Home Spiritualitate teoreticaTraditii si superstitii Minunatele traditii de Pasti din jurul lumii

Minunatele traditii de Pasti din jurul lumii

by admin
185 views
Social Media
  •  
  •  
  •  

Pentru ca tot ne aflam in perioada Pastelui, ar fi interesant de aflat cateva din traditiile diverselor popoare privind aceasta frumoasa sarbatoare crestina.

Biciuirea femeilor

In Cehia si in Slovacia, in a doua zi de Pasti (luni) are loc traditia biciuirii. In aceasta dimineata, barbatii aplica lovituri de bici femeilor, cu ajutorul unui bici special, facut de mana si care se numeste pomlazka (in limba ceha) sau korbac (in limba slovaca). Acest bici este alcatuit din 8-10 sau 12 nuiele de salcie, care au intre jumatate de metru si doi metri. Biciuirea nu este dureroasa, iar scopul ei este acela ca femeile biciuite sa-si mentina sanatatea si frumusetea pana la anul.

Cosul binecuvantat la biserica

In Croatia si Slovenia, un cos de mancare este pregatit si acoperit cu un prosop, si apoi este adus la biserica pentru a fi binecuvantat. Un cos traditional de Pasti include paine, oua colorate, sunca, hrean si o prajitura cu nuca denumita “potica”.

Parfum contra ou

In Ungaria, precum si in alte teritorii in care majoritatea sunt etnici unguri, a doua zi de Pasti se numeste “Lunea cu apa”. Apa, parfum sau apa parfumata – toate acestea sunt oferite in schimbul unui ou de Pasti.

Concurs de spart oua

In Marksville, Louisiana (SUA) are loc un concurs de spargere a oualelor (se pare ca cel mai vechi din America). In prima zi de Pasti, competitorii-perechi sparg ouale intre ei. Bineinteles, la urma va ramane un singur ou castigator.

Zmei de Pasti

In Insulele Bermude din Oceanul Atlantic se organizeaza de Pasti o sarbatoare de zburat zmei, zmei care simbolizeaza Inaltarea lui Hristos.

Explozia carutei

In Florenta (Italia) in prima zi de Pasti are loc sarbatoarea denumita “Scoppio del Carro” sau “explozia carutei”. In dimineata primei zile de Pasti, o caruta antica este purtata de strazile Florentei, fiind insotita de 150 de soldati, muzicieni si oameni imbracati in costume din secolul al XV-lea. Caruta este umpluta cu artificii, si, cardinalul Florentei, dupa ce oficiaza slujba de prima zi de Pasti, aprinde aceasta caruta, care ia foc, intr-un spectacol uimitor de lumina si culoare.

Focuri pe dealuri

In nordul si estul Olandei exista asa-zisul obicei al “Focului de Pasti”, in care in prima zi de Pasti, la apusul Soarelui, sunt aprinse focuri pe dealuri.

ATENTIE! Site-ul almeea.ro nu-si asuma nicio responsabilitate pentru articolele legate de vindecarea fizica, prin folosirea sau nefolosirea anumitor alimente, medicamente si/sau anumite exercitii. Aceste articole au doar rol informativ. Daca doriti sau nu sa folositi sfaturile din aceste articole depinde doar de voi. Va recomandam sa cereti consult specializat inainte de a pune in practica aceste sfaturi.

S-ar putea sa va placa si

2 comments

nelu 24 aprilie 2011 - 8:35

obiceiul focului de Pasti exista si in unele sate din judetul Iasi (de exemplu Focuri, Gropnita, Larga Jijia)

George 1 mai 2011 - 2:34

nu stiam de chestia asta dar anul viitor a doua zi de pasti imi biciuesc si yo femeia :))

Leave a Comment