Cercetatorii spun ca sucul din fructe naturale si bauturile smoothie ar fi nocive! Inca o stire manipulatoare…

Social Media

suc de fructeCercetatorii britanici au ajuns la concluzia ca cele mai multe dintre bauturile asa zise sanatoase pentru copii, cum ar fi sucurile din fructe naturale sau bauturile smoothie, sunt, de fapt, nocive. Cercetorii au descoperit ca, de cele mai multe ori, intr-o sticla mica cu astfel de bauturi exista o cantitate mult prea mare de zahar, care ar trebui sa fie toata portia pe o zi intreaga pentru un copil.

Rezultatul cercetarii celor de la BMJ a aparut la doar cateva zile dupa ce cancelarul George Osborne a anuntat marirea taxelor pe bauturile cu continut de zahar, dar sucurile din fructe si smoothie-urile erau omise din lista. Cercetatorii trag un semnal de alarma si spun ca trebuie redus consumul de zahar la copii si cer sa fie luate masuri in cazul acestor bauturi cu continut ridicat de zahar, vandute sub eticheta de „produse sanatoase”. „Sunt promovate intens ca produse sanatoase, atat pentru copii, cat si pentru parinti. Sucurile astea sunt ambalate frumos, colorate intens, sa para cat mai atractive.” a spus profesorul Simon Capewell, unul dintre initiatorii acestui studiu.

Sursa: protv.ro

Stirea aceasta este una interesanta, dar putin confuza. Daca stirea din articol se refera la sucurile de fructe (zise „naturale”) care se vand in cutii sau sticle in supermarketuri, total de acord cu ea. Adevarul este urmatorul: un suc natural nu-si poate pastra toate proprietatile sale de prospetime mai mult de cateva ore de la producerea sa. De aceea, in sucurile asa-zis naturale ambalate, se vor gasi intotdeauna si indulcitori artificiali si conservanti, care sunt daunatori sanatatii.

In schimb, daca stirea vizeaza sucurile si bauturile smoothie, facute din fructe si legume acasa, cu ajutorul unui mixer sau storcator, atunci ea este o stire manipulatoare, care dezinformeaza. De ce? Pentru ca este o diferenta enorma intre zaharul natural din fructe si zaharul artificial. Nu doar cantitatea de zahar conteaza, ci si modul in care este acest zahar este oferit corpului. Zaharul din fructe este infasurat in fibre si nutrienti, iar acest lucru duce la incetinirea semnificativa a absorbtiei de zahar in tractul digestiv. Asadar, daca veti consuma zahar din surse naturale (cum ar fi fructele), nu numai ca ati consumat mai putin zahar (deoarece nu contin aceeasi cantitate de zahar ca cea din produsele alimentare prelucrate), dar acest zahar va fi livrat catre corp intr-un ritm mult mai lent.

O fi mai bune bauturile carbogazoase de tip cola?


Social Media