Reprezinta fantomele efectul infrasunetelor?

Social Media
 •  
 •  
 •  

ghost9Specialistul in computere Dick Randy de la Universitatea Coverly a considerat intotdeauna ca toate aceste legende cu fantome sunt un nonsens si nu le-a luat niciodata in serios. Numai ca, odata, intr-o seara, pe cind lucra ca de obicei in laboratorul sau, a simtit cum brusc o sudoare rece il cuprinde: cineva, cu niste ochi de-a dreptul sinistri, il privea. Apoi ciudatenia cu ochi atit de groaznici a luat un obiect de pe o masa si s-a apropiat de cercetator. Capul era invaluit in ceata, dar i se vedeau miinile si picioarele.

In linii mari, Dick a putut sa observe ca aratarea avea picioare, miini, dar figura era invaluita intr-o ceata din care doar ochii se puteau vedea clar. Gura aparea ca o gaura neagra in mijlocul cetei. Parea ca se deplaseaza incet prin camera si se uita la toata aparatura cu care era dotat laboratorul.

Intr-o clipa, ciudatenia a disparut in aer fara sa lase nici o urma. Totul a durat doar citeva clipe, lasindu-l pe Dick Randy complet naucit. Dupa ce domnul Randy si-a revenit din soc, a inceput sa gindeasca ca un om de stiinta: a incercat sa caute cauza acestui fenomen neobisnuit. Halucinatia poate fi cea mai simpla explicatie a acestui fenomen. Pe de alta parte, Dick Randy nu folosea droguri, nu bea alcool sau cafea. Fenomenele paranormale erau neglijate de omul de stiinta. Deci el s-a apucat sa priveasca lucrurile ca si cum ar fi putut fi explicate stiintific.

Curand, Dick Randy a ajuns sa descopere accidental factorii care au dus la aparitia aceea neobisnuita datorita hobby-ului lui: scrima. La citva timp dupa intilnirea cu fantoma, el si-a adus spada la laborator pentru a se pregati in vederea turneului de scrima care urma sa aiba loc curind. Deodata, Dick a simtit vibratia spadei de pe masa ca si cum o mina invizibila ar fi atins-o. O mina invizibila poate fi explicatia unui om obisnuit, nu a unui cercetator.

Dick Randy a ajuns la concluzia ca miscarea spadei este cauzata de rezonanta oscilatiilor undelor sonore. Dar in laborator parea a fi foarte liniste. Pentru a fi sigur, Dick a masurat zgomotul din laborator cu ajutorul aparaturii din dotare. A fost surprins sa afle ca acesta era la cote mult prea mici pentru a putea fi auzite de om. Erau infrasunete. I-a luat o gramada de timp sa afle sursa acelor infrasunete. Dar pana la urma a aflat ca ele erau emise de un ventilator recent instalat in aparatul de aer conditionat. Curand, cand aerul conditionat a fost oprit, vibratia spadei s-a oprit.

Fenomenul “olandezului zburator” explicate cu ajutorul infrasunetelor

De multi ani, marinarii au reflectat asupra misterului care invaluia fenomenul olandezul zburator, vapoare care ajungeau sa rataceasca pe mari fara echipaj la bord. Unde erau ei? Nu se stie. Binecunoscuta ambarcatiune Maria Celesta a fost ultima din aceasta serie de vase. Cind o goeleta s-a apropiat de acest vas si unul dintre marinari s-a urcat la bord, a fost surprins sa descopere mincarea calda si datari recente ale capitanului in jurnalul de bord. Insa nimeni nu era la bord: toti disparusera fara urma.

Acest mister a fost nerezolvat multi ani, pana cand a devenit clar ca infrasunetele erau explicatia acestui fenomen. Infrasunetele de 7 hertzi pot fi emise de valurile oceanului in anumite conditii. Numai ca aceste infrasunete sunt cumplite pentru oameni: ei poate au innebunit si s-au aruncat peste punte pentru a scapa de chinuri.

Infrasunetele pot crea iluzii optice

Dick Randy presupune ca aparitia din noaptea aceea teribila poate fi datorata foarte bine infrasunetelor. Cand a masurat undele sonore in laborator, aparatele indicau 18,98 hertzi, exact frecventa sub care globul ocular incepe sa rezoneze. Deci, in ciuda tuturor aparentelor, undele sonore au facut ca globii oculari ai lui Dick Randy sa rezoneze producand o iluzie optica: el a vazut o figura care de fapt nu exista.

Anglia, tara fantomelor, este si tara vanturilor puternice

Urmatoarele investigatii ale fenomenelor au relevat ca undele sonore de joasa frecventa pot sa apara cand puternice rafale de vant lovesc cosurile de fum sau turnurile. Aceste basuri puternice reusesc sa treaca chiar si prin zidurile groase. Asemenea unde sonore incep sa bubuie prin coridoarele cladirilor. Aceasta este ratiunea pentru care oamenii adesea spun ca se intalnesc cu fantome de-a lungul coridoarelor lungi si intortocheate din vechile castele. Or, se stie ca in Marea Britanie vinturile sint uneori foarte puternice. Dick Randy a afirmat ca privind din prisma aceasta lucrurile, multe fenomene misterioase se pot explica.

Experimentele nu demonstreaza ipoteza lui Dick Randy

Fizicienii, pornind de la ideea domnului Randy, au facut mai multe studii pentru a vedea care este efectul infrasunetelor asupra corpului uman. Voluntarii care au participat la aceste experimente au marturisit ca au resimtit o stare de oboseala neobisnuita, tensiune crescuta in ochi si urechi, dar niciodata nu au mentionat halucinatii sau fantome.

Daca pe de o parte misterul fantomelor pare rezolvat, pe de alta parte multe intrebari ramin fara raspuns. Sunt multe persoane in Anglia care inca se mai intilnesc cu fantome si nu se stie daca este vorba de iluzii optice sau este vorba de fiinte care vin din alta lume. De fapt, aceasta este fascinatia activitatii de cercetare: in prima faza natura permite sa te apropii de aflarea unei explicatii a misterelor ei, pentru ca apoi, brusc, sa inchida usa in fata ochilor oamenilor de stiinta, punindu-i pe acestia sa caute alte cai de rezolvare a misterelor.

13 comentarii la „Reprezinta fantomele efectul infrasunetelor?”

 1. FANTOMELE CHIAR EXISTA?! ASTA ESTE INTREBAREA UNOR OAMENI. EI SE SPERIE ATAT DE TARE DIN CAUZA ACESTOR POVESTIRI INCAT VOR INTRA FOARTE MULT PE ACEST SAIT. PENTRU ACEST LUCRU A FOST FACUTA ACEASTA POVESTIRE. VOI CREDE IN FANTOME DOAR ATUNCI CAND VOI VEDEA DOVADA.

 2. Si pozele cu fantome sunt tot o minciuna? Nu de alta, dar am impresia ca unii dintre noi sunt ca in povestea cu taranul care ajunge in gradina zoologica, priveste cu o adanca mirare la o girafa, si vazand-o atat de mare, cu gatul acela atat de urias, exclama: “Acest animal nu exista!”

  Silivriano,
  editor almeea.com

 3. Buna ziua, am gasit recent acest site si sunt incantata de subiectele ce se gasesc…
  Personal cred in fantome(spirite) …era o vorba care zicea “nimic nu dispare, totul se transforma”…cred ca aceasta este definitia despre tot ce ne inconjoara
  Sunt oameni sensibili care pot percepe ce un om normal nici nu baga de seama…asa ca celor care nu cred in spirite ii sfatuiesc sa se mai gandeasca odata inainte sa afirme ceva
  Multumesc!

 4. Da … si eu tot asa am spus,nu cred pana nu ma lamuresc singur,nu mie teama de o fantoma deloc,pana nu vad eu,cu ochii mei nu voiu crede.Eu asi putea face poze falsificate in care sa se vada olumina,sau un om care este asproape invizibil;nu este nimic greu;shi sa nu mai spunem de filme,pai alea sunt shi mai ushor de falsat.parerea mea!

 5. bah sunte-ti niste fraieri .Toti zice-ti ca nu crede-ti da daca o sa vede-ti o fantoma va pisati pe voi de frica asa dreak tace-ti din gura cu comentariile in care zice-ti ca nu exista fantome .Eu nu leas dori la nimeni sa vada o fantoma cu ochi lui ca nu se stie ce se poate intampla poti face infart de frica sau un stop cardiac ti se poate intampla multe cand vezi o fantoma

 6. eu una cred in fantome pentru ca am patit o iarna intreaga si o jumatate din primavara niste chestii oribile, care acum m-au schimbat si sunt o fire dificila, nervoasa aproape tot timpul si foarte sceptica in privinta a toate lucrurile. cei care nu cred, mai tarziu o sa-si dea seama ca fantomele exista. inchipuiti-va ca nimeni nu ar avea cap sa inventeze asa ceva, adica ma refer cuvantul fantoma apoi povestile, istoriile si asa mai departe! nimeni nu ar sta sa se prostea in asa hal. e clar ca toate astea sunt facute dupa o poveste reala! orice este facut dupa o poveste reala.!

 7. eu cred ca va pierdeti timpu, degeaba. ce sa …’mai povestim’….
  fantome o sa deveniti si voi cand o sa va scapati de invelisul tridimensional, adica spirite,… sau entitati in cazul fericit
  asa ca sa stiti ca fantomele exista.. sunt in general cei care au murit si nu isi dau sema ca sunt morti

Lasă un comentariu