Cat de mare e puterea cuvantului? Enorma!

Social Media

Cunoasteti primele cuvinte ale Evangheliei Sfantului Ioan: “La inceput a fost Cuvantul si Cuvantul era cu Dumnezeu si cuvantul era Dumnezeu. Tot ce a fost facut, a fost facut prin El..”. Traditia povesteste ca, intr-un trecut indepartat, si omul stia sa creeze prin Cuvant. Dar de cand a comis intaiul pacat care l-a separat de Dumnezeu, el a coborat incet-incet in materie, pierzand astfel puterea Cuvantului, si a fost obligat sa creeze cu mainile. La origine, omul era un rege, nu trebuia decat sa dea ordine si aceste ordine erau executate, pentru ca un rege are intotdeauna servitori pentru a-i executa ordinele si a-i indeplini dorintele. Dar omul, pierzand regalitatea, nu a mai putut domina materia si, pentru a obtine de la ea ce voia, a fost obligat sa lucreze cu mainile sale. Astfel, umanitatea e obligata acum sa se bata cu materia pentru a o fasona si a-si castiga existenta, asa cum Dumnezeu a spus lui Adam: “Iti vei castiga painea cu sudoarea fruntii.”

Se povesteste de un om care a venit intr-o zi la Mahomed si i-a spus: “Sunt foarte necajit pentru ca m-am purtat rau fata de un prieten de-al meu. L-am acuzat pe nedrept, l-am calomniat, iar acum nu stiu cum sa repar toate acestea. Ce ma sfatuiesti?” Mahomed a ascultat atent si i-a raspuns: “Iata ce trebuie sa faci: pune o pana in fata fiecarei case de pe strada si revino la mine maine.” Omul a plecat, a facut ce i-a spus Mahomed: a pus in fata fiecarei case de pe strada sa o pana. Urmatoarea zi s-a dus la el. “Bine, a spus Mahomed, du-te acum si cauta penele si adu-le aici.” Cateva ore mai tarziu omul revine rusinat: nu a mai gasit decat o pana. Atunci Mohomed ii spuse: “Este la fel si pentru cuvinte: odata spuse, nu le mai poti retrage, ele si-au luat zborul.” Si omul a plecat foarte necajit.

Ce e un cuvant? E o racheta care parcurge spatiul, care declanseaza forte, excita entitati si provoaca efecte ireversibile. Da, si daca este un cuvant rauvoitor, criminal, stricaciunile pe care le provoaca sunt ireparabile. Evident, daca putem remedia situatia imediat nu va fi asa grav, dar cu cat trece timpul, cu atat acele cuvinte produc mai multe stricaciuni. Veti spune: “Dar am reparat, pentru ca am spus apoi chiar contrariul.” – Pentru cuvintele bune vei fi recompensat, dar pentru cuvintele rele va trebui sa platesti, adica vei fi pedepsit. Iata ceea ce nu stiati. Credeati ca putem repara totul? Nu, pentru ca binele si raul pe care-l facem merg in doua regiuni diferite, in doua straturi diferite, si aceste straturi se suprapun. Nu putem retrage cuvintele pe care le-am lansat pentru ca ele se gasesc deja scufundate sub alte straturi terestre sau supraterestre. Timpul este deci un factor foarte important.

Sa presupunem ca ati dat ordinul de taiere a capului cuiva: cei care trebuie sa execute ordinul au plecat deja. Ce puteti face pentru a repara greseala, odata ce capul va fi cazut? Oare il veti lipi la loc? Cand un ordin a fost dat, ce mai putem face? Sa dam un contraordin, deci sa trimitem alti mesageri, alti servitori mai rapizi, ca sa interzica executia. Dar daca a trecut prea mult timp, nu mai e nimic de facut.

Dar ceea ce trebuie sa stiti acum este ca exista o forta inca mai puternica decat cuvantul, e gandirea; si daca va puneti imediat la munca gandirea, puteti imediat ajunge din urma unele cuvinte nefericite. E dificil, desigur, pentru ca gandirea si cuvantul apartin unor regiuni diferite. Cuvantul apartine planului fizic, e o vibratie, o deplasare de aer; in timp ce gandirea apartine deja domeniului eteric. Daca vreti sa remediati consecintele rele ale cuvintelor voastre puteti sa va concentrati si sa cereti servitorilor lumii invizibile sa impiedice raul sa se produca. In acest fel, nu veti repara complet, dar evitati sa fie mai rau. Numai ca, trebuie sa fiti foarte rapid si gandirea voastra trebuie sa fie foarte intensa, daca nu, ordinul de executie va fi dat si veti fi responsabil de toate stricaciunile pe care le-ati produs.

Unii isi imagineaza ca e suficient sa se scuze pentru raul care l-au comis. Nu, trebuie reparate greselile, numai in felul acesta ne eliberam. Spunand: “Sunt mahnit, iarta-ma…”, e bine, dar aceasta nu ajunge. Cand vi se face un cadou spuneti “Multumesc”, dar acest cuvant nu e echivalent cu ceea ce ati primit. In aceeasi maniera, cuvantul “iertare” nu poate repara raul pe care l-ati facut. Daca ati dat foc casei cuiva, nu e suficient sa va cereti iertare: trebuie sa-i construiti alta casa, numai atunci veti fi iertat. Veti spune: “Si daca persoana pe care am lezat-o ma iarta?” Nu, problema nu se rezolva asa usor, pentru ca legea si persoana nu sunt acelasi lucru. Legea nu va iarta, ea va urmareste, pana cand reparati totul.

Cand ati calomiat pe cineva, i-ati luat prestigiul sau onoarea sa, si de atunci vor urma evenimente neplacute pentru el, pentru evolutia sa. Sa presupunem acum ca mergeti si cereti iertare acestei persoane; daca ea va iarta, bineinteles, ea se elibereaza, dar cum nu ati reparat nimic, calomiile pe care le-ati semanat continua sa produca serpi, tigri, lupi – simbolic vorbind – care vin sa masacreze si sa-si devoreze oile. Aceasta vrea sa spuna ca relele consecinte ale cuvintelor voastre vor dauna de asemenea parintilor si prietenilor victimei. Deci, nimic nu s-a rezolvat. Trebuie acum sa gasiti alte cuvinte, alte ganduri, alte forte, care sa repare stricaciunile. In acel moment veti fi iertat de persoana pe care ati lezat-o si de asemenea si de legea care a inregistrat aceste stricaciuni. Deci, nu va imaginati ca puteti rezolva totul cu scuze: nu, e o rezolvare pentru persoana ce va iarta, dar nu e o rezolvare din punct de vedere al justitiei.

Niciun cuvant pronuntat nu ramane fara consecinte. Atunci, daca va scapa niste cuvinte nejuste sau rautacioase despre cineva incercati, imediat ce va dati seama, sa va concentrati pentru a-i transmite multa iubire, multa lumina. Dar chiar si in acest caz anumite pagube s-au produs deja si e nevoie de timp pentru a simti efectele gandurilor voastre bune. Cuvintele lui Mohamed sunt foarte profunde: penele si-au luat zborul, nu le mai puteti gasi. Proiectati forte benefice, pozitive si veti avea rezultate benefice, pozitive. Proiectati forte negative, vor urma consecinte negative. Iata cum binele si raul coexista, dar o repet, in doua straturi diferite. Raul produce rau, binele produce bine.

De aceea trebuie sa lucrati zilnic pentru a va face cuvantul inteligent, luminos, armonios, pentru a face minuni asupra voastra insiva, apoi asupra altora, si asupra naturii intregi. Adevarata magie este cea a cuvantului puternic, viu, a cuvantului care vine de la Dumnezeu, care curge din sursa.


Social Media

6 Comments

  1. Asa este, cuvantele pot aduce fericire, dar si tristete. Scuzele nu indreapta totdeauna greseala comisa. Am experienta ambelor pozitii: a persoanei despre care s-au zis multe lucruri, unele adevarate, alte nu, chiar si adevaruri rastalmacite si cu bigudiuri; la randul meu, am facut acelasi lucru. Insa nu prea am avut obiceul de a merge prin sat si a spune vrute despre oameni.
    Cert e , oricum ar fi, ca nu e frumos si nici bine asa. Minunat ar fi sa ti se dea ocazia sa te rascumperi intr-un fel si tu, la randul tau, daca un om are taria de a face primul pas, acela de a recunoaste ca a gresit, sa ii dai oportunitatea sa-si indrepte raul.
    Adevarul doare, dar minciunile lasa rani mut mai adanci.

Leave a Reply