Pentru ca tot ne aflam in perioada Pastelui, ar fi interesant de aflat cateva din traditiile diverselor popoare privind aceasta frumoasa sarbatoare crestina.
Biciuirea femeilor
In Cehia si in Slovacia, in a doua zi de Pasti (luni) are loc traditia biciuirii. In aceasta dimineata, barbatii aplica lovituri de bici femeilor, cu ajutorul unui bici special, facut de mana si care se numeste pomlazka (in limba ceha) sau korbac (in limba slovaca). Acest bici este alcatuit din 8-10 sau 12 nuiele de salcie, care au intre jumatate de metru si doi metri. Biciuirea nu este dureroasa, iar scopul ei este acela ca femeile biciuite sa-si mentina sanatatea si frumusetea pana la anul.
Cosul binecuvantat la biserica
In Croatia si Slovenia, un cos de mancare este pregatit si acoperit cu un prosop, si apoi este adus la biserica pentru a fi binecuvantat. Un cos traditional de Pasti include paine, oua colorate, sunca, hrean si o prajitura cu nuca denumita „potica”.
Parfum contra ou
In Ungaria, precum si in alte teritorii in care majoritatea sunt etnici unguri, a doua zi de Pasti se numeste „Lunea cu apa”. Apa, parfum sau apa parfumata – toate acestea sunt oferite in schimbul unui ou de Pasti.
Concurs de spart oua
In Marksville, Louisiana (SUA) are loc un concurs de spargere a oualelor (se pare ca cel mai vechi din America). In prima zi de Pasti, competitorii-perechi sparg ouale intre ei. Bineinteles, la urma va ramane un singur ou castigator.
Zmei de Pasti
In Insulele Bermude din Oceanul Atlantic se organizeaza de Pasti o sarbatoare de zburat zmei, zmei care simbolizeaza Inaltarea lui Hristos.
Explozia carutei
In Florenta (Italia) in prima zi de Pasti are loc sarbatoarea denumita „Scoppio del Carro” sau „explozia carutei”. In dimineata primei zile de Pasti, o caruta antica este purtata de strazile Florentei, fiind insotita de 150 de soldati, muzicieni si oameni imbracati in costume din secolul al XV-lea. Caruta este umpluta cu artificii, si, cardinalul Florentei, dupa ce oficiaza slujba de prima zi de Pasti, aprinde aceasta caruta, care ia foc, intr-un spectacol uimitor de lumina si culoare.
Focuri pe dealuri
In nordul si estul Olandei exista asa-zisul obicei al „Focului de Pasti”, in care in prima zi de Pasti, la apusul Soarelui, sunt aprinse focuri pe dealuri.
Comentariile sunt închise.