Noi existam inainte de a ne naste?

Exista viata inainte de nastere? Aceasta este o intrebare care a fost avuta in vedere, cu mii de ani in urma, de filozoful Plato, care incearca sa demonstreze ca viata exista inainte de nastere. Plato nu crede in cunoasterea care ne vine in mod natural, ci mai degraba in cunoasterea prenatala, pentru a explica capacitatea noastra de a rezolva probleme in matematica si filosofie.

Plato credea ca sufletul este etern si ca toata cunoasterea de-a lungul vietii nu este altceva decat o forma de amintire a lucrurilor stiute de sufletul nostru inainte de nastere. Pentru a-si explica parerea, el a scris parabola despre pestera, in care oamenii stau in pestera, in jurul unui foc, urmarind umbrele care se reflecta pe peretii pesterii. Intreaga lor viata ei au urmarit aceste reflectii, pentru ei acestea fiind o reprezentare a lumii reale. Intr-o zi s-au aventurat afara din pestera, iar lumea reala a fost in cele din urma dezvaluita. Pentru unii, adevarul este atat de „dureros” si de incredibil, incat ei prefera sa se aventureze inapoi in pestera ignorantei.

Plato credea ca, inainte de nastere, sufletul poseda cunostinte, dar aceasta cunoastere este pierduta cand intram in lumea aceasta, prin nastere. Simturile noastre neaga amintirea adevarurilor reale cand intram in lumea iluziei si, in cele din urma, devenim sclavi ai simturilor noastre. Poate de aceea multe practici spirituale, cum ar fi budismul si cateva filozofii yoghine, predica abstinenta placerilor senzoriale, intrucat, cu cat ne implicam mai mult in simturile noastre, cu atat mai mult ne indepartam de cunoasterea sufletului nostru.

Ideea ca sufletul este o entitate vesnica nu este una noua. Luati exemplul reincarnarii – adica ideea ca traim mai multe vieti diferite, nu numai pe propria noastra planeta, ci si pe alte planete. Tema reincarnarii este una extrem de fascinanta, incat si celebrul Carl Sagan a declarat ca reincarnarea merita un studiu serios, deoarece copiii mici prezinta uneori detalii despre o viata anterioara, care dupa verificare se dovedesc a fi corecte, si care nu ar fi putut fi cunoscute intr-un alt mod decat prin reincarnare.

Deci, daca am trait vieti trecute inainte de a ne naste, am venit aici pentru un motiv? Sufletele noastre au ales sa vina aici? Suntem cu totii aici pentru un anumit scop? Suntem aici sa ne amintim de ce am venit? Este posibil ca sufletul sa uite de ce a venit si a dormit, dar poate sa se trezeasca si sa-si aminteasca de ce se afla aici? Am ales aceasta planeta pe care ne aflam – Terra – in mod intamplator?

Foto: pixabay.com (Commons Creative – free)

Be the first to comment

Leave a Reply