Apostolul Toma si minunatele palate din ceruri

Social Media

Apostolul Toma este unul din cei 12 apostoli al lui Iisus Hristos. Dupa moartea si invierea lui Iisus Hristos, dupa Rusalii, sortii au decis ca Toma sa mearga in India. Stiind ca erau meleaguri indepartate in care traiau neamuri salbatice, s-a intristat, insa lisus i s-a aratat in vis, promitandu-i ca il va insoti neincetat.

Ajuns in India, apostolul a trait experiente miraculoase. Imparatul Gundafor voia sa-si construiasca palate si cauta mesteri. Un slujitor i-l recomanda pe Toma, care avea sa imparta saracilor banii primiti pentru lucrari. Pe multi dintre acestia ii crestineaza. Dupa doi ani, imparatul avea sa-l ia la intrebari despre data cand avea sa termine lucrarile la palate. Apostolul il informeaza ca mai are de construit numai acoperisurile, iar Gundafor ii mai trimite aur. Toma il imparte din nou oamenilor si isi continua activitatea misionara. Cand imparatul cere sa vada palatele, ii spune ca le va vedea dupa moarte. Considerand ca era o batjocura, Gundafor il intemniteaza, in timp ce apostolul se afla la inchisoare, unul dintre fratii monarhului se imbolnaveste, deoarece se mahnise prea mult pentru ceea ce facuse Toma. Cazut in agonie, are o vedenie: un inger stralucitor ii arata palate de o frumusete neasemuita despre care ii spune ca au fost construite cu aurul dat apostolului. Dupa ce vedenia dispare, fratele imparatului se insanatoseste in chip miraculos. Afland cele intamplate, Gundafor il elibereaza pe Toma, care ii boteaza pe ambii frati.

Apostolul si-a continuat predicile in Miliapor, unde a facut minuni si a botezat multi oameni. In Calamida, unde stapanea imparatul Muzdie, a fost supus la munci. Convertise multi oameni, printre care se numarau si imparateasa, si fiul ei. Imparatul s-a revoltat din aceasta cauza si l-a pedepsit pe apostol, dar el a suportat consecintele fara cracnire. In final, Muzdie l-a obligat sa venereze un idol. Traditia spune ca sfantul a topit zeul pagan, rugandu-se lui Dumnezeu, spre bucuria credinciosilor. Atunci, imparatul a poruncit ca Toma sa fie ucis. Fiul acestuia, deja crestinat, a mers dupa apostol, la locul executiei, iar Toma l-a desemnat sa aiba grija de locuitorii botezati intru Hristos. Ostasii au strapuns cu trei sulite trupul sfantului. Feciorul imparatului a inmormantat cu cinste ramasitele pamantesti ale apostolului Toma.


Social Media

7 Comments

 1. Bună tuturor,
  sunt nouă pe acest forum:)
  in actele gasite se scrie ca Toma nu era deacord să plece in India, ci ca ,”a fost vandut de Isus (….sortii au decis ca Toma sa mearga in India….) la indianul de afaceri Abdan ( Drijivers 1989 ,pag.303-307) care avea nevoie de un timplar pentru palatul sau”
  Deasemeni nu se scrie nimic despre patimile si invierea lui Isus,botez si inaltare,căci Isus intradevar nu murise El a fost LUMINAT pe cruce,a iesit din trup,apoi a revenit intrun corp doar ranit care anecesitat doar ingrijiri
  si daca nu se gasea aceste dialoguri intre Toma si Isus, acest apostol Toma ar fi fost si astazi oaia neagra a Bisericii caci nu a crezut!!!,asa au scapat de El,numai ca adevarul vine vine incet:)

  „Oricine înţelege sensul acestor cuvinte nu va gusta moartea” a spus insusi Isus cand mai era in viata pe pamant și Judas Toma a scris,

 2. DA! asa este eu pesonal il iubesc mult pe apostlu toma !! si sa motivez acest lucru (eram in america unde am cunoscut un preot* grec* ortodos si cind ma vazut prima dat ma intrbat cu ma chema eu am spus ca liviu si el azis numele tau este toma semeni mut cu toma !!,da acesta intiplare frumosa face sa tin mult la apostolu toma si totdat am relizat ca sunt spotan si aprig la minie !dupa care sunt ff calm si suflet mare !!)MULTUMESC si aveti grija de voi !

 3. Vrem sa cunoastem un adevar care este de fapt dincolo de cuvinte… Adevarul este altfel pentru fiecare.
  Eu am auzit din povestirile celor mai in varsta despre un Toma necredincios, care nu a crezut fara dovezi, in cele din urma convingandu-se de puterea si adevarul credintei. Nu am de unde sa cunosc exact faptele de atunci, e foarte f greu sa aflam ce si cum a fost, cu toate ca mi-ar placea foarte mult sa am acces la aceste informatii.

Leave a Reply