Relativismul, teza care sustine ca toate religiile sunt bune

Social Media
  •  
  •  
  •  

rugatorRelativismul sustine ca nu exista vreo religie mai adevarata sau mai buna decat celelalte. Toate religiile sunt expresii diferite ale aceluiasi sentiment religios puternic inradacinat in psihologia omului. Toate religiile sunt adevarate in masura in care afirma existenta unei fiinte supreme, misterioase. Fiecare religie spune ce crede despre aceasta fiinta, dar nici una nu poate pretinde ca detine adevarul si nu poate formula dogme, caci acest lucru duce la fanatism si intoleranta.

Relativismul apare in Europa in secolul al XVIII-lea o data cu filozofii rationalisti: Voltaire, Kant, Robespierre etc., care resping revelatia supranaturala si considera toate religiile creatii ale ratiunii umane. O asemenea conceptie exista si in sanul hinduismului. De pilda, Gandhi cu discipolii sai foloseau pentru rugaciune in fiecare seara a alta carte sfanta: cand Biblia, cand Coranul, cand Upanisadul. Punandu-se toate religiile pe picior de egalitate, se considera ca se realizeaza idealul fraternitatii universale, evitandu-se diviziunea si conflictele intre oameni.

Iata ce spune Voltaire in lucrarea sa “Tratat despre toleranta”:

“Nu ma mai adresez oamenilor. Tie ma adresez, Dumnezeul tuturor fiintelor, al tuturor lumilor si al tuturor timpurilor. Tu nu ne-ai dat o inima ca sa ne uram si maini ca sa ne sugrumam. Fa ca noi sa ne ajutam unii pe altii ca sa purtam povara unei vieti chinuite si trecatoare; fa ca micile deosebiri care exista in vesmintele ce acopera trupurile noastre vlaguite, in limbajele noastre deficitare, in obiceiurile noastre ridicole, in legile noastre imperfecte, in opiniile noastre idioate, in toate conditiile atat de diferite in ochii nostri, dar atat de egale in ochii tai, fa ca aceste mici nuante care deosebesc acesti atomi numiti oameni, sa nu fie semnale de ura si de prigoana; fa ca cei care aprind lumanari in plina zi spre a te celebra, sa-i suporte pe cei care se multumesc cu lumina soarelui tau; fa ca cei care te infatiseaza cu o mantie alba pentru a spune ca trebuie sa te iubim, sa nu-i urasca pe cei care spun acelasi lucru imbracati cu o mantie de lana neagra; fa sa intelegem ca e totuna sa ne inchinam tie intr-o limba veche sau una noua; fa ca cei care au imbracamintea de culoare rosie sau violeta, care stapanesc o farama din noroiul acestei lumi, care poseda cateva bucatele rotunjite dintr-un anumit metal, sa se bucure fara orgoliu de ceea ce numesc bogatie si maretie si ca ceilalti sa-i priveasca fara invidie; caci tu stii ca in aceste desertaciuni nu este nimic de invidiat si nimic de care sa te umfli in pene.

Fie ca toti oamenii sa-si aduca aminte ca sunt frati si sa folosim clipa existentei noastre spre a binecuvanta deopotriva in mii de limbi diferite din China pana in California, bunatatea ta care ne-a daruit aceasta clipa”.

4 comentarii la „Relativismul, teza care sustine ca toate religiile sunt bune”

  1. salutare, exista cineva care poate sa ma ajute cu un fenomen straniu? ceva sau cineva ma trezeste in fiecare dimineata la ora 3 ,corpul intra in tremurat, urechiile imi suera si am o senzatie de frica pe care nu o pot controla,simt cum cineva ma urmareste s-a intamplat de cateva ori sa ma imobilizeze, nus ce sa fac

  2. Si mie mi s-a intamplat ceva asemanator, o forta care te face sa nu mai poti misca. Mi s-a intamplat in stare de semi trezie.Din punct de vedere medical ai probleme la inima sau circulatia sangelui. Din punct de vedere spiritual esti vizitat de o entitate nu tocmai benefica. Eu am scapat de fiecare data chemand-O pe Maica Domnului in ajutor, sau spunand Tatal nostru. Cred ca acest lucru se intampla atunci cand sunt implicata intr-o actiune benefica.Bunica mea m-a invatat sa stau in genuchi seara si sa ma rog. De multe ori m-am lenevit sau am uitat, crede-ma ca atunci cand m-am rugat seara nu s-a intamplat nimic. Cand simti acea senzatie de frica totusi nu uita de Dumnezeu; atunci, in acel moment este important sa faci un efort de vointa si sa spui o scurta rugaciune. Te mai sfatuiesc sa aprinzi candela si sa aprinzi tamaie.Mai spune-mi si mie cum evolueaza lucrurile pentru ca ti-am spus ca si eu trec prin asa ceva.

Lasă un comentariu