Meditatia transcendentala aduce pacea pe Pamant…s-a demonstrat stiintific

meditatia-transcendentalaO revista stiintifica de prestigiu din Pakistan, intitulata “Revista de Management si Stiinte Sociale”, a publicat recent un studiu intitulat “Un nou rol pentru militari: infrangerea inamicilor cu ajutorul unei tehnici ancestrale”, in care rolul principal il joaca meditatia transcendentala. Precum se stie, meditatia transcendentala a fost initiata de catre Maharishi Mahesh Yogi, un mistic important al secolului XX.

Articolul respectiv pleaca de la premiza ca razboiul, terorismul si crimele sunt cauzate de stresul societal colectiv. Daca acest stres n-ar mai exista, atunci n-ar mai exista nici tensiuni intre tari sau intre grupurile religioase.

Peste 50 de studii stiintifice au demonstrat faptul ca, daca 1% din populatie ar practica meditatia transcendentala, zilnic de cate doua ori, atunci ar aparea schimbari pozitive si masurabile in intreaga societate. Studiile au aratat ca violenta a descrescut, la fel si crimele, accidentele si sinuciderile, iar calitatea vietii s-a imbunatatit in societate. De exemplu, un studiu realizat de Universitatea Yale a arătat faptul ca meditatia transcendentala practicata de un grup de civili din Israel a avut ca efect reducerea cu 76% a mortilor de razboi in aproprierea zonei de conflict cu Libanul. De asemenea, sapte studii realizate pe parcursul a 2 ani in razboiul civil dintre Israel si Liban au aratat faptul ca:

– mortii care au cazut prada razboiului au scazut cu 71%;
– ranitii din cauza razboiului au scazut cu 68%;
– nivelul conflictului a scazut din intensitate cu 48%;
– cooperarea intre inamici a crescut cu 66%.

Pentru cei pesimisti, se arata faptul ca probabilitatea ca rezultatele de mai sus sa nu fie efectul meditatiei transcendentale este de una la…1.000 de miliarde.

S-a incercat o explicatie pentru aceste efecte remarcabile ale meditatiei transcendentale. Una din ele a fost aceea ca in urma meditatiei se produce din abundenta serotonina, un neurotransmitator foarte puternic, care produce senzatia de fericire si euforie. Cercetarile au aratat ca un nivel scazut de serotonina au ca efecte agresiunea, stari emotionale scazute si violenta. In timpul meditatiei transcendentale, cei care o experimenteaza au parte de o “constiinta transcendentala”, o a patra stare de constiinta, care se pare ca e diferita de starile obisnuite ale creierului (starea de veghe, somnul si visul).

Iata cum s-a demonstrat stiintific ca meditatia poate aduce pacea si linistea in lume! Asa ca, haideti sa meditam pentru a fi mai buni!

3 Comments

Leave a Reply