Cum putem experimenta corpul fizic, eteric, astral si mental

Social Media

corpul-astralDincolo de un suflet, fiecare individ are patru corpuri. Aceste corpuri au toate naturi diferite si sunt alcatuite din substante distincte; sunt numite corpul fizic, eteric, astral si mental. Corpul fizic reprezinta o ancora pentru celelalte trei: corpurile eteric, astral si mental intrepatrund structura fizica si interfereaza unele cu celalte. Cele patru corpuri exista in acelasi spatiu, pe diferite frecvente vibrationale. Ele se intrepatrund si se influenteaza reciproc in permanenta. Totusi, si in acelasi timp, ele continua sa fie entitati separate, care pot fi experimentate de catre constiinta noastra ca structuri independente si separate. Toate cele patru corpuri sunt conectate suflet si primesc de la el putere si viata; fiecare corp reprezinta, de fapt, cate un vehicul pentru suflet.

Corpul fizic este alcatuit din oase, tesuturi, sange si materie solida. Urmeaza corpul eteric sau energetic, fiind un pic mai mare decat structura fizica si reprezentand vehiculul pentru forta vietii, care vitalizeaza corpul nostru fizic. Intr-un fel, constituie o versiune mai subtila a corpului fizic, iar cele doua sunt complet intrepatrunse. In acupunctura, conceptul meridianelor este folosit pentru a descrie fluxuri distincte de energie electromagnetica de-a lungul unor linii care conecteaza diverse organe si parti ale corpului. Acestea sunt fluxuri de energie eterica, avand rolul de a vitaliza corpul fizic. La fel cum primele doua corpuri sunt strans intrepatrunse si formeaza un fel de unitate, si corpurile al treilea si al patrulea functioneaza ca un intreg.

Al treilea corp este corpul astral, avand o natura mai subtila decat corpul eteric si cel fizic. De obicei, e perceput ca un camp mult mai larg decat structura fizica. Uneori este descris ca un corp in culori fluide si vii, cu sapte roti amplasate de-a lungul coloanei vertebrale: chakrele. Indiferent de forma pe care o are, corpul astral reprezinta vehiculul in care sunt depozitate imaginile memoriei. Dincolo de asta, este corpul care simte emotiile. O a treia calitate importanta a corpului astral o constituie constiinta mitica: limbajul sau este alcatuit din vise si din simboluri.

Corpul mental, al patrulea la rand, reprezinta corpul structurii. La fel cum diverse parti ale corpului fizic sunt conectate prin „tesatura” corpului eteric, si corpul mental ofera corpului astral o structura de baza subtila. Pentru multi oameni, cuvantul „mental” este asociat cu capacitatea de a gandi, dar gandirea nu se relationeaza doar cu corpul mental. Cea mai buna descriere a corpului mental se refera la o structura care face gandirea posibila. Imagineaza-ti ca gandurile tale sunt ca un paianjen care alearga pe firele unei plase. Tiparele din cadrul plasei determina cum merge paianjenul sau cum se dezvolta gandurile. Corpul mental nu reprezinta paianjenul, ci plasa: este 0 structura care influenteaza miscarile gandului, dar fara sa-l ghideze activ. La fel cum corpul eteric vitalizeaza corpul fizic, si il sustine prin structuri si tipare energetice, tot asa si corpul mental este strans intrepatruns cu corpul astral. E alcatuit din poteci si din structuri care determina cursul viselor, al asociatiilor si al gandurilor. Cu toate acestea, capacitatea de a gandi apartine personalitatii, o entitate de natura foarte diferita de cea a sufletului si a celor patru corpuri.

Cand iti rezervi un moment si stai asezat cu ochii inchisi, este usor sa traiesti experienta celor patru corpuri. In aceasta pozitie simti greutatea propriului corp pe scaun, caldura mainilor si a picioarelor, umezeala din gura, ba chiar si energia eterica, vibrand subtil in corp, forta vietii din oase, muschi si din piele. Imagini si amintiri care provin din corpul astral iti trec prin minte, insotite de ganduri asociate, urmand tiparele si structurile corpului mental.

Fiecare dintre cele patru corpuri experimenteaza senzatii simultane, care se impletesc intr-o experienta unica si coerenta a constientei. Lucru posibil, datorita personalitatii. Aceasta filtreaza informatiile si senzatiile de la cele patru corpuri si permite lucrurilor pe care le considera importante sa se ridice la suprafata constientei: informatia care patrunde din patru surse diferite devine parte dintr-un flux unic de atentie. O astfel de realitate interioara unificata si alcatuita din informatii de la cele patru corpuri determina modul in care noi relationam cu lumea din jur. Personalitatea noastra determina ceea ce noi experimentam ca realitate; ea interpreteaza evenimentele si lumea din jur.

Personalitatea ghideaza constienta si uneori focalizeaza toata atentia doar catre unul dintre corpuri in loc sa filtreze si sa amestece intr-un intreg senzatiile tuturor celor patru corpuri. Lucrul acesta se intampla, de obicei, doar atunci cand unul dintre corpuri este extrem de activ sau agitat si traverseaza experiente foarte intense. Imagineaza-ti cum e sa alergi zece kilometri. Dupa un timp, constiinta se focalizeaza doar pe corpul fizic. Simti miscarile muschilor, abia te poti gandi la ceva, nici macar nu iei in calcul posibilitatea de a te opri sau a continua. Nu exista nicio emotie, nicio fantasma sau vreo alta poveste in minte. Constientizarea corpului fizic este mull mai ascutita decat de obicei; dintr-o anume perspectiva, acum ai devenit numai corp fizic. In acelasi fel, personalitatea poate directiona toata atentia catre unul singur dintre celelalte corpuri. In timpul unor practici meditative, in care corpul fizic este mentinut nemiscat timp indelungat, o persoana poate deveni constienta de corpul eteric de energie.

Cand constiinta se muta de la corpul fizic la cel eteric, ea experimenteaza doar un camp vibrational, in care este imposibil de diferentiat diferitele parti ale corpului fizic. Experimentarea corpului eteric modifica experientele spatiului interior: nu se poate defini in niciun fel spatiul dintre doua degete sau cel dintre varful capului si talpile picioarelor; experienta marimilor fizice nu exista in corpul eteric. Totul este resimtit fie ca foarte mare, fie ca foarte mic, iar uneori nu e posibil de diferentiat nici macar aceste concepte.

Un exercitiu foarte simplu, care ii conduce pe multi oameni la experimentarea corpului eteric, il reprezinta miscarea extrem de inceata a unuia dintre brate. Daca vrei sa incerci, aseaza-te intr-o pozitie relaxata si inchide ochii. Pune-ti mana dreapta pe genunchi. Apoi, exerseaza miscarea mainii catre umarul stang intr-o secunda sau o secunda si jumatate. Dupa asta, asaza mana pe genunchi si fa aceeasi miscare, dar sa-ti ia cel putin o ora. Miscarea trebuie sa fie atat de inceata, incat sa nu poti sa-ti dai seama daca te misti sau nu – totusi, intentia de a-ti misca bratul este prezenta tot timpul. Multi oameni care fac acest exercitiu experimenteaza tot felul de schimbari in modul in care isi percep bratul, iar in cele din urma, acesta nu mai poate fi simtit deloc. Experienta este doar a unui camp de energie. Adesea, nu doar senzatia bratului se modifica: constienta intregului corp trece in senzatia nefamiliara a corpului eteric.

Atentia mai poate fi comutata complet si asupra corpului astral; asta se intampla, de exemplu, in timpul unor transe hipnotice. Cineva care este hipnotizat se poate retrage complet intr-o lume interioara a amintirii, imaginii si a mitului si sa-si piarda complet simtul corpului fizic si al mediului material inconjurator. Senzatia familiara a visatului cu ochii deschisi inseamna, de asemenea, ca atentia se retrage in corpul astral. De exemplu, te poti „trezi” in mediul fizic dupa ce ai fost pierdut in ganduri si imagini, fiind cu o carte in mana, pe care o citeai, asteptand culoarea verde a semaforului sau stand la fereastra si privind gradina. In cele din urma, constienta poate fi comutata si catre o experienta a corpului mental, dar asta e greu de descris. Atunci cand constienta este focalizata complet asupra sa, se afla scufundata intr-o lume a tiparelor mentale, context fara continut, aspect dificil de pus in cuvinte. O astfel de experienta este foarte rara si traita, de obicei, de oameni cu un antrenament indelungat in practicile spirituale de concentrare, sau se poate intampla accidental celor aflati sub influenta unor droguri puternice.


Social Media

3 Comments

Leave a Reply