De ce focul e considerat sursa tuturor formelor de energie si viata din acest Univers?

Conform scrierilor antice indiene si grecesti, exista cinci elemente primordiale – cerul (sau eterul), aerul, focul, apa si pamantul – care constituie Universul fizic. Toate entitatile fizice din Univers sunt alcatuite din combinatii ale acestor cinci elemente. Conform scrierilor vedice, din aceste cinci elemente fundamentale, focul este sursa tuturor formelor de energie si viata in acest Univers.

In general, focul ramane nemanifestat; el exista, insa, pretutindeni, in diverse grade. Cel mai comun si mai evident exemplu este lemnul. Nu vedem focul in lemn, dar stim toti ca el exista acolo. Petrolul este un alt exemplu comun. Focul poate fi vazut doar prin intermediul combustibilului. Atunci cand combustibilul se termina, focul ramane intr-o forma nemanifestata.

Energia eoliana este dovada faptului ca focul exista in aer. Hidroenergia dovedeste ca focul exista si in apa. Cand se rup norii, vedem tunetul si fulgerul. Astfel, si norii au foc. Si spatiul este plin de foc. Orice este incalzit e absorbit intai de foc, apoi eliberat in spatiu sub forma gazoasa.

Focul exista chiar si in pietre. Atunci cand frecam doua pietre, putem observa scantei de foc. Astfel, desi focul exista in fiecare particula care alcatuieste universul, intensitatea variaza de la un obiect la altul.

Focul are proprietatea unica de a consuma si absoarbe orice este material, de a-l transforma in forma gazoasa si de a-l elibera apoi in spatiu. Chiar si fierul, aurul si uraniul, aparent solide, sunt transformate de foc. O cladire magnifica, vizibila si tangibila, poate fi transformata de foc intr-o gramada de cenusa in cateva minute, transformand cea mai mare parte a materialului tangibil intr-o forma gazoasa. Orase mari, simbolizand mari civilizatii, pot fi reduse la un morman de cenusa in cateva clipe. Cand un cadavru este aruncat in foc, el devine o cantitate mica de cenusa. Deci, focul are puterea de a transforma toate materialele intr-o forma gazoasa.

In limbajul stiintei moderne, aceasta nu este decat transformarea masei in energie. Astfel, elementul foc transforma materia in energie pura. Caldura, energia si lumina sunt proprietatile principale ale focului.

Deci, nicio particula nu poate exista in acest univers fara a contine un anumit grad de foc. Pamantul este si el plin cu foc. Centrul Pamantului este aproape la fel de fierbinte ca si suprafata Soarelui. Acest lucru este evident din exploziile vulcanice si hidrocarburile pe care le extragem.

Conform scrierilor vedice, Soarele este cel mai important si cel mai puternic simbol al focului si sursa tuturor formelor de energie pe care le vedem pe Pamant. Totusi, Soarele este doar cea mai vizibila forma a focului, nu focul insusi. Focul este mult mai prezent decat Soarele. Soarele nu este decat un obiect de combustibil, care arde oferind energie, caldura si lumina, la fel ca o bucata de lemn sau un strop de ulei.

Mai multe scrieri antice indiene confirma faptul ca Soarele a fost creat de zeul suprem Brahman pentru a sustine viata in toate formele sale. Daca exista viata pe orice planeta din Univers, acest lucru ar fi posibil doar datorita existentei un obiect asemanator Soarelui. Chiar si stiinta moderna accepta ca Soarele este singura sursa de energie pe planeta Pamant, indiferent ca este vorba despre energie extrasa din carbune, apa, uraniu, petrol, gaz natural sau lemn, si ca doar Soarele sustine toate formele de viata de pe Pamant, prin energia si fotosinteza sa, dictand conditiile climatice ale Pamantului si anotimpurile. Prin urmare, Soarele nu este doar centrul sistemului solar, ci constituie inima acestuia.

Faptul ca Soarele este singura sursa de energie care sustine toate formele de viata de pe Pamant este indiscutabil. Datorita acestei puteri magnifice, Soarele a facut obiectul veneratiei in aproape toate religiile si civilizatiile din cele mai vechi timpuri. Pentru indieni, egipteni, greci, babilonieni, chinezi, mayasi si incasi, Soarele a constituit un obiect al veneratiei intr-o forma sau alta. Mai mult, exista numeroase mituri asociate cu Soarele in toate religiile si civilizatiile.

Be the first to comment

Leave a Reply