Mamicilor, cititi acest articol si veti afla toate superstitiile legate de bebelusii vostri!

Social Media

mama bebelusPutine evenimente sunt mai emotionante decat nasterea unui copil. Nu e deci surprinzator ca mii de superstitii au ajuns sa fie legate de acest eveniment si de lunile care il preceda. In toata Europa se credea ca femeia insarcinata este in orice moment in pericol de a fi atacata de vrajitoare, demoni si spirite rele. In consecinta, ea trebuia sa poarte fel de fel de amulete si talismane pentru a se proteja.

Imediat inainte de nastere, moasa trebuia sa dezlege toate nodurile si sa descuie toate usile din casa. Si aceasta pentru ca vrajitoarele puteau provoca moartea pruncului legand noduri prin casa. Pentru mai multa siguranta, se recomanda ca patul mamei sa fie inconjurat cu talismane norocoase. Inca si mai bine era sa se traga clopotele de la biserica in timpul nasterii.

Era important sa se stie ziua si ora nasterii pentru a se putea elabora diagrama astrologica. Superstitiile despre ziua nasterii sunt extrem de numeroase si acest binecunoscut vechi poem inca se mai face auzit: „Copilul nascut lunea e frumos la fata, Cel de marti e gratios, Cel de miercuri e plin de sarm, Cel de joi ajunge departe, Copilul venit vinerea e iubitor si generos, Cel nascut sambata isi castiga cu greu traiul, Dar copilul nascut in ziua de Sabat E frumos, si intelept, si bun, si vesel!”

Momentul nasterii era si el important. Despre copiii nascuti la orele fixe trei, sase, noua si douasprezece se credea ca au puteri innascute de mediu si puteau vedea stafii.

Fireste ca oamenii doreau foarte mult sa stie ce sex urma sa aiba copiIul nenascut. O metoda antica de ghicire a sexului era sa cureti o pulpa de berbec si s-o tii in foc pana cand este destul de arsa ca cineva sa-si poata baga degetele mari de la cele doua maini prin ea. Apoi, prin cele doua gauri, se trecea o bucla de sfoara, iar pulpa era agatata de un cui batut in dosul usii chiar inainte ca locuitorii casei sa mearga la culcare. Prima persoana care intra in casa in ziua urmatoare avea sa fie de acelasi sex cu copilul nenascut.

Se credea ca mainile pruncului trebuiau inspectate imediat dupa nastere pentru a vedea daca sunt deschise sau stranse. Daca mainile erau deschise, copilul urma sa aiba o natura optimista si generoasa. Daca erau stranse, copilul urma sa fie secretos si rau. O superstitie asociata cu aceasta spunea ca mana dreapta a copilului trebuia sa ramana nespalata cel putin o luna dupa nastere. Spalarea mainii atragea dupa sine indepartarea norocului copilului. Mainile copilului trebuiau, de asemenea, examinate atent pentru a i se determina norocul in viata. Daca pruncul folosea mana dreapta pentru a ridica ceva pentru prima data, avea sa fie norocos in viata. Din pacate, daca era folosita mana stanga, se credea ca bebelusul era blestemat sa fie dezamagit si sa aiba parte de nenorociri.

In Scotia, se credea ca vrajitoarele tineau nou-nascutii sub vraja pana ce stranutau. In consecinta, uneori se folosea tutun pentru a face copilul sa stranute. Dupa aceasta, se facea semnul crucii peste fruntea copilului pentru a se pecetlui eliberarea sa.

Se spunea ca unghiile bebelusului nu trebuiau taiate cu foarfeca pana la implinirea varstei de un an. Taierea lor inainte de aceasta varsta insemna ca avea sa devina hot. Primele unghii taiate trebuiau ingropate la radacina unui frasin, pentru a inzestra copilul cu talent muzical.
Se credea ca un copil nascut fara par avea sa fie inteligent si va invata repede. O superstitie foarte raspandita spune ca pruncul va muri daca i se taie parul inaintea varstei de un an.

Toti vizitatorii casei unui nou-nascut trebuie sa bea ceva in cinstea copilului si sa manance ceva. Acest obicei este uneori tinut pana la botez.Prin traditie, se credea ca poarta noroc sa saruti un baiat nou-nascut. Nu se stie de ce, nu se obtinea acelasi efect si cu o fetita. In zilele noastre, indiferent de sexul pruncului pe care il saruti, gestul este de natura sa-ti poarte noroc.

In unele culturi, nu ai voie sa comentezi cat de frumos e copilul. Si aceasta pentru ca un compliment ar putea atrage deochiul. La fel, nu e bine sa spui un copil „inger” pentru ca asta ar insemna sa ceri oarecum ca bebelusul sa ajunga in rai.

Hainele pruncilor sunt si ele importante. Baieteii ar trebui imbracati in albastru. Albastrul e asociat cu Fecioara Mana si se crede ca ofera protectie copilului. imbracarea in roz a fetitelor a aparut mult mai tarziu. Se considera ca poarta ghinion sa imbraci copilul tragandu-i hainele peste cap.

Copilul ar trebui sa fie purtat intotdeauna in sus pe scari dupa nastere. Daca se naste la etajul superior sau intr-o casa cu un singur nivel, urcarea in picioare pe un scaun sau pe alta piesa de mobilier va marca simbolic si urcarea copilului. Acest obicei reflecta credinta ca bebelusul va avansa extrem de greu in viata daca prima sa calatorie e in jos.

Se considera ca poarta ghinion sa aduci in casa un leagan nou inainte de nasterea copilului. Leaganul unui copil nenascut nu ar trebui leganat, pentru ca acest lucru se pare ca aduce ghinion copilului in viata. Daca legeni un leagan gol, in mod simbolic legeni un alt copil in el. in secolul al XlX-lea, unul dintre autorii lucrarii The Book of Days descria expresia alarmata de pe fata unei mame in timp ce se napustea prin camera, cu al zecelea copil in brate, pentru a-l opri pe unul dintre ceilalti copii sa mai legene patutul.

In sfarsit, daca un copil zambeste in somn e semn ca vorbeste cu ingerii.


Social Media

7 Comments

 1. Ce a mai ajuns si tara asta. Am devenit batjocora lumii. La fiecare trei zile se ridica o biserica. Oare cand se va satura tara cu biserici. de Spitale stim ca se inchid cu nemiluita, nu le mai tine nimeni numarul. Sistemul de invatamant a devenit penibil, au ajuns sa predea si cei care nu sunt in stare sa faca altceva, pe principiul cel ce poate face, cel ce nu poate il invata pe altu G.B. Shaw. Medicii, oamenii capabili care nu sunt dispusi sa mai suporte umilinta, dictatura nesimtirii si prostiei pleaca unde vad cu ochii. Un medic specialist ajunge sa faca echivalentul a cinci facultati. Preotii, tagma calugareasca nu pleaca. Ei se simt bine, sunt apreciati. Primesc bani de la buget, primarii, donatii de la cei care au furat ca doar nu sunt munciti de ei, de la toti care se perinda cu necazuri prin lacasele lor, nu platesc impozite, iar cand comit fapte care sunt sanctionabile ei sunt mai presus de lege si cel mai important nu trebuie sa munceasca, munca o fac ca hoby in manastiri. Singurul lucru bun din biblie este ca pune bazele unei societati functionale, pe care autorul recte preotimea sa o poata mulge. Sintagma crede si nu cerceta este geniala in ticalosia ei, normal ca nu si-o aplica lor Vaticanul are observatoare astronomice, accelerator de particule, laboratoare s.a. . In definitiv cine are cunoasterea are puterea. Religia – o frază de dânşii inventată
  Ca cu a ei putere să vă aplece-n jug,
  Căci de-ar lipsi din inimi speranţa de răsplată,
  După ce-amar muncirăţi mizeri viaţa toată,
  Aţi mai purta osânda ca vita de la plug? M. Eminescu

 2. Ce a ajuns tara. Am devenit batjocora lumii. La fiecare trei zile se ridica o biserica. Oare cand se va satura tara cu biserici. de Spitale stim ca se inchid cu nemiluita, nu le mai tine nimeni numarul. Sistemul de invatamant a devenit penibil, au ajuns sa predea si cei care nu sunt in stare sa faca altceva, pe principiul cel ce poate face, cel ce nu poate il invata pe altu G.B. Shaw. Medicii, oamenii capabili care nu sunt dispusi sa mai suporte umilinta, dictatura nesimtirii si prostiei pleaca unde vad cu ochii. Un medic specialist ajunge sa faca echivalentul a cinci facultati. Preotii, tagma calugareasca nu pleaca. Ei se simt bine, sunt apreciati. Primesc bani de la buget, primarii, donatii de la cei care au furat ca doar nu sunt munciti de ei, de la toti care se perinda cu necazuri prin lacasele lor, nu platesc impozite, iar cand comit fapte care sunt sanctionabile ei sunt mai presus de lege si cel mai important nu trebuie sa munceasca, munca o fac ca hoby in manastiri. Singurul lucru bun din biblie este ca pune bazele unei societati functionale, pe care autorul recte preotimea sa o poata mulge. Sintagma crede si nu cerceta este geniala in ticalosia ei, normal ca nu si-o aplica lor Vaticanul are observatoare astronomice, accelerator de particule, laboratoare s.a. . In definitiv cine are cunoasterea are puterea. Religia – o frază de dânşii inventată
  Ca cu a ei putere să vă aplece-n jug,
  Căci de-ar lipsi din inimi speranţa de răsplată,
  După ce-amar muncirăţi mizeri viaţa toată,
  Aţi mai purta osânda ca vita de la plug? M. Eminescu

1 Trackback / Pingback

 1. Mamicilor, cititi acest articol si veti afla toate superstitiile legate de bebelusii vostri! - REVISTE

Leave a Reply