Indepartarea zaharului din dieta distruge celulele canceroase? Un nou studiu a descoperit rezultate surprinzatoare

Social Media

Reducerea cantitatii de zahar poate ajuta la scaderea probabilitatii aparitiei anumitor forme de cancer, spune un studiu realizat in anul 2018 de catre cercetatorii de la Scoala de Medicina Duke-NUS si de la Universitatea Nationala din Singapore. Studiul demonstreaza ca privarea celulelor canceroase de zahar poate declansa o reactie care le face ca acestea sa moara. Aceasta cercetare se bazeaza pe studiile anterioare, care indica faptul ca celulele canceroase care se inmultesc repede necesita niveluri mai ridicate de zahar decat celulele sanatoase.

In cadrul studiului, cercetatorii au descoperit ca in anumite celule canceroase specifice prezenta unor niveluri scazute de zahar inseamna un nivel redus de energie si atunci rezulta o posibilitate mai redusa de supravietuire. Atunci cand celulele canceroase sunt lipsite de zahar, acest lucru determina o reactie in membrana celulelor canceroase, ce conduce la un aport crescut de ioni de calciu, in final celulele canceroase murind.

Pentru studiu, s-au folosit doua tipuri de celule canceroase: unele care contineau glucoza suplimentara si altele care nu contineau asa ceva. Ambele probe au fost apoi expuse la un atac dublu: prima data a fost vorba de STF-31, un compus care inhiba transportul de glucoza in celule, iar a doua oara a fost vorba de thapsigargin, care creste nivelul de calciu din celule. Echipa a descoperit ca celulele canceroase care aveau glucoza suplimentara in ele, nu au fost afectate; celelalte care nu aveau asa ceva au fost ucise.

Echipa considera ca aceasta abordare poate fi utilizata in tratamentul cancerului. Testele initiale din studiu au aratat ca privarea celulelor canceroase de zahar si cresterea nivelului de calciu al organismului au reusit sa distruga celulele canceroase, lasand in acelasi timp nevatamate celulele sanatoase. De asemenea, numai anumite tipuri de celule canceroase au fost observate ca au pierdut capacitatea de a mentine nivelurile de zahar intercelular dupa tratament; asadar, tratamentul se poate aplica numai celulelor care sunt sensibile la privarea de zahar.

Foto: flickr.com (Commons Creative – free)

Social Media