Inca un mister deslusit al pisicilor: acestea pot vedea lucruri care sunt invizibile pentru noi!

pisica-psihedelicaPisicile sunt considerate de multi ca fiind simboluri ale misticismului, datorita corpului lor elegant si flexibil, dar si datorita privirii lor, care pot „magnetiza” pe oricine…

Dar, dupa cum arata recente date stiintifice, exista un alt motiv pentru care pisicile au titlul de creaturi „misterioase”. Si asta pentru ca pisicile pot vedea lucruri pe care noi nu le putem observa cu ochii nostri! Pisicile, la fel ca si alte animale, au capacitatea de a vedea „dungi psihedelice” pe flori sau modele fanteziste pe aripile pasarilor, care sunt invizibile pentru ochiul uman.

Secretul din spatele vederii pisicilor este lumina ultravioleta. Potrivit unui studiu recent, pisicile, precum si cainii si alte animale, pot percepe acest tip de lumina, pe cand oamenii nu pot. „Exista o multime de lucruri care reflecta radiatiile ultraviolete, pe care unele animale sensibile le pot vedea, in timp ce noi nu”, a declarat Ronald Douglas, profesor de biologie la Universitatea City din Londra si co-autor al studiului. „De exemplu, acestea pot fi anumite modele pe flori, care arata unde se afla nectarul, sau urmele de urina ale unui animal”.

Douglas, care este specializat in optica, si colegul sau Glen Jeffery, profesor of de neurologie la University College din Londra, sustin ca pisicile, cainii, aricii, rozatoarele, liliecii, precum si alte animale pot detecta niveluri semnificative de radiatii ultraviolete. Se pare ca partile transparente ale ochiului animalelor, cum ar fi corneea si cristalinul, transmit lungimile de unda ale luminii ultraviolete. Astfel, s-ar putea explica de ce pisicile arata atat de mult interes pentru obiecte obisnuite, cum ar fi, de exemplu, o bucata de hartie. Uneori, substantele chimice sunt adaugate hartiei, textilelor sau altor materiale; odata ce aceste substante chimice absorb lumina ultravioleta, materialele respective pot arata diferit in ochii animalelor, care sunt sensibile la razele ultraviolete.

Iaca am mai aflat inca o enigma din lumea pisicilor!

Be the first to comment

Leave a Reply