Citricele sunt cunoscute pentru ca sunt pline de vitamina C si au proprietati de stimulare a sistemului imunitar. Potrivit unui studiu stiintific, consumul regulat de citrice poate ajuta, de asemenea, la reducerea riscului de accident vascular cerebral. Studiul a fost realizat de cercetatori de la Universitatea East Anglia (UEA) din Norwich (Marea Britanie). Rezultatele studiului au aratat ca un consum bogat de citrice, in special portocale, reduce semnificativ riscul de accident vascular cerebral ischemic.
Pentru studiu, echipa de cercetare a comparat starea de sanatate a femeilor adulte care au mancat atat portocale, cat si grapefruit in mod regulat, fata de cele care nu au mancat deloc. Cercetatorii au analizat, de asemenea, continutul de flavonoide din citrice si modul in care acestea au afectat sanatatea vaselor de sange. Datele din studiile anterioare au aratat ca anumiti constituienti din citrice au avut beneficii protectoare impotriva hemoragiei intracerebrale si au imbunatatit semnificativ fluxul sanguin in creier.
In studiul UEA, cercetatorii au analizat aproximativ 14 ani de date care urmaresc sanatatea si dietele a cel putin 70.000 de femei. Ei au evaluat corelatiile dintre 6 subclase de flavonoide din citrice legate de riscurile de accident vascular cerebral hemoragic, ischemic sau complet. Pe baza constatarilor, femeile voluntare care au consumat cele mai mari cantitati de portocale si grapefruit impreuna cu sucuri din aceste fructe au avut o circulatie a sangelui mult mai buna. Femeile au avut, de asemenea, un risc cu 19% mai redus de accident vascular cerebral legat de coagularea sangelui in comparatie cu femeile care nu au consumat atat de multe citrice.
Alte studii despre flavonoidele din fructe sustin aceste rezultate privind reducerea riscului de accident vascular cerebral. Datele sugereaza ca un consum mai mare de toate tipurile de fructe are un impact pozitiv asupra riscului de accident vascular cerebral, avand si alte beneficii de sanatate. De exemplu, un studiu din 2011 realizat de cercetatorii de la Universitatea Western din London, Ontario, a aratat ca aportul de flavonoide a ajutat si la prevenirea cresterii in greutate.
Studiul a constatat ca nobiletina, un flavonoid din mandarina, a ajutat la reducerea riscului atat de diabet de tip 2, cat si de obezitate, in cazul soarecilor. Soarecii carora li s-a administrat flavonoidul nobiletin nu au dezvoltat aceste probleme de sanatate, in timp ce soarecii care nu au devenit obezi au dezvoltat diabet de tip 2 si au avut ateroscleroza si probleme cu ficatul gras.
Alte beneficii pentru sanatate ale citricelor
Potrivit unui studiu japonez din 2012, pulpa si sucul din portocalele mandarine satsuma au inhibat cresterea tumorii in cancerele de colon, plamani si limba. Acest lucru este important deoarece vitamina C este un antioxidant puternic care poate ajuta la inhibarea daunelor radicalilor liberi din celule. Nobiletina din citrice a fost, de asemenea, asociata cu apoptoza sau cu moartea celulara programata a celulelor canceroase.
Intr-un alt studiu, oamenii de stiinta de la Oregon Health & Science University au descoperit ca exista o legatura intre sanatatea ochilor si vitamina C gasita in citrice. Conform datelor lor, celulele nervoase retiniene au beneficiat de compus. Echipa de cercetare considera ca exista sanse ca atat sanatatea creierului, cat si a sistemului nervos sa fie, de asemenea, afectate pozitiv de vitamina C.
In timp ce sucul natural de fructe este hranitor, consumul de portocale intregi, grapefruit si alte fructe ofera beneficii uimitoare pentru sanatate. Fructele intregi contin, de obicei, mai multe vitamine si nutrienti si sunt mai putin bogate in zahar si mai bogate in fibre alimentare.
Surse (studii stiintifice):
– Chapter 34 – Beta-Cryptoxanthin, a Novel Carotenoid Derived from Satsuma Mandarin, Prevents Abdominal Obesity / sciencedirect.com
– Apoptotic effect of citrus fruit extract nobiletin on lung cancer cell line A549 in vitro and in vivo / tandfonline.com
– OHSU scientists discover new role for vitamin C in the eye – and the brain / eurekalert.org