miercuri, iunie 29, 2022
AcasăDivinatieNumarul 13, un numar divin in crestinism

Numarul 13, un numar divin in crestinism

Numarul 13, un numar divin in crestinism

Multi din noi am observat ca majoritatea lumii culte, scolita, au o mare groaza de numarul 13. Multi se feresc de nr. 13, zicand ca nu-i bun augur, ca nu-i norocos, cai primejdios. Multi chiriasi se fereau, ca de boala rea, de nr. 13. Multe hoteluri nu dau acel numar nici la o camera din ele, ca nu cumva oaspetele care ar intra sa se odihneasca, sa fie tulburat. Numarul acesta se scoate de unii din listele de colecte sau de felurite binefaceri. Asa unii superstitiosi se mai feresc de ziua 13-a a fiecarei luni, de 13 oaspeti la masa, 13 lucruri cumparate, 13 calatori, 13 lucratori, etc. Ei sustin ca nr. 13, e un numar primejdios, cel mai mare dezastru.

Oamenii de rand insa, nu-si bat capul cu acea nalucire. Dar nr. 13 nu aduce nefericirea, ci slabiciunea morala si intelectuala a omului superstitios care, oprindu-se de o frica neexistenta, adica: Temandu-se de frica, acolo unde nu era frica (Ps. 52, 6), se lipsesc de judecata sanatoasa, clara si cumpanita. Frica aceea superstitioasa pe multi i-a aruncat in felurite pareri rele, in necazuri, primejdii si chiar in ghearele mortii. Reaua nascocire a oamenilor, a legat si leaga prosteste de acest numar, atatea si atatea amaruri de credinte superstitioase. Numarul acesta socotit de multi superstitiosi: „pocit”, „uracios”, „primejdios”… vorbind dupa judecata sanatoasa, poate fi cuiva spre fericire sau spre necaz, ca si ori care alt numar.

Dar, totusi, adancindu-ne in invatatura Noului Testament, vedem clar ca numarul 13 este un numar de foarte mare insemnatate. Apostolii erau doisprezece, iar Mantuitorul Hristos era al 13-lea. Apostolii cei 12, adeseori se clatinau si aveau trebuinta de sprijin de la Cel de al 13-lea al cetei apostolice. Mantuitorul, al 13-lea, sta singur pe picioarele Sale. El n-are trebuinta de sprijin sau reazem, ca era puterea atotputernica si este. Astfel, umbland, vorbind, invatand, facand minuni si conlucrand in ceata apostolilor Sai, El se socotea al 13-lea. De aici vedem ca numarul 13, nu numai ca nu este „pocit” cum il socotesc superstitiosii, dar el este un numar foarte insemnat, vestit, stralucit si preamarit. In amintirea aceasta de mare insemnatate la manastioare si schituri calugaresti, se obisnuia a fi 12 monahi si un egumen, adica un personal de 13 calugari. Uneori la soborul Liturghiilor slujesc 12 preoti, in frunte cu arhiereul.

Numarul 13, dupa cuvintele Mantuitorului, este un numar divin. „Eu – zicea El celor 12 Apostoli – merg sa va gatesc voua loc. Eu va voi lua pe voi la Mine, ca unde sunt Eu si voi sa fiti” (Ioan 14, 3-4). Din cele arate reiese clar, ca numarul 13 este un numar bun, dorit, stralucit, preamarit, placut, fericitor vremelnic si vesnic, adevaratilor pastori si pastoriti.

16 Comments

 1. Tot nu ati inteles.Numarul 13 este doar un numar cu o semnificatie speciala pentru ocultisti, in special pentru masoni si kabalisti.Si nu numarul iti aduce noroc.Asta este ceea ce crezi tu, dar numarul nu a facut nimic.
  Numarul nu actioneaza diferit depinzand de individ, individul actioneaza diferit crezand ca depinde de numar.Asa sta treaba.Nu exista asa ceva ca 13 este numar cu noroc pentru mine sau ca este numar cu ghinion.Si la fel cu orice numar.Este doar ceea ce vrem noi sa credem.Asta este valabil in lumea normala ca sa zic asa.Cand vine vorba de ocultism si de alte cele acolo este o poveste total diferita.Sa nu incurcam valoarea numarului 13 din lumea oculta cu cea a numarului 13 din lumea comuna si adormita.
  FRIEDEN
  Sarbatori fericite tuturor!

 2. ei bine…numarul 13 este ceva legat numai de ocultism…exista culturi religioase in asia care considera numarul 13 foarte norocos…pe cand europenii atarag contrariul asupra acestui numar. nu stiu daca ati auzit dar fiecare om are o energie a sa. aceasta este influentata de activitatea corpurilor spatiale(cosmice)… dar in mare masura depinde de noi si de vointa noastra… se stie ca atunci cand ne dorim ceva din toata inima se implineste…este ceva care influenteaza vizibil dorintele noastre si care le duce la savarsirea lor. poate are legatura cu scrierile samaritene( dupa cum s-a mai spur, se presupune ca Biblia (V.T.)ar fi un rezumat dupa scrierile samaritene) poate ca a fost Biblia interpretata gresit…pot fi multe explicatii, dar nu stim raspunsul inca, si poate ca nici nu-l vom afla…
  CRACIUN FERICIT IN CONTINUOARE!
  Georgiana Popescu 😀

 3. Din ce cunosc eu numarul 13 este ceva simbolic, in familiile regale din europa reprezinta cele 13 linii genealogice care conduc terra, provenind din summer.
  Aceste cifra nu au avut decat un singur scop, ca elitele mondiale sa se recunoasca intre ei, noi invatam un limbaj, iar ei invata un limbaj care il practica la vedere, noi inl vedem desi habar nu avem ce inseamna.
  13 nu cred ca are nicio treaba cu ziua de ghinion sau altele, pt ca depinde din ce unghi privesti totul, daca o zi anume este chinion, pt cineva, ea nu trebuie luata ca o zi cu ghinion, pt ca este ceva relativ in aceasta interpretare a numarului 13.

 4. In numerologie, 13 este unul dintre asa-numitele „numere de proba”. Celelalte sunt 14,16 si 19. Ele reprezinta o incarcatura karmica suplimentara, ce indica niste lectii ramase neinvatate din alte vieti. Atunci cand unul dintre aceste numere apare printre numerele de baza dintr-o numerograma, el indica faptul ca intr-o viata anterioara nativul a incalcat drepturile celorlalti si a abuzat de puterea sau de liberatatea sa, a manifestat egoism, lipsa de responsabilitate, lacomie, lene, violenta sau cruzime.
  Asta nu inseamna ca ele sunt „malefice”, ci ca este nevoie de un efort suplimentar din partea noastra ca sa depasim niste obstacole pe care, la urma urmei, tot noi ni le-am creat.

  Numarul 13 ne ajuta sa ne rezolvam datoriile karmice prin munca grea. Si eu am in nume acest numar, si pot sa spun ca am avut de ceva de tras de pe urma lui. Insa asta doar pana cand mi-am dat seama ca 1. Munca grea nu este sinonima cu munca eficienta, organizarea si planificarea pot rezolva multe probleme; 2. Lenevia nu aduce nici recompensa nici satisfactie. 3. Lucrurile venite „de-a gata” nu aduc neaparat fericirea.