Fascinatia: un fel de vraja?

Social Media
  •  
  •  
  •  

fascinatieFascinatia este un fel de vraja care te face sa nu vezi lucrurile asa cum sunt. Astfel, locuitorii Sodomei (din Biblie) aveau ochii fascinati atunci cand, cautand casa lui Loth, pe care il cunosteau foarte bine, nu i-au gasit usa, cu toate ca erau in fata ei. Mai cu seama magicienilor le-a placut aceasta practica.

Un vrajitor tigan schimba snopii de grau in purcei pe care-i vindea ca atare, avertizandu-l pe cumparator sa nu cumva sa spele purceii cu apa. Dar un cumparator al marfii tiganului, neascultand sfatul lui, a vazut in loc de purcei inotand pe apa snopi de fin.

Se relateaza existenta unui anume magician, care, cu ajutorul unui fel de arc si o coarda intinsa pe arc, tragea o sageata lucrata dintr-un anumit lemn, facand sa apara dintr-odata in fata lui un fluviu atat de mare cat distanta parcurgea sageata. A mai existat si un faimos vrajitor evreu devora oameni si carute cu fan, taia capete, dezmembra persoane vii, apoi punea totul la loc.

Eneas Sylvius povesteste ca, in razboiul ducelui Vladislas impotriva lui Gremozislas, duce de Boemia, o batrana vrajitoare i-a spus fiului ei vitreg, care era de partea lui Vladislas, ca acesta va muri in batalie, cu cea mai mare parte a armatei sale, si ca el s-ar putea salva de macel daca ii va asculta sfatul: sa omoare pe primul care ii va iesi in cale, sa-i taie urechile si sa le puna in buzunar; apoi sa faca cu virful sabiei o cruce pe pamant, intre picioarele din fata ale calului sau, si dupa ce va saruta aceasta cruce, sa se grabeasca sa fuga. Tanarul, indeplinind toate acestea, s-a intors sanatos din lupta, unde a pierit Vladislas si cea mai mare parte a trupei sale. Dar intorcandu-se in casa mamei sale vitrege, tanarul soldat si-a gasit nevasta, pe care o iubea foarte mult, strapunsa de sabie, fara urechi, si agonizand.

Femeile maure isi inchipuie ca exista vrajitori care fascineaza doar cu privirea si omoara copiii. Aceasta idee coincide cu a romanilor, care se inchinau zeului Fascinus, caruia i se atribuia puterea de a pazi copiii de fascinatie si vraji.

4 comentarii la „Fascinatia: un fel de vraja?”

  1. Excitatia un fel de vraja? Da, dc nu?….Aaaa..fascinatia..pai dc nu ziceti asa? Logic ca e nebunie temporara( adica pt tot restu vietii vreau sa zic) sau obsesie, dar cand vine vorba de fascinatia dorintelor tale, asta e normalitatea adevaratilor artisti. Deci a nu se confunda Fascinebunia cu Fasciartistica. Iar cat despre Sodomisti , nu am pomenit oameni mai calumea si mai normali decat ei, care faceau ce vroiau cu ei insisi si cu trupurile lor. De gomoriste dc nu se zice nimic? Degustarea va incanta? Cine mai e fascinat acuma?

Lasă un comentariu