Centrii energetici ai corpului uman si astrologia

Social Media

Corpul energetic este caracterizat prin fluiditatea si mobilitatea sa. El este animat de miscari, de curenti permanenti care se organizeaza dupa o topografie speciala, ceea ce permite sa se determine cai privilegiate, asa numitele „canale energetice”. Aceste canale sunt foarte numeroase. Traditia chineza distinge 36 de canale principale, numite in mod obisnuit meridiane, si alte numeroase canale secundare. Traditia yoga hindusa enumera in mod simbolic 72.000 sau 350.000, dar ia in consideratie mai ale trei canale majore din cauza interesului lor ezoteric.

In toate traditiile, aceste canale sunt utile practicianului pentru ca multe din ele leaga suprafata si extremitatile corpului cu profunzimea lui. Ele au un interes diagnostic si permit de asemeni sa se exercite un impact terapeutic profund si general pornind de la suprafata corpului. Unele puncte si zone, avand o influenta specifica, au fost puse in evidenta si sunt utilizate pentru a trimite impulsuri in scopul reechilibrarii functiilor organice si a vitalitatii subiectului.

Unele zone ale corpului energetic au o importanta deosebita pentru ca ele joaca rol de organe reglatoare, si sunt numite „centrii energetici”. Numarul acestor centrii variaza dupa traditii. Fiecare centru principal are o specificitate energetica proprie si joaca un rol de filtru in raport cu influentele mediului. Sunt de asemeni expresia unei energii planetare in corpul uman, intr-un fel asemanator cu principalele organe fizice.

Putem aborda studiul centrilor energetici la diferite nivele. La nivel spiritual si emotional, una dintre clasificarile cele mai folosite este cea a traditiei yoga hinduse, in care se disting sapte centri energetici principali – sau chakre – si numerosi centri secundari. Noi ii vom aborda incepand cu cel mai dens si material pana la cel mai subtil si spiritual.

1) Centrul coccigian este situat intre anus si organele genitale. El este legat de nevoile fundamentale ale individului, cum sunt pofta de mancare sau nevoia de protectie si de adapost. Este de asemeni sediul energiei kundalini, energie adormita ce se afla la originea trezirii constiintei. Centrul coccigian este guvernat de Pluton, asociat cu Luna la femeie si cu Marte la barbat. La individul normal, functionarea lui atrage dupa sine in special o pierdere de energie, prin intermediul sexualitatii.

2) Centrul sacral este situat la nivelul organelor genitale. El controleaza si regleaza reproducerea si creativitatea. El este guvernat de Jupiter si este legat de secretiile hormonale suprarenale, permitand captarea in mod direct a energiilor naturii.

3) Centrul solar este situat la nivelul plexului solar. El regleaza functiunile diferitelor organe abdominale. Este sediul ego-ului, al puterii si al implinirii materiale. Este guvernat de Soare.  El este in relatie cu secretiile endocrine pancreatice (indeosebi insulina si glucogonul) si permite extragerea energiei din hrana.

4) Centrul cardiac este situat in regiunea inimii. El regleaza si armonizeaza cei trei centri superiori si cei trei centri inferiori si favorizeaza legaturile dintre acestia, echilibrul lor. Este guvernat de Venus. El este in legatura cu secretiile timusului si permite integrarea energiei provenita din sentimente.

5) Centrul laringian este situat la nivelul inimii si gatului. Este principalul centru de control si reglare a emotiilor si creativitatii artistice. E guvernat de Mercur. El este in relatie cu secretiile tiroidiene si permite captarea energiei sunetelor, auzite sau emise.

6) Centrul frontal este situat in regiunea dintre sprancene. Este centrul constiintei individuale, sediul cunoasterii superioare. El este guvernat de Uranus. El este in legatura cu secretiile hipofizare si, din aceasta cauza, el constituie un „turn de control” la nivel endocrin si energetic. Are putina influenta directa asupra metabolismului energetic.

7) Centrul coronal este situat in crestetul capului. El controleaza toti ceilalti centri. Cand toti ceilalti centri sunt echilibrati, activarea acestui centru de catre energia din centrul coccigian permite constiintei individuale sa se contopeasca cu constiinta cosmica. Echilibrul corp-spirit este atunci perfect si, fireste, sanatatea este excelenta. Acest centru este guvernat de Neptun.

Printre numerosii centri de mai mica importanta, exista un centru energetic asociat fiecarui ochi si fiecarei urechi, care permit o reglare si o sublimare a vederii si auzului, simturile cele mai dezvoltate la om. Acesti centri sunt guvernati de Uranus (vederea) si Mercur (auzul). La nivel digestiv, exista patru centri minori care permit asimilarea energetica. Ei sunt guvernati de Jupiter (centrul hepatic), de Soare (centrul gastric), de Saturn si Luna (centrul pancreatic exocrin) si Jupiter (centrul pancreatic endocrin). La nivelul gonadelor, exista doi centri (unul pentru fiecare gonada) ce au rol de releu si permit transformarea energiei provenite din centrii coccigian si sacral. Ei sunt guvernati de Marte (la barbat) si de Venus (la femeie). La nivelul palmei exista un centru care permite schimburile directe cu exteriorul, atat pentru captarea energiei cat si pentru transmiterea ei. El este guvernat de Mercur.


Social Media

Be the first to comment

Leave a Reply