In urma unui transplant de cornee, un barbat si-a schimbat personalitatea

ochi20Inainte ca a sa vedere sa se deterioreze extrem de mult, Will Palmer, un barbat de 46 de ani din Marea Britanie, aproape niciodata n-a facut treaba in locuinta sa. Dar dupa efectuarea unui transplant de cornee, care sa-i corecteze problemele sale grave de vedere, barbatul a devenit aproape brusc obsedat de curatenie. De fapt, dl Palmer s-a transformat atat de radical si este atat de atasat de curatenie, incat sotia sa, Sarah Gasdby, in varsta de 45 de ani, crede ca aceasta cornee a fost donata de o femeie (in Marea Britanie, donatorul unui organ trebuie sa ramana anonim).

Barbatul a declarat: „Inainte ca vederea mea sa inceapa sa slabeasca, sotia mea trebuia sa ma bata tot timpul la cap ca sa-mi fac partea de treaba casnica ce-mi revenea. Acum lucrurile stau total invers”. El a mai spus ca: „Exista un motiv pentru care barbatii nu fac curatenie, si acesta e faptul ca noi nu percepem murdaria, dar acum eu vad murdarie oriunde m-as duce”.

In anul 2008, a aparut un film horror, The Eye/Ochiul, in care este vorba tot de un transplant de cornee. Interpreta principala, Sidney Wells (Jessica Alba) este o recunoscuta violonista, remarcabila prin frumusetea, inteligenta si independenta sa. Toate calitatile sunt accentuate de faptul ca Sydney este oarba, in urma unui accident din copilarie. Dupa 15 de ani de handicap, Sydney face un dublu transplant de cornee. Dupa operatie, medicul neurolog Paul Faulkner o ajuta sa se acomodeze cu noile experiente senzoriale. Ajutata si de sora sa, Sydney parea sa intre pe fagasul unei vieti normale. Dar fericirea sa este de scurta durata, pentru ca imagini infricosatoare incep sa-i bantuie retina. Sunt rezultatul operatiei, produse ale propriei imaginatii sau ceva mult mai infricosator? Sydney este convinsa ca noii sai ochi ii deschid poarta spre o lume terifianta pe care numai ea o poate vedea.

In urma cu 6 ani, dl Palmer a contractat o boala rara, denumita distrofia corneana, care face ca celulele de la suprafata corneei sa se stinga incetul cu incetul. In ultimul timp, vederea i se deteriorase atat de mult, incat totul ii aparea ca prin ceata. Dar iata ca transplantul de cornee l-a facut sa vada din nou, si mai mult, sa devina o gospodina impecabila!

1 Comment

Leave a Reply