Jinnii, creaturile care traiesc in vidurile dintre lumi si pot indeplini 3 dorinte

Seria de filme de succes a lui Wes Craven intitulata sugestiv „Wishmaster” („Stapinul dorintelor”) porneste de la urmatoarea premisa: „Odata, intr-un timp inaintea timpului, Dumnezeu a suflat viata in Univers. Si lumina a dat nastere ingerilor. Si pamantul a dat nastere omului. Si focul a dat nastere unei creaturi condamnate sa salasluiasca in vidul dintre lumi. Celui care trezeste un Jinn i se vor oferi trei dorinte. Dupa implinirea celei de a treia, legiunile nesfinte ale Jinnilor vor fi eliberate asupra pamantului. Temeti-va de un singur lucru in tot ceea ce este… Temeti-va de Jinni”.

Se spune ca jinnii s-au nascut din focul care arde fara fum. Conform legendelor, aceste fiinte detin unele abilitati supranaturale uimitoare, dar, mai presus de toate, sunt maestrii desavarsiti ai iluziilor. Prin aceste iluzii, jinnii ii pacalesc pe cei ce le cer indeplinirea dorintelor, de unde si imaginea amuzanta din mass-media care prezinta jinnul amuzant iesit din lampa care promite indeplinirea a trei dorinte. Totusi, trecut, nu erau doar respectati, ei erau temuti…

Aceasta premisa este intr-o concordanta perfecta cu descrierile initiale ale jinnilor. Acestia erau descrisi ca niste fiinte de temut care nu au fost niciodata prea prietenoase cu oamenii. Pentru a obtine indeplinirea dorintelor, oamenii trebuiau sa ii invoce pe acestia folosind ritualuri si formule specifice care aveau sa oblige jinnii la supunere. Numai asa puteau fi acestia convinsi sa indeplineasca dorintele oamenilor, iar, daca cel ce invoca o astfel de fiinta o scapa de sub control sau ii cerea ceva exprimat foarte vag, atunci consecintele erau severe.

Pana la un anumit punct, jinnii se aseamana cu spiritele elementale, ei fiind asociati cu focul pur care nu scoate fum din care s-au format. Dar, exista mai multe tipuri de jinni. Ifrit este jinnul focului, iar Marid este jinnul apei. Aceasta asociere cu elementele foc si apa ii apropie pe jinni de spiritele elementale, dar ei se si deosebesc de acestea prin faptul ca nu sunt neaparat spirite ale naturii. Vietuind intr-o dimensiune separata, jinii nu sunt atat de strans legati de natura cum sunt spiritele elementale.

Be the first to comment

Leave a Reply