Olympus, Tymbark, Pfanner…sunt cateva din marcile prezente pe piata romaneasca si care pretind ca iti ofera suc de portocale 100% natural. Pe etichetele lor apare scris, de obicei: “fara aditivi sau conservanti”. Dar, desi poate ca acele marci iti ofera sucul din portocale natural, totusi, putini stiu faptul ca gustul lor are mai mult de-a face cu chimicalele decat cu natura.
Dar cum este facut sucul de portocale? Ne explica Alissa Hamilton, doctor in alimentatie, de la Institutul American de Agricultură şi Politici Comerciale, în noua sa carte “Tot ce nu stiti despre sucul de portocale”. Pentru un mare producator de suc natural de portocale, dupa ce sucul din portocale este stors, el este pastrat in tancuri uriase, in care oxigenul este indepartat, pentru ca lichidul sa tina pana la un an fara sa oxideze.
Iata cum explica doamna Hamilton intreg procesul fabricatiei sucului de portocale:
“Tehnologia presupune o pastrare aseptica, ce implica scoaterea oxigenului din suc, un proces denumit ‘dezaerare’, asa ca sucul nu se va oxida, putand tine pana la un an. Atunci cand sucului i se scoate oxigenul, ramane, de asemenea, si fara aroma specifica. De aceea, companiile producătoare de sucuri angajeaza companii de parfumuri si arome, ca Christian Dior sau Kelvin Klein, pentru ca sucul sa miroase si sa aiba un gust de prospetime”.
Deci, pana la urma, se adauga tot chimicale! Adica parfumul cu care ne dam noi pe haine ca sa mirosim bine! Ce contine o mulţime de chimicale… Ce chimicale se adauga sucului de portocale? Etil butirat (CH3CH2CH2COOCH2CH3), ce este una dintre cele mai folosite substante chimice in parfumuri si arome.
Si asta nu e totul. In procesul de stoarcere, portocalele sunt date cu spray ce contin inhibitori de colinesteraza, niste enzime adaugate pentru a stoarce absolut totul din portocale. Dar acesti inhibitori sunt neurotoxine, iar ei ajung in fructul de portocale pe care noi apoi il consumam. Si apoi ne miram de ce ne mai imbolnavim…
Asadar, noi va sfatuim sa renuntati la toate sucurile de portocale ambalate, care le cumparati de la magazine si sa va faceti singuri, acasa, sucul proaspat de portocale. Cu un storcator manual sau electric, va iese un suc cu adevarat 100% natural.
9 comments
Si bun am inteles ca ce e in magazin e fals. dar fructele? sunt cu adevarat 100% naturale? in procesul de crestere al fructelor nu intervine nici o chimicala? 😀 cam greu de crezut
App si mareta comapanie Fanta e plina de chimicale..si de alde porcarii
„angajeaza companii de parfumuri si arome, ca Christian Dior sau Kelvin Klein, pentru ca sucul sa miroase si sa aiba un gust de prospetime”
🙂
Am ajuns sa bem parfumuri 🙂
Bea suc de portocale
Sucul de portocale inseamna sanatate
SAnatate inseamna Sport
Sport inseamna bani
Bani inseamna femei
Femei inseamna sex
Sexul inseamna SIDA
SIDA inseamna moarte
Esti nebun numai bea suc de portocale
Mai bine bea o bere
Nu este ceva foarte socant,pentru ca in unele inghetate se exista o substanta numita propilen-glycol,care se se gaseste si in deodorante…
Laura : daca vrei sa stii sigur ce se pune in inghetate, intreaba-l pe scumpul tau presedinte, Base, ca el ar putea sa-ti dea mai multe detalii ( ca producator al unui astfel de produs ).
eu beau acum niste compot bun ..si nici nu stiu daca asta e 100% natural dar macar e facut de mama . in schimb numai am baut cola.pepsi. de cativa ani si alte bauturi racoritoare ocazional deci rar, in rest apa dar nici aia nu prea sanatoasa
aproape 100% natural deoarece aceste portocale contin si ele mici chimichale din cresterea pe care o au,cu siguranta cultivatorii le stropesc cu ceva sau le trateaza cu ceva
mai bine pune o samanta de portocala in pamant. din samanta v-a creste un copacel sau chiar copac care, fara chimicale sau ingrasaminte, v-a da portocale 100% naturale. ia portocala si stoarce-o. sucul ce v-a rezulta din stoarcere se v-a numi: Suc de portocale 100% natural, fara aditivi sau conservanti.