Secretele catedralei Notre-Dame de la Mer, locul celor 3 Marii din Biblie

Social Media

La aproximativ doua ore distanta de Marsilia (Franta) se afla Saintes-Maries- de-la-Mer, un oras aflat intr-o zona in care principala activitate este cresterea cailor si care constituie un veritabil refugiu pentru numeroase specii de pasari acvatice, printre care stoluri de flamingo venite aici din Africa. Este un loc salbatic, bantuit la asfintit de roiuri de tantari, dar, la fel ca si intreaga regiune, locul are un aer spaniol distinct, inclusiv o arena pentru luptele cu tauri, amplasata chiar langa plaja.

Impunatoarea biserica Notre-Dame de la Mer se ridica abrupt deasupra cladirilor scunde ale orasului si nu e deloc surprinzator ca locasul, care dateaza din secolul al XII-lea, este inconjurat de fortificatii: aflandu-se intr-un oras de coasta, izolat de orice alte asezari umane, era continuu amenintat de pirati si de diversi alti dusmani.

Trei Marii sunt venerate aici: Maria Magdalena, Maria Iacobi si Maria Salome. Biserica a constituit un punct aparte de interes pentru Robert d’Anjou (1408-1480), rege al Neapolelui si al Siciliei si, conform afirmatiilor membrilor Prioriei din Sion, Mare Maestru al acesteia. „Bunul rege Rene“, asa cum l-a retinut istoria, a fost un pasionat adept al Magdalenei si a obtinut din partea papei permisiunea de a face sapaturi in cripta bisericii. Acolo a gasit doua schelete, despre care a afirmat ca le apartin Mariei Iacobi si Mariei Salome. In privinta Magdalenei insa, nu a descoperit nimic.

In interiorul bisericii se afla un curios altar al egiptencei Sara, presupusa servitoare a celor trei Marii. Considerata in mod traditional negresa, este sfinta patroana a tiganilor, care se aduna in oras cu miile pe 25 mai, la un festival organizat in onoarea ei. Participantii aleg in fiecare an o regina in fata statuii care o reprezinta pe Sara pe care o poarta apoi in procesiune si o cufunda in mare. Festivalul a devenit, fireste, o importanta atractie turistica a regiunii si a adus aici, in decursul anilor, o serie de celebritati, printre care si Bob Dylan, care a compus cu aceasta ocazie o melodie.


Social Media

Be the first to comment

Leave a Reply