Ce este adevarul?

Social Media
  •  
  •  
  •  

adevarul“Cateodata cind stau, o intrebare imi vine in minte: Ce este adevarul ?”

Aceasta este intrebarea cea mai importanta care poata sa-i vina cuiva in minte, dar care nu are un raspuns. Intrebarea cea mai importanta, intrebarea suprema, nu are cum sa aiba un raspuns; de asta este intrebarea suprema. Cind Pilat din Pont l-a intrebat pe Isus: Ce este adevarul? Isus ramase in tacere. Si nu numai, dar istoria spune caci in momentul in care Pilat puse intrebarea: Ce este adevarul? el nu astepta raspunsul. Parasi camera si pleca. Este foarte ciudat. Pina si Pilat se gindise ca o asemenea intrebare nu are cum sa aiba raspuns, de aia nu astepta raspunsul.

Isus ramase in tacere nu pentru ca adevarul nu exista, ci pentru ca adevarul este asa de vast incit nu poate fi definit. Adevarul este imens, enorm si nu poate fi restrins la un cuvint, sau la o explicatie lingvistica. Exista. Poti fi adevarul dar nu poti sa-l exprimi in cuvinte.

Adevarul nu este o ipoteza, nu este o dogma. Adevarul nu este hindu, nici crestin, nici musulman. Adevarul nu este al meu si nici a vostru. Adevarul nu apartine nimanui ci toti apartin adevarului. Adevarul inseamna ceea ce este: acesta este sensul exact al cuvintului. Deriva din radacina latina vera. Vera inseamna: ceea ce este. In engleza sunt citeva cuvinte care deriva de la radacina latina vera: was, were – deriva din vera. In germana, war – deriva din vera. Vera inseamna: ceea ce este, fara interpretare. Cind intra in scena interpretarea, atunci ceea ce ajungi sa cunosti este realitatea si nu adevarul. Aceasta este diferenta intre realitate si adevar.

De asta in momentul in care raspunzi intrebarii: “Ce este adevarul?” raspunsul tau devine o realitate si nu mai este adevarul. Este analizata prin interpretare, iar mintea ta ii da diferite culori. Iar realitatile sunt atit de multe pe cit sunt mintile. Sunt multe realitati, adevarul este unul si-l cunosti cind mintea este absenta. Este mintea cea care va separa de mine, de ceilalti, de existenta. Daca va uitati la lucruri prin minte, mintea va da o fotografie a adevarului. Si numai o fotografie din ceea ce este.

Si in mod natural fotografia depinde de aparatul de fotografiat, de filmul utilizat, de solventii chimici, de modalitatile de developare, de modalitatile de tiparire, de fotograf. O mie si una de lucruri intra in joc: devine realitate. Pina si cuvintul realitate este frumos de inteles: deriva din radacina latina res care inseamna: lucru sau lucruri. Adevarul nu este un lucru. Dar dupa ce mintea l-a preluat, l-a interpretat, l-a definit, l-a delimitat, adevarul devine un lucru.

Daca intrebi: “Ce este adevarul”? “ce intrebi”?…daca eu as spune A este adevarul, B este adevarul, ar fi un raspuns? Daca eu as raspunde este adevarul, atunci in mod sigur ca A nu este adevarul, este altceva ce eu folosesc drept sinonim pentru adevar. As putea spune “adevarul este adevar”,dar ar fi fara nici un semnificat, nu ar rezolva nimic. Daca ar fi exact egal, daca “A este adevarul” ar insemna ca adevarul este adevarul. Daca A este diferit de adevar, nu este exact adevarul, atunci as sustine falsul. Deci a spune ca “A este adevarul” ar fi numai aproximativ.

Buddha nu raspunse niciodata la asemenea intrebari. El facuse un tabel cu 11 intrebari si, in fiecare din locurile pe unde mergeau, discipolii sai umblau si anuntau in mod public: “Nu puneti lui Buddha nici o intrebare din acestea 11” – intrebari care sunt fundamentale, intrebari care sunt intr-adevar semnificative. Puteau sa intrebe orice alt lucru pe Buddha, era tot timpul pregatit sa raspunda. Dar nu intrebati ceea ce este fundamental pentru ca ceeea ce este fundamental se poate numai experimenta. Iar adevarul este fundamental prin excelenta, esenta insasi a existentei este adevarul.

(Text de Osho)

2 comentarii la „Ce este adevarul?”

  1. Ma bcuur ca comentez primul, ca-mi vor citi toti comentariul. Pentru mine adevarul este dincolo de ochii lumii. Adica daca vine o fata si zice ca ea e baiat, ca asa se simte ea, ca asa se considera ea, atunci ACESTA este Adevarul. Aparentele inseala. Daca intri intr-o incapere si este impecabila la prima vedere, dar apoi dai cu mana pe etajerele unei vitrine, se gaseste praful. Iarasi lucrurile de la distanta pot parea atragatoare. Intr-adevar adevarul trebuie experimentat. Nu te lua dupa prima impresie, dupa aparente. Stai si discuta cu omul, sau analizeaza camera respectiva, ca sa vezi CE ESTE cu adevarat acel om ( mascul sau femela) sau cat de sanatoasa este camera aceea frumoasa in care vreti sa locuiti. Dar prostimea zilelor noastre ( si a zilelor trecute) se iau NUMAI dupa aparente. Cati dintre oamenii scunzi ( cu aspect de copil..chiar sui-n istorie) NU au fost mari razboinici, suflete cu tarie, si cati inalti nu se speriau de soareci si nu preferau sa stea la bucatarie? Nu este destul de clar ca NOI suntem singurii emni de a vorbi in numele nostru, de a spune cine suntem de fapt, cum ne cheama cu adevarat, caci pana la urma, fiind suflete spirituale, este logic ca venim din alte parti, unde am mai fost si inainte. Si acum cu acesti Copii Indigo ( din care fac si eu parte) e absolut normal sa tinem minte cine suntem de fapt , cum ne cheama defapt, lasand acest trup( unealta terestra) pe eoparte, pe el si pe numele pe care lau ales ALTII pt tn. Asta este incalcarea liberului arbitru sa vina altu sa zica :” te va chema Ion”, altu sa zica :” vei avea paru cretz si rosu” altu sa zica :” vei avea 1,50 inaltime” iar altu sa zica :” te vei casatorii”. NU, mentalitatea pe care au avut-o pana acum oamenii este cea mai gresita din toate timpurile:-J si de ep toate planetele. Nu apartinem nimanui, nici parinti nu avem. Cei pe care-i avem sunt niste simpli oameni rin care noi am venit pe pamant ca sa facem anumite misiuni, sau sa ne traim viata pe care in cealalta anterioara, am pierdut-o la razboi la varsta de 13 ani. Asa cum si baba vanga spunea :” omul este ceea ce rpetinde el ca este” , nu este destul de clar ca Adevarul este absolut tot ceea ce este dincolo de lumea vizibila/materiala? Noi suntem cei ce ne simtim ca suntem. Asa ca persoana care vine in fata voastra in corp de femeie si spune ca e barbat, barbat este. Ma astept la comentarii din partea “altora” pe tema asta, dar nu-i nici o problema. Pe corpul meu eu decid, nu voi. 🙂

    ATENTIE! Mesaj modificat de editor. Te rog sa ai grija la injurii fata de ceilati.

Lasă un comentariu