit din trunchiul principal al crestinismului. Ca magul Simon avea puteri misterioase si supranaturale este admis chiar si de catre dusmanii sai, insa ei au sustinut ca aceste puteri i-au fost acordate de catre spiritele si scorpiile diabolice despre care ei au afirmat ca erau insotitorii sai intotdeauna prezenti.

Nu exista nicio indoiala ca Simon a fost filozof, pentru ca oriunde sunt pastrate cuvintele sale exacte, gandurile sale sintetice si transcedentale sunt exprimate intr-un mod interesant. Principiile gnosticismului sunt bine descrise in urmatoarea declaratie textuala de catre el, despre care s-a presupus ca a fost pastrata de catre Hippolytus:

„Tie, prin urmare, iti spun ceea ce spun, si iti scriu ceea ce scriu. Iar scrierea/lucrarea este aceasta. Despre eonii universali (perioadele, planurile, sau ciclurile creative si viata creata in substanta si spatiu, creaturile ceresti) exista doua curente, fara inceput sau sfarsit, care apar dintr-o singura Radacina, care este puterea invizibila, linistea de neconceput (Bythos). Din aceste doua curente, unul isi face aparitia de sus, care este Marea Putere, Gandirea Universala, care comanda toate lucrurile, omul  celalalt, (isi face aparatia) de jos, Marea Gandire, femeia care determisina toate lucrurile. Prin urmare, potrivindu-se una cu alta, ele se unesc si se manifesta la Mijlocul distantei, aerul incomprehensibil, fara inceput sau sfarsit. in aceasta se afla Tatal, care sustine toate lucrurile si alimenteaza toate lucrurile care au un inceput si un sfarsit”.

Prin aceasta, noi vom intelege ca manifestarea este rezultatul unui principiu pozitiv si unuia negativ, unul actionand asupra celuilalt, si are loc in planul de la mijloc sau in punctul de echilibru denumit „pleroma”. Aceasta pleroma este o substanta deosebita produsa din amestecarea eonilor spirituali si celor materiali. Din „pleroma” s-a invidualizat „Demiurgul nemuritor”, caruia ii suntem indatorati pentru existenta noastra fizica si trebuie sa trecem prin suferinta in legatura cu aceasta.

In sistemul gnostic, din unul si acelasi lucru etern au provenit trei perechi de contrarii numite Syzygies. Acestea impreuna cu El insusi, alcatuiesc totalul de sapte. Cei sase (trei perechi) Eoni (principiile existentei divine) au fost descrisi de Simon in modul urmator:

„Primele doua erau 1. „Mintea” (Nous) si 2. „Gandirea” (Epinoia). Apoi au venit 3. „Vocea” (Phone) si opusul acesteia ; 4. „Numele” (Onoma) si in cele din urma, 5. „Ratiunea” (Logismos) si 6. „Reflectarea” (Enthumesis). Dintre acestea, sase primordiale s-au unit cu „Flacara Eterna”, au aparut mai departe „Eonii” (ingerii) care au format Lumile de Jos la ordinul Demiurgului.”

 


Social Media

2 Comments

 1. „… magicianul din slava Noului Testament, a fost intemeitorul gnosticismului. … secta respectiva … probabil este prima dintre multele ramuri care s-au ivit din trunchiul principal al crestinismului.”
  Simplul fap ca era „MAG” arata ca nu era crestin ci era Satanist, folosea fortele spiritelor intunericului.
  Nu stiu cum faceti da’ se publica anti-crestin (foarte abil strecurate atacurile, ca niste virusi) cum s-ar zice, „din toate pozitiile”.
  Probabil ca ve irita sa publicati interventia.
  Nu m-ar surprinde caci ezoterismul are aceeasi sursa a „puterii”, „inspiratiei” si… eficientei – fortele intunericului, cu-atat mai „attractive” cu cat „rezultatele sint rapide si nu te trimit la judecata de Apoi ci … in Nirvana.
  Acolo unde nu ajungi… ca ai avea vreo raspundere pentru mizeriile carora te dedici,
  Ba chiar ai putea sa tragi mai multe bilete (incarnari !?!?!), ca de fapt nici nu credeti ca Hristos are vreo insemnatate daca asa ceva ar fi fost sa fie.
  Ah, da – „Demiurgul nemuritor”, caruia ii suntem indatorati pentru existenta noastra fizica”… „noi trebuie sa intelegem….”
  Mai dar chiar credeti ce spuneti? Asta-i „Arhitectul”, marele…. tatic mason „vopsit” verbal.
  Nu avem a intelege cu mintea ceea ce este al dufletului, nu pui pe cantar si nu masori cu ruleta nici pe sfinti, nici pe ingeri si (ar fi o idiotenie) pe Dumnezeu.
  Asa cum nu cauti pe harta iadul.
  Si gnosticii, si scientologii, ezoteristii, ateii, masonii etc au priceperi rationale; trist pentru ei este ca ceea ce tine de credinta, suflet, spirit… se desfasoara in rational – mintea nu ajunge! Si de fapt nu trebuie multa minte, trebuie respect pentru ce afli injurul tau dupe ce „deschizi” ochii in singura viata fizica ce iti este data, sa iubesti aproapele si… va place sau nu – sa speri in mantuire = desavarsire spirituala asa cum ne-a lasat invatatura Iisus.

 2. Faptele Apostolilor capitolul 8:

  „9. Dar era mai dinainte în cetate un bărbat, anume Simon, vrăjind şi uimind neamul Samariei, zicând că el este cineva mare,
  10. La care luau aminte toţi, de la mic până la mare, zicând: Acesta este puterea lui Dumnezeu, numită cea mare.
  11. Şi luau aminte la el, fiindcă de multă vreme, cu vrăjile lui, îi uimise.
  12. Iar când au crezut lui Filip, care le propovăduia despre împărăţia lui Dumnezeu şi despre numele lui Iisus Hristos, bărbaţi şi femei se botezau.
  13. Iar Simon a crezut şi el şi, botezându-se, era mereu cu Filip. Şi văzând semnele şi minunile mari ce se făceau, era uimit.
  14. Iar apostolii din Ierusalim, auzind că Samaria a primit cuvântul lui Dumnezeu, au trimis la ei pe Petru şi pe Ioan,
  15. Care, coborând, s-au rugat pentru ei, ca să primească Duhul Sfânt.
  16. Căci nu Se pogorâse încă peste nici unul dintre ei, ci erau numai botezaţi în numele Domnului Iisus.
  17. Atunci îşi puneau mâinile peste ei, şi ei luau Duhul Sfânt.
  18. Şi Simon văzând că prin punerea mâinilor apostolilor se dă Duhul Sfânt, le-a adus bani,
  19. Zicând: Daţi-mi şi mie puterea aceasta, ca acela pe care voi pune mâinile să primească Duhul Sfânt.
  20. Iar Petru a zis către el: Banii tăi să fie cu tine spre pierzare! Căci ai socotit că darul lui Dumnezeu se agoniseşte cu bani.
  21. Tu n-ai parte, nici moştenire, la chemarea aceasta, pentru că inima ta nu este dreaptă înaintea lui Dumnezeu.
  22. Pocăieşte-te deci de această răutate a ta şi te roagă lui Dumnezeu, doară ţi se va ierta cugetul inimii tale,
  23. Căci întru amărăciunea fierii şi întru legătura nedreptăţii te văd că eşti.
  24. Şi răspunzând, Simon a zis: Rugaţi-vă voi la Domnul, pentru mine, ca să nu vină asupra mea nimic din cele ce aţi zis”
  Deci: <> N-as zice ca era intelept sau cunoscator…nu in ceea ce conteaza cu adevarat.
  „Caci intelepciunea lumii acesteia este nebunie inaintea lui Dumnezeu” (I Cor. 3, 19)

1 Trackback / Pingback

 1. Secretele lui Simon Magul, intemeietorul gnosticismului, despre creatia lumii - REVISTE

Leave a Reply