Chi – misterioasa electricitate a corpului uman

Social Media

Imagine: pixabay.com (Commons Creative – free)

Oamenii de stiinta moderni au inceput sa descrie lumea intr-un mod foarte apropiat de cel al vechilor taoisti – ca o intrepatrundere de pozitiv (Yang) si negativ (Yin). Iata, spre exemplu, o descriere a electricitatii din revista „Discover Magazine”:

* Electricitatea este cu siguranta cel mai raspandit fenomen in viata noastra zilnica; conductorii traverseaza peretii caselor noastre si regularizeaza viata celulelor noastre. Se intalneste in fulger sau la varful degetelor noastre, cand atingem un obiect metalic dupa ce am frecat mainile de un material textil. Ea modeleaza structura materiei, facand plasticul pliabil, uleiul fluid si cleiul lipicios. Face sa functioneze trenurile electrice si mintea omului… Lumina este radiatie electromagnetica – si aici este inclus atat spectrul vizibil cat si razele X, microundele si undele radio. Magnetismul specific magnetilor este cauzat de un numar foarte mare de electroni cu spinul identic, asa cum campul gravitational al pamantului este probabil creat de vartejurile curentilor electrici din inima sa de metal topit.

* Intregul nostru corp este o masina electrica complexa: chimia corporala (ca orice chimie) se bazeaza pe legaturile de tip electric. Totul are ca substrat electricitatea. Energia despre care vorbim aici provine chiar si din banalul ou pe care-l consumam la micul dejun; acesta provine de la o gaina care s-a hranit cu cereale, care si-au extras energia direct de la undele electromagnetice luminoase ale soarelui, prin fotosinteza.

* Universul este incarcat cu electricitate pozitiva si negativa. Dar datorita echilibrului natural dintre fortele pozitive si cele negative, polaritatile electrice ale mediului sunt neutralizate – si, in consecinta, inaccesibile simturilor; in esenta totul in jur, in intregul spatiu, este incarcat electric.

Curios este ca in China zilelor noastre oamenii obisnuiti, fara o pregatire teoretica speciala, admit ca Universul este incarcat cu aceste energii. Daca-l intrebati pe oricare dintre ei, va va spune de exemplu ca usturoiul are o energie foarte fierbinte (CHI). El incalzeste corpul si de aceea esenta acestei CHI din usturoi este fierbinte (sau Yang). De mai multe secole, in China, CHI este exprimat in scriere ca un gol in partea de sus a ideogramei si ca un foc in partea de jos. Nu se face aici referire la focul fizic, ci la energia creatoare – termenul care exprima cel mai bine energia CHI.

CHI exista, inaintea aparitiei planului fizic, sub forma de CHI originar sau pura energie. Aceasta idee inlatura spontan neintelegerile referitoare la natura metafizica a lui CHI originar.


Social Media

Be the first to comment

Leave a Reply