C – Dictionar de vise

Cabana: adapost provizoriu, nesiguranta, vacanta, romantism, nevoie de odihna, de evadare, de eschivare.

Cablu: legaturi numeroase, cunostinte, discutii, contacte, comunicare, intalniri; risc; (gros, tinand o greutate mare) grija, precautie, dificultati; (rupt) boala, pierderea controlului, oboseala, extenuare, incapacitate de lucru, imobilizare, blocaj, risc.

Cactus: aglomeratie, lipsa intimitatii, indiscretie, te simti sufocat, inghesuit, ingradit, fara spatiu; nevoie de intimitate, de izolare, de autoprotectie; capacitate mare de adaptare.

Cadavru: modificari, dorinta de schimbare, finalul unei stari sau a unei etape; aventura spre necunoscut; o noua stare de lucruri, nebanuita, ingrijoratoare, dar de care esti constient ca trebuie sa se petreaca; (mutilat) trauma, mare zbucium emotional, emotii, griji, necazuri, teama, vesti proaste.

Cada: (facand baie in ea) impacare, ordonare a planului emotional, imprietenire, iertare; (cu apa murdara) ruperea unor relatii sentimentale dezavantajoase; (plina cu apa) zbucium emotional, noi cunostinte, viata sociala intensa; (goala) izolare, teama de a fi parasit, tristete, singuratate, nevoie de asociere si de afectiune, probleme sentimentale; (ramasa murdara) perioada dificila pe plan sentimental, decizie de separare sau impacare; ruperea unei relatii dificile, sufocante, fara viitor; ordonarea vietii sentimentale, chiar daca prin situatii traumatizante.

Cadran solar: e bine sa fii atent la ce se intampla in jurul tau.

Cadran: casatorie in preajma ta.

Cadere: scandal, umilire. In apa, te ameninta pericol grav. In nori, tradare, dezbinare.

Cadou: (oferind) lingusire, obligatii ce se cer onorate, incercare de impacare, viata sociala incarcata, nevoie de a fi luat in seama, de a ti se acorda atentie, de afectiune; (primind) aprecieri, recunoasterea meritelor, vorbe bune, prietenie, impacare, acceptare, noroc, surprize, perioada fericita, satisfactii, rasplata, castig (nu neaparat material, mai mult personal), evolutie, progres, succes, realizare.

Cadre (tablouri): mutand, socoteala si chibzuinta.

Cafea: (in ceasca, band, in ibric) nevoia de a primi un imbold, un stimulent, o impulsionare, incurajare, imbarbatare; necesitatea de a munci indelung, rezistenta fizica si psihica; musafiri, vizite, viata sociala bogata, noi cunostinte, sueta, discutii, barfe; (varsata) agitatie psihica, nesiguranta, oboseala, extenuare, pierdearea controlului; (zat de cafea) nesiguranta, teama de viitor, teama de a actiona, nevoia unui sfat, neincredere in fortele proprii, te lasi in voia sortii, nevoia de a gasi o cale mai buna.

Caiet: acumulare de experienta, noi informatii, vesti, noutati; datorii, obligatii profesionale; amintiri, melancolie, nesiguranta.

Caine: mangaind, dezamagire, inselare. Furios, denunta un dusman. Latrand si muscand, injurii, vrajmasii, friguri sau dusman. Cainele tau, incredere in viata, credinta, curaj, dragoste. Jucandu-te cu el, intamplare fericita va urma curand.

Cal: (alb) viata frumoasa, multumire, satisfactie, fericire, dragoste, romantism, sensibiliate, idila, flirt, vise, imaginatie; ganduri pozitive; independenta, libertate de miscare sau de expresie; (negru) curaj, spirit temerar, energie, impulsivitate, aciune, initiativa; (salbatic sau naravas) energie fizica sau sexuala, instinct erotic puternic (mai ales pentru barbati), revolta, enervare, indignare, instincte necontrolate, libertate deplina, independenta, nesupunere, te descurci singur; faci ce vrei; incredere in fortele proprii, curaj, incalcarea oricaror reguli, legi sau limite; (pegas sau cal inaripat) inspiratie, imaginatie, trecrea de la o stare la alta, schimbare de atitudine, indrazneala, cutezanta, forta gandului, gandire pozitiva; (calare pe cal) evolutie buna a situatiei, evenimente bune, noroc, schimbare favorabila de directie; iesirea din impas; tii lucrurile sub control; (herghelie de cai) indecizie in dragoste, variante multiple, dorinta de a-ti pastra libertatea si independenta, fara a te implica; viata sociala bogata; nevoie de asociere; lucru in echipa, colaborare; (inhamat, inseuat sau la caruta) noi datorii, obligatii, constrangeri, reguli impuse, instructiuni ce se cer urmate; lipsa de libertate, supunere, munca, rezistenta, efort fizic; (mort) oboseala, extenuare; te simti neglijat, marginalizat, uitat, abandonat de ceilalti; sentimentul ca esti folosit de catre altii, fara a avea nimic de castigat; dezamagire; esec; (verde) iluzii, himere, vise imposibile; lipsa de realism; imaginatie; traiesti mai mult in vise; (de curse) initiativa, dorinta de realizare, implicare intr-o situatie concurentiala, cu gandul de a castiga; egoism; recompensa.

Calatorie: pe ape (mare), spor si bucurie. Peste rau, lac, balta, succes cand apa e limpede; insucces, doliu si necaz cand e tulbure.

Calculator: nevoia de a primi un ajutor, un sfat, pentru a lua o decizie; rezistenta la efort intelectual; indeplinirea sarcinilor de serviciu; ordine, rigoare, organizare, precizie, detasare, insensibilitate.

Cald: (senzatie in vis) confort; armonie; placere; siguranta; (prea cald) extenuare; nevoia de a micsora ritmul in ceea ce faci; emotii intense; emotivitate; griji.

Cale: (drum) sansa, directie, posibilitate de a inainta in planurile personale; solutie, idee; (ferata) calatorie; noi planuri; o solutie stricta ce se cere urmata; lipsa libertatii de miscare sau de expresie; (a gasi calea) decizie buna, solutie saslvatoare, canalizare buna a fortelor sau gandurilor; (a pierde calea) deruta, driva, confuzie, nesiguranta, neincredere; greseala, teama de esec.

Calendar: asteptare; apropierea unui eveniment important care iti da un sentiment de nerabdare sau emotie; schimbari lente; sentimentul ca se apropie o scadenta, un termen limita; presiunea timpului; graba; necesitatea de a mari ritmul; sentimentul ca nu mai ajungi la capat; (pe perete) organizare, ordine, disciplina, metoda, buna sistematizare a muncii; (marcand ceva pe calendar sau o zi iesita in evidenta) necesitatea de a-ti stabili un scop, un tel, un termen pentru o situatie anume; nevoie de organizare, de ordine in viata de zi cu zi; (oferit de cineva) necesitatea de a te supune unor reguli stricte, impuse de altii; termene ce se cer respectate; (desemnand o perioada din trecut) amintiri, melancolie; graba, accelerare; aglomerare de evenimente; lipsa sau presiunea timpului; (desemnand o perioada din viitor) asteptare, emotie, nerabdare;

Calorifer: sansa de a ajunge la o intelegere cu cei din jur, sansa de reconciliere, de impacare, de cooperare; (rece) cearta, ostilitate, posibili dusmani sau rivali, conflict, antipatie, distantare, neintelegeri; (cald) atmosfera placuta; simpatie, armonie, intelegere, buna colaborare.

Cameleon: putere mare de adaptare; eschivare, minciuna, falsitate, inselaciune; imagine falsa, nevoia de a ascunde unele defecte.

Camera: (de studiu) nevoia de a acumula noi cunstinte si informatii; lipsa de experienta; (de dormit) nevoie de odihna, de micsorare a ritmului; posibilitatea de a lua o pauza; repaus; (de zi) atmosfera familiala; aspecte casnice sau familiale; (de lucru) planuri noi, proiecte ce pot fi puse in practica; noi sarcini; obligatii; responsabilitati; (goala sau nemobilata) planuri si ambitii mari, dar lipsa mijloacelor practice de a le pune in aplicare; (plina) abundenta de idei si de variante de realizare, mari resurse intelectuale si fizice; trairi intense; entuziasm; (plina, dar da senzatia de sufocare) extenuare, oboseala, nevoia de a lua o pauza.

Camion: greutati, infruntarea pericolului si a greutatilor; schimbari dupa eforturi.

Camping: intoarcerea la origini, necesitatea de a te limita la strictul necesar; armonie deplina cu natura; ciutarea lucrurilor simple, naturale; capacitate mare de adaptare in situatii dificile; posibilitati de a te descurca de unul singur.

Canal: (de scurgere, de aductiune) directii promitatoare pe plan sentimental; relatii bune; comunicare eficienta a emotiilor si sentimentelor; (de navigatie) exprimare usoara a sentimentelor; inaintarea planurilor personale printr-o buna adaptare; libertate de expresie.

Canapea: nevoie de relaxare, de odihna, de timp liber; scurta perioada de repaus; nevoie de deschidere sufleteasca, de confidente, de discutii eliberatoare; cautarea unui prieten de suflet; falsa senzatie de securitate si stabilitate emotionala.

Candela: (aprinsa) nevoia de intimitate, izolare, singuratate, meditatie, timp doar pentru tine sau cei apropiati; fuga de ochii lumii; viata personala intensa; (stinsa) neglijarea vietii personale.

Candelabru: sperante de marire, de iesire in evidenta, de apreciere, de onoruri in public.

Cangur: mobilitate,forta, rapiditate, exactitate, precizie, libertate de miscare, evitarea pericolelor cu multa inteligenta si agilitate; instinct matern/patern foarte dezvoltat; dorinta de a avea copii; dorinta de a-ti asuma responsabilitati familiale; grija pentru cei din jur.

Canibal: obsesii, manii, fobii, obieciuri periculoase, vicii, tendinta de autodistrugere prin obiceiuri si naravuri; invidie, gelozie, ganduri rele fata de alte persoane sau simti ca esti victima acestor sentimente; trebuie sa renunti la obiceiuri distructive; regrete, resentimente puternice care te “mananca” pe dinauntru; nevoie de temperare si echilibru, alungarea tentatiilor rele.

Cap: inceput, initiativa, capacitate de intelegere, persoane cu influenta, relatii intense cu sefii; oameni care te pot ajuta sau sfatui; obiectivitate; (cap spart sau taiat) piedici in realizarea proiectelor, neintelegeri cu parintii sau sefii; lipsa de organizare, deruta, dezordine; (capul greu sau durere de cap) stress, griji, responsabilitati mari, probleme urgente ce trebuie rezolvate.

Capac: (scotand un capac) schimbari neasteptate, inaintarea spre necunoscut; revenirea in actualitate a unor probleme mai vechi; (punand un capac) extenuare, exagerare, suprasolicitare, stres.

Capcana: (vazand o capcana pregatita) pericole iminente; asumarea unor riscuri; (punand capcane pentru animale) intrigi, barfe, rautati, inselaciune, tradare; (capcana cu animal prins) castiguri sau rezultate partiale favorabile; (esti prins) situatie dificla, din care iesi cu greu de unul singur, ai nevoie de ajutor.

Capela: nevoie de protectie, de confort, de a fi singur, de izolare, de timp pentru a chibzui si medita.

Capitala: agitatie, stress, pericole; egocentrism,. aroganta, siguranta in fortele proprii, spirit de aventura; curaj de a infrunta greutatile; (daca nu locuiesti intr-un oras mare) inadaptare, fuga de riscuri sau de raspunderi; (dorind sa te muti in capitala) planuri marete, cautarea unui drum mai bun, te simti limitat, marginalizat, nevoie de o mai mare libertate de expresie si de miscare.

Capra: amabilitate, naivitate, pesimism, imaginatie, instinct matern dezvoltat, imaginatie, independenta, sacrificiu pentru familie, trecerea oricarui obstacol, capacitate de munca indelungata, rezistenta fizica, voiosie, tenacitate; (capra neagra) evenimente deosebite, rare; lucruri de pret; valori importante; rezistenta si capacitate de adaptare iesite din comun.

Caracatita: suprasolicitare fizica, incapacitatea de a mai face fata la serviciu, prea multe obligatii sau proiecte in acelasi timp; pericol; teama de a fi prins nepregatit.

Carie: nereguli, lipsuri, lucruri neorganizate, riscuri, aspecte negative nebanuite.

Carne: (cruda) risc, vulnerabilitate, durere, tristete, pericol, sinceritate, esti deschis oricarei situatii, buna sau rea; (fiarta, fripta, gatita) situatie fara scapare, cauza pierduta; (insangerata) boala, durere, tristete; vezi rana.

Caro: aspecte legate de calatorii, afaceri, bani; (as) scrisoare de afaceri, mari sanse in afaceri; sanse de castiguri materiale; initiativa intr-un proiect financiar; (rege) protector util; legaturi cu autoritatile, oficialitatile, finantele, bancile; (dama) piedici in proiectele incepute datorate femeilor; familia are efect negativ asupra proiectelor financiare; (valet) vesti bune, sanse noi in plan financiar; (zece) schimbari cu rezultate favorabile in plan financiar; (cinci noua) dorinte de castig sau de schimbare; (patru) buna organizare, ordine si sistematizare in plan financiar; (trei, doi) castig doar apeland la relatii, cunostinte, asocieri; initiativa colectiva in plan financiar.

Carte: (de citit) vezi biblioteca, (de vizita) nevoia de recunoastere a meritelor sau functiei; ambitii inalte; dorinta de realizare personala; (de bucate) posibilitati multiple de serviciu; noi sarcini; variante profesionale; (postala) vezi ilustrata; (de joc) risc, hazard, intamplare, coincidente, sperante de castig; vezi caro, trefla, pica sau cupa.

Cartof: realizare, succes, noutate, originalitate, inventivitate.

Casa: circumstante legate de personalitate, spiritualitate, subconstientul uman, securitatea financiara, cadrul familial, trairile emotionale; sentiment de siguranta, adapost, durabilitate, trainicie; (baia) nevoia de purificare spirituala, eliminarea sentimentelor negative; (subsolul casei) aspecte legate de propriul eu, nevoia de izolare, de meditatie, de singuratate, de intimitate, de a fi cu tine insuti; (dormitorul) aspecte legate de timp liber, repaus, odihna, revigorare, intremarea fortelor; (sufrageria) aspecte legate de confortul familial; (bucataria) aspecte legate de modul de a-ti asigura traiul, serviciu, munca; (camera de zi): aspecte legate de viata sociala; (holul) aspecte legate de modul in care intri in contact cu societatea; capacitatea de adaptare, de interactiune, de schimburi de idei si opinii; (podul) aspecte legate de modul de gandire, de rationare, de intelect; (balconul) aspecte legate de imaginea publica; (parinteasca) aspecte legate de trecut, de origini, de parinti, orasul de bastina; (de bilete) posiblitate de acces spre noi etape; libertate de miscare si de expresie destul de limitate; accesibilitate; (casa scarilor) aspecte legate de modul de comunicare, de interactionare cu lumea din jur, contactul cu societatea, oamenii apropiati, vecinii etc.

Cascada: perciol, ispita, atractie fatala, implacabilul, imposibilitatea de a te opune; schimbare majora greu de evitat; forta de seductie, risc de a te indragosti la prima vedere, trairi intense, energie sexuala si psihica.

Castel: ambitii, vise, iluzii, amagiri, dorinte de realizare materiala si sociala, (locuind intr-un castel) dorinta de confort, sperante de castog, dorinte de marire; lipsa de griji, (vechi sau darapanat) lipsuri materiale, probleme in casnicie, dezamagiri; (de nisip) planuri esuate, instabilitate, nesiguranta, teama de pierderi, deziluzii, proiecte efemere, fara sanse de reusita.

Castor: planuri noi facute de unul singur, rezistenta, harnicie, constiinciozitate, mare capacitate de munca, rezultate durabile, minte organizata, bun executant pe cont propriu; dorinta de atingere a intereselor proprii, de asigurare a confortului personal; (in apa, construind baraje) blocaj emotional, incapacitate de exprimare libera si facila a sentimentelor, inhibitii, complexe, handicapuri sentimentale, probleme emotionale.

Castrat: negarea sau reprimarea instinctelor sexuale; finalul unei legaturi sentimentale; probleme legate de reproducere, boli ale aparatului genital; teama de impotenta sau frigiditate; limitarea fortelor creative; teama de a avea copii; fuga de responsabilitati; teama de a se implica emotional.

Castravete: (crud) truisme, banalitati, lucruri prea banale pentru a te ocupa de ele; (murat) nevoia de senzatii tari, ispita, nu poti rezista tentatiei, dorinta de schimbare, de condimentare a vietii de zi cu zi.

Cascaval: ispita, momeala, tentatie, amageala, inselatorie, pacaleala, atractie spre pericol, senzatii tari.

Catalog: (la scoala) retrospectiva a activitatii de pana acum, bilant, scadenta; teama de a fi criticat; infruntare directa; sansa de a fi luat in consideratie; (de prezentare a unui produs) minciuni, inselaciune, aparente inselatoare, incercarea de a oferi o imagine mai buna, de a face impresie.

Catapulta: urcare brusca, schimbare neasteptaa, dorinta de a inainta mai repede in activitatea actuala, sansa sau doar dorinta de avansare si marire.

Catarama: prietenie, amicitie, intelegere, interese comune, intimitate, atmosfera degajata, siguranta, incredere.

Catarg: dorinta de marire, reusita indepartata, teama de a proni, protector; incercarea de a iesi in evidenta; (rupt) imagine publica sau reputatie in pericol.

Catastrofa: teama de a gresi, teama de esec; dorinta schimbare radicala.

Catedra: ajutor competent, contact cu oficialitatile; respect; umilinta; recunoasterea superioritatii meritelor sau cunostintelor.

Catifea: dorinta de confort, de liniste sufleteasca, de multumire, de companie selecta, de situatie materiala mai buna; disctinctii, laude, onoruri, recunoasterea meritelor in public, recompense.

Cauciuc: (la roata) nesiguranta, teama de a intampina piedici; (ca material) adaptabilitate, flexibilitate, sociabilitate.

Cazarma: restrictii, constrangeri, libertate limitata, disciplina impusa, blocaj, represiune, timiditate, lipsa initiativei si a curajului, supunere.

Cadere: (senzatie de cadere, dar fara frica) dorinta de eliberare, de ducere la bun sfarsit a unor obligatii; (senzatie de cadere, dar cu frica) teama de esec; pierderea controlului: lipsa de inspiratie, de idei, de inisiativa pe plan profesional; perioada de vid intelectual; (ranit in cazatura) efecte negative ale actiunilor tale, pierderi, incapacitate de a-ti duce la bun sfarsit obligatiile profesionale; sentiment de neajutorare; (cadere lunga, fara a ajunge la capat) deriva, dezorientare, te simti pierdut, fara directie.

Calari: evolutie buna, pe cai cinstite, trecere usoara peste piedici, inaintare, dominarea situatiei, conducere, putere.

Calatorie: dorinta de schimbare, de evolutie, de progres; relaxare; repaus; modificarea modului de exprimare sau comunicare; acumulare de noi cunostinte; trecere de la o etapa sau stare de lucruri la alta; (cu diferite vehicole) schimbare mai usoara, in care intervin diversi alti factori externi; vezi si vehicolul cu care calatoresti; (in inghesuiala) comunicare defectuoasa cu cei din jur, neintelegeri; (singur) fuga de societate, dorinta de a-ti petrece un timp doar pentru tine; singuratate, izolare, teama de lume; nevoia de a te descurca singur; (intr-o zona necunoscuta) schimbari adicae, fara sa stii catre ce te indrepti; (pe mare sau apa calma) schimbari minore in plan sentimental; (pe apa agitata) schimbari neasteptate pe plan sentimental, nu neaparat favorabile; (intr-un vehicul foarte mic) incapacitate de a te face inteles, comunicare defectuoasa cu cei din jur; timiditate, emotivitate sporita, modestie exagerata, subaprecierea calitatilor proprii.

Calau: dusmani, risc de a opri cursul unei situatii, teama de a fi criticat sau pedepsit pentru greseli.

Calca: (pe iarba) teama de a gresi, de a fi pedepsit; folosirea unor cai incorecte de a iesi dintr-un impas; (pe cineva pe picior) atentionare, dispret, lipsa de respect; (peste ceva sau in picioare) batjocura, dispret, umilire, supunere cu forta; (rufe) incercare de refacere a imaginii publice sau a reputatiei;

Calugar: izolare, singuratate, cautarea unei cai spirituale, incertitudini, instabilitate emotionala, rupere de realitate, nevoie de a reflecta inainte de a actiona.

Camasa: autocenzurarea sentimentelor; (fara camasa) sinceritate; (uda sau murdara) probleme sentimentale; (la uscat) impacare; exprimare libera a sentimentelor; generozitate, sacrificiu, altruism.

Camila: conservatorism, rezistenta la efort indelungat; indiferenta, impasibilitate, insensibilitate pe plan sentimental; reprimarea sentimentelor; (caravana) munca de echipa, suprasolicitare.

Camin: (studentesc sau de nefamilisti) adapost, siguranta provizorie, multumire temporara; (de copii) veselie, joaca, lipsa de griji, siguranta, sentiment de ocrotire; (de batrani) singuratate, swentiment de abandonare, de marginalizare, de uitare; (de foc) caldura, romantism, siguranta, idila, aventura.

Capsuni: (coapte) pasiune, vitalitate, sanatate, senzualitate, instinct erotic; (necoapte) imaturitate in plan erotic, cautarea unor raspunsuri pe plan sentimental sau sexual; (zdrobite sau putrezite) abuzuri sexuale, transformarea sexului intr-un mod de trai; accent prea mare pe latura fizica a dragostei.

Caprioara: (ranita) fragilitate, vulnerabilitate, sensibilitate, teama, pericol; (libera) dinamism, energie, vitalitate, sanatate, trecerea oricarui obstacol.

Caramida: creativitate, idee, punct de plecare in planuri noi; capacitate de munca, harnicie, constiinciozitate.

Cara: (ceva in spate) rezistenta, eforturi, greutati, probleme; (ceva pe brate) protectie, ocrotire, grija sporita; (in mana) aspecte legate de lucruri familiale, la indemana, de zi cu zi.

Carare: (larga) perspective, solutii promitatoare, (stramta) variante limitate, slabe sperante; (serpuita sau abrupta) dificultati, suisuri si coborasuri, inconstanta; (batatorita) urmarea ideilor de la ceilalti, lipsa de originalitate, imitatie; (prea putin batuta) originalitate, noutate, curaj, initiativa; (care se pierde in zare sau in padure) deruta, dezorientare, nesiguranta, nu stii daca esti pe drumul cel bun.

Carbune: tristete, mahnire, dezamagire, consecinte ale trecutului influente in prezent, care provoaca mari suparari.

Caruta: (goala) maniere necizelate, semne de mitocanie sau lipsa de educatie, exprimare vulgara sau ordinara; barfe, discutii nedemne, vorbe urate, jigniri; (plina) incercare de a-ti controla exprimarea si modul de comunicare cu ceilalti; atentie sporita la ce spui.

Casatorie: asumare de noi esponsabilitati, cooperare, colaborare, noi relatii; implicare, angajare in noi proiecte; (daca nu esti casatorit) dorinta de implinire, de realizare; dorinta de a-ti asuma responsabilitati, de maturizare prin angajare concreta in situatii solicitante; teama de singuratate; (daca esti casatorit) eschivare, fuga de raspundere, probleme in cuplu; dificultati de cooperare si comunicare cu ceilalti; nevoia de a te implica profund.

Casca: (de somn) plictiseala, evolutie lenta, rabdare, pierdere de timp, irosirea energiilor; lipsa de activitate; (gura) credulitate, naivitate, curiozitate, sporirea interesului.

Catuse: (ai catuse la maini) constrangeri, limite, libertate limitata, lipsa de timp din cauza muncii exagerate; (vazand o pereche de catuse) nevoia de a te implica total, de a-ti asuma responsabilitati, de a te angaja in noi proiecte, care iti vor limita libertatile.

Catel: vezi caine.

Cauta: (ceva, dar nu gasesti) dezorientare, deruta, teama, nesiguranta, instabilitate; sentimentul ca nu esti pe drumul cel bun; (cautand ceva si gasind) iesi cu bine din situatii dificile; stabilitate, siguranta; (esti cautat de cineva) interesul celorlalti fata de tine, aprecieri, laude, recunoasterea unor limite.

Caine: loialitate, credinta, supunere, ascultare, docilitate, bunatate, capacitate de munca, rezistenta la efort, corectitudine, adaptabilitate, modestie, constiinciozitate, cinste exemplara, fidelitate, capacitate de sacrificiu; (latrand bucuros si prietenos) credinta, sinceritate, docilitate; prietenie; (turbat, latrand amenintator sau ostil) cearta, revolta impotriva nedreptatilor, autoaparare; protectie exagerata, teama de a fi atacat; (mare si puternic) sentimentul ca esti protejat; (mangaind) simpatie, prietenie, relatii bune, intelegere, armonie; (trist sau ranit) abuzuri, nedreptati, dificultati; (pui) bucurie, lipsa de griji, prieteni buni, perioada fericita pe plan relational si social.

Campie: (larga) munca, libertate de actiune, perspective largi in plan profesional si material; (cu recolta nestransa) realizari apropiate, siguranta, sentimentul ca esti pe drumul cel bun, satisfactie, sperante mari; (goala, fara recolta) pierdere de timp si de energie, directie gresita, sentimentul ca nu esti pe calea cea buna, dezamagire.

Canta: (la instrument cu coarde) supunere, asculktare, docilitate, accpterea autoritatii si a disciplinei impuse; laude nemeritate, incercarea de a obtine ceva prin lingusire; (la alt instrument) relaxare, placere, distractie, odihna, pauza; (la instrumente de suflat) barfe, minciuni, tradare, conversatii sterile, banalitati; (din gura) lingusire, vorbe frumoase, laude nesincere.

Cantec: (lent) tristete, melancolie, singuratate, vise de dragoste, pasiune, dor; (ritmat, vesel) dinamism, energie, entuziasm, distractie, agitatie; (romanta) melancolie, nostalgie, amintiri sau consecinte ale trecutului revenite in actualitate; (popular) aspecte legate de lucruri familiale, de locurile de bastina; simplitate, (de leagan) nevoie de protectie, de ocrotire, nesiguranta, neliniste sufleteasca.

Cartita: secrete, aspecte necunoscute, deruta, nesiguranta, nevoie de a primi o calauzire.

Castiga: (ceva) speranta de reusita, dorinta de marire; (a nu castiga) sentiment de abandonare, de marginalizare, dezamagire, deziluzii; (a castiga la jocuri de noroc) mari sperante, teama de a-ti asuma responsabilitati sau de a te implica efectiv in unele proiecte; incredere in hazard sau intamplare; sentimentul ca te lasi in voia sortii.

Ceai: conventii si traditii foarte puternice, reguli stricte, rigiditate, conformism.

Ceapa: lacrimi, necaz, critici; (mancand) teama de a gresi si de a ti se descoperi greselile; reprimarea suferintei; ascunderea durerii sub o masca dura.

Ceara: (topita) sensibilitate, influentabilitate, slabiciune, vulnerabilitate, fragilitate, flexibilitate, maleabilitate, adaptabilitate; (intarita) superficialitate, lipsa de naturalete, inselaciune, stagnare, piedici, impas.

Cearta: situatie conflictuala, dorinta de a face dreptate, revolta, indignare, nedreptate, dorinta de a te face ascultat sau auzit; lipsa de autoritate; contradictii, probleme cu aspecte diferite; neintelegere, dezacord, confruntare pentru a ajunge la o rezolvare.

Ceas: organizare, ordine, disciplina, obligatii, termen limita; anxietate cu privire la apropierea unui moment important; teama de batranete; anxietate cu privire la trecerea timpului, sentimentul ca stai pe loc si timpul trece; sentiment de inutilitate; necesitatea de a trece la actiune, de a lua initiativa; (stat sau ramas in urma) sentimentul ca esti depasit de evenimente, demodare, nevoia de a recupera timpul pierdut.

Ceata: deruta, nesiguranta, dezorientare, teama, angoasa, anxietate, incertitudine, indoiala, neincredere, necunoscut; (a iesi din ceata) rezolvarea problemelor, ajungerea la o concluzie, sanse de revenire la normal, revigorare, reorientare, redirectionare a energiilor, claritate, ceritudini.

Cenusa: distrugerea oricaror sperante, disperare, deznadejde, posibilitatea de a o lua de la capat, pornind de la ultimele ramasite ale planului anterior; pierderi sau lipsuri financiare, posibilitati materiale reduse; uitare, indiferenta, incaacitate de memorare, memorie slaba.

Cer: (senin) ocrotire, calm, liniste, armonie; (innourat) griji, probleme, dificultati; (rosu) necazuri in dragoste; (instelat, noaptea) romantism, nevoie de dragoste si afectiune, tandrete; (negru, de furtuna) pierdere, vesti proaste, nesiguranta, temeri mari, pericole.

Cerb: adulter, tradare, tentatie de a insela; mandrie, vanitate.

Cerc: dorinta de perfectiune, sentinentul de repetabilitate, inchierea unui ciclu sau a unei etape si inceperea alteia, similara; sentiment de implinire; dorinta de a face lucruri complete, duse la bun sfarsit; senzatie de inchidere intr-un cerc, prizonier intr-o situatie ce se repeta in continuu; intimitate, prieteni apropiati, confidente, secrete destainuite, nevoie sau incercare de apropiere de cei din jur; nevoie de ocrotire, de protectie, de siguranta; uneori sentimentul ca te invarti in loc, fara sa poti inainta nicicum.

Cercei: barfe, taine impartasite.

Cere: (ceva) lipsuri, nevoi, dorinte neimplinite; (iertare) sentiment de vinovatie, greseli ce se cer recunoscute; mandrie exagerata.

Cerneala: (albastra) legaturi cu birocratia; planuri noi; barfe; (rosie) greseli, avertizare, atragerea atentiei cu privire la unele incorectitudini; (neagra sau de alte culori) inspiratie in domenii artistice; (varsata) imaginatie debordanta; (calimara) mari talente artistice, calitati nepuse in evidenta; creativitate, inventivitate, inspiratie, mari resurse creative.

Cersetor: nesiguranta, instabilitate, lipsuri, nevoie de ajutor, umilinta, situatii penibile, supunere, deznadejde.

Cetate: forta, rezistenta, sanatate, unitate, incredere, neclintire, nesupunere.

Cezariana: lipsa mijloacelor de a pune in practica un proiect important, piedici, solutii salvatoare, dar dificile si riscante si cu urmari neplacute; iesire din impas printr-o actiune de ultim moment.

Cheie: secrete, ascunzisuri, actiuni sau trasaturi ascunse; interesul de a tine ceva secret; acces, posibilitatea de a patrunde intr-o noua etapa; (din aur sau alt material pretios) reusita, realizare rasunatoare; ambitii mari; inventivitate exceptionala, descoperirea unor solutii cu totul originale; (ruginita) traditionalism, conservatorism, teama de nou; te simti depasit, demodat, in urma; se cere o perioada de studiu sau acumulare de noi cunostinte pentru a te pune la curent cu noutatile; (pierduta) piedici, intarzieri, solutiile de pana acum nu mai sunt bune; (gasita) solutie salvatoare, concluzie; intelegerea unei situatii; (cheile altcuiva) sfat de la persoane utile; (date altcuiva) sfaturi, prietenie, ajutor; (care nu se potriveste) se cere schimbarea directiei pe care actionai pana acum; cautarea de noi solutii.

Chelie: (daca nu ai chelie in realitate) probleme de sanatate; risc de stricare a imaginii publice sau a reputatiei; stricarea relatiilor cu superiorii; nesiguranta, teama de a fi desconsiderat; (daca ai chelie in realitate) intelepciune, inteligenta.

Chelner: serviabilitate, supunere, ascultare, docilitate, sacrificiu, acceptarea pozitie de subaltern.

Cheltui: (toti banii sau exagerat de mult) risc de faliment, de pierderi exagerate, risipa de energie sau de bani.

Chema: (pe cineva) nevoie de ajutor, de sfaturi, acceptarea propriilor limite; (esti chemat pe nume) nevoie de apreciere, de recunoastere a meritelor personale; reusita personala, ambitii de a ajunge cineva, de a te impune intr-un domeniu; satisfactie.

Chibrit: idee noua, inceput timid, dar care poate duce la rezultate mari; teama dar si dorinta de a te apropia de cineva; nevoie de dragoste; lipsa de energie, forte slabe.

Chihlimbar: amintiri ale trecutului scoase la iveala, melancolie, dor, nostalgie; sinceritate.

Chiloti: element de context ce vizeaza situatii intime, personale, pe care incerci sa le pastrezi ascunse; (fara chiloti) teama de a aluneca in ridicol; negarea instinctului sexual; nevoie exagerata de protectie; (doar in chiloti) te simti penibil, umilit, injosit in fata altora; mari probleme materiale sau emotionale; vulnerabilitate; fragilitate emotionala.

Chinui: (a te chinui) perioada dificila, temeri, anxietate, neliniste; (a chinui pe cineva) dorinte de razbunare, furie, indignare, revolta impotriva nedreptatilor, nevoia de a-ti apara interesele si de a-ti cere drepturile.

Chior: viziuni inguste, mentalitate rigida; incapacitatea de a observa unele detalii sau chiar ansamblul unei situatii; necesitatea de a te deschide in fata celorlalti, pentru a intelege mai bine unde te afli; necesitatea extinderii orizonturilor.

Chipuri: (straine) element de context ce vizeaza diferitele laturi ale propriei personalitati, inca necunoscute; (vesel, comic, amuzant) nevoie de relaxare, de distractie; dorinte de timp liber reprimate; nevoia de a iesi din tipare, de a renunta la rigiditate; (fara trasaturi) sentimentul ca nu esti apreciat sau observat; marginalizare; (urat, monstruos) parere proasta despre propria persoana; neinceredere, autocritica, complexe de inferioritate; autosuspiciuni.

Chirie: element de context ce vizeaza lucruri care nu iti apartin, dar necesare evolutiei personale.

Chitara: perioada romantica, plina de trairi intense, emotii puternice, sperante, asteptari, sentimente impartasite, pasiune, emotivitate; vezi si a canta instrumente cu coarde.

Cicatrice: suferinte adanci, cu repercusiuni grave in prezent; urmari traumatizante ale trecutului; teama de a fi ranit din nou; lectii grave asumate, din care ai tras concluziile necesare pentru a nu gresi din nou; amintiri neplacute; traume ale trecutului, handicapuri, complexe care iti impiedica acum evolutia; dorinta de a ti se recunoaste experienta, uneori facand prea mult caz de suferintele de altadata, incercand sa fii privit ca un martir; dorinta de a fi compatimit.

Cimitir: pierderea sperantei, neinceredere in viitor; teama de esec, de final, de piedici; nemultumire; dezinteres; teama de a merge mai departe; teama de a actiona; tristete, dorinta de transformare, schimbare, nou inceput; oboseala, nevoie de odihna, repaus; capat de drum, de etapa; (noaptea) anxietate, mari temeri, lucruri ascunse; final de etapa, cu teama de a incepe o alta etapa; (ziua) curiozitate, nevoia de a infrunta pericolul sau dificultatile; emotii intense; risc de boala, de stagnare in evolutie: uitare, regrete; final de etapa, cu speranta in ce urmeaza.

Cinema: sentimentul ca esti simplu spectator la propria viata; nevoia de a te implica mai profund; superficialitate; lipsa de seriozitate, de profunzime; relatii formale.

Cioara: egosim, narcisism, incredere prea mare in fortele proprii; egocentrism, aroganta, lauda de sine, infumurare, tendinta subiectiva de a analiza situatia; lipsa de impartialitate si obiectivitate; dezamagire, tristete, izolare, singuratate, distantare, uitare, marginalizare.

Cioban: atractie spre lucruri pure, naturale, perfecte; nevoie de odihna, de izolare, de retragere din iuresul cotidian; nevoie de organizare, de conducere, de ghidare, de consiliere, de directionare, dar fara interventia concreta a altora; nevoia de supraveghere din partea unor persoane cu experienta; atentie, concentrare.

Cioc: capacitatea de a patrunde in miezul unei probleme, putere de intelegere si de convingere, intelepciune, capacitati intelectuale deosebite.

Ciocan: forta de a merge mai departe, dorinta de a ajunge la realizari si rezultate concrete; nevoia de a reconstrui sau consolida unele aspecte ale vietii proprii; sacaiala, dadacire, vorbarie obositoare; (lovindute peste degete) teama de a gresi, piedici din cauza complexelor sau temerilor ascunse; descurajare, frica de a continua; avertisment cu privire la unele greseli personale sau la directia de evolutie a unei situatii.

Ciocni: (o masina) vezi accident de masina; (paharele) sperante de succes, nevoia de a fi apreciat, laudat, incurajat; dorinta de reusita; (oua) dorinta de a participa la o reuninune de familie, dor, nostalgie fata de copilarie sau timpuri apuse.

Ciocolata: perioada placuta, placeri, multumire; optimism, energie, vointa, curaj, actiune.

Ciorapi: (femeiesti) senzualotate, instinct erotic dezvoltat, placeri sentimentale, atractie fizica, pasiune, tentatii, ispite erotice; (cu firul dus) probleme in plan sentimental, marginalizare, concurenta, rivalitate pe plan sentimental, complex de inferioritate, nevoia de a face schimbari in plan relational; necesitatea de a recurge la schimbari de aspect exterior pentru a recapata increderea de sine; (negri) nemultumiri, dezamagiri, teama de a pierde ceva de pret; teama de a fi parasit; (barbatesti) vezi sosete.

Circ: (clovni) vezi clown (acrobati) vezi acrobat; (dresori, animale, elemente de forta si risc) incercarea fortelor, dar numai in scop demonstrativ, pentru a dovedi ceva cuiva; controlul propriilor porniri si impulsuri; autocontrol, cenzura, chibzuinta, cumpatare; necesitatea de a infrunta pericolul.

Circulatie: (intrerupta) senzatia ca stai in loc sau inaintezi cu greu; blocaj in evolutie sau in comunicare; evolutie lenta; (trafic aglomerat) suprasolicitare, oboseala, lipsa timpului liber, necesitatea de a urma reguli stricte, supunere, oprelisti, intarzieri, incapacitatea de a te descurca singur; izolare, marginalizare; (dirijata de un agent de circulatie) cenzura, oprelisti, restrictii impuse, reguli stricte, senzatia ca esti eternul subaltern, necesitatea de a te supune unei autoritati superioare; libertate limitata de miscare sau de expresie.

Cismea: repaus dupa munca, revitalizare, destindere, relaxare intr-o atmosfera placuta; relatii sentimentale intr-un cadru simplu, arhaic, pitoresc, natural.

Citi: interes, participare si implicare in viata sociala; capacitatea de ai asculta eficient pe ceilalti, dorinta de a cunoaste, nevoia de a acumula noi cunostinte sau de a face noi cunostinte; (carti sau ziarul) vezi carte; (scrisoare) asteptare, dor, nostalgie, marginalizare, izolare, dorinta de a intra in contact cu lumea; (afis) vezi afis; (a nu putea citi) piedici, probleme, comunicare ineficienta; nu esti indeajuns de deschis fata de ceilalti; detasare, raceala, indiferenta, ignorare, dezinteres fata de ceilalti.

Ciubuc: nevoia de a stimula evolutia lucrurilor; interventii suplimentare, tendinta de a scoate un profit cat de mic din actiunile cotidiene.

Ciuperca: (comestibila sau frumoasa) avansare, evolutie profitabila, aglomeratie de evenimente, succese sau laude; prosperitate, abundenta; (otravitoare sau neaspectuoasa) amagire, iluzii desarte, riscul de a fi inselat sau indus in eroare.

Cizme: (incaltate) dorinta de schimbare, de modificare a unor situatii existente; intentii de calatorie; mobilitate, adaptabilitate, flexibilitate; (descaltate) intarzieri in calatorii; nevoie de odihna, repaus, detasare de probleme cotidiene.

Clasa: (cu elevi) relatii sociale, colaborare, necesitatea de a acumula noi cunostinte sau informatii; pozitie de subaltern, supunere in fasa autoritatii sau a superiorilor; (goala) necesitatea de a te descurca pe cont propriu, bazandute pe informatiile acumulate pana acum.

Cladire: proiecte, planuri, idei pe plan profesional sau familial.

Clatite: organizare, necesitatea de a duce la bun sfarsit etapa actuala a proiectelor proprii, inainte de a ataca o alta etapa; sistematizare.

Clei: angajament, implicare, fidelitate, legaturi durabile, contracte ferme, relatii serioase, sarcini asumate cu multa responsabilitate; (nu te mai poti deslipi) senzatia de sufocare, de implicare prea profunda intr-o relatie sau situatie ce a scapat de sub control.

Clepsidra: evolutie lenta, rabdare, asteptare, proiecte in plina desfasurare; (cu nisipul pe terminate) nerabdare, agitatie, stress, graba, senzatie de neliniste din cauza apropierii unui capat de drum sau de etapa.

Cleste: blocaje in comunicare, raceala, distantare, instrainare, neincredere, relatii tensionate, inchidere in sine, limitarea confidentelor.

Clopot: avertizare, pericol; tristete, pesimism, melancolie, teama de esec, de final, de pierderi; apropierea lucrurilor de un sfarsit, fara a mai putea controla situatia; analiza activitatii proprii de catre altii; control; suprasolicitare, stress, emotivitate.

Clovn: nesabuinta, inconstienta, o doza de nebunie, asumarea riscului fara a intelege consecintele, iresponsabilitate, idealism, ignorarea realitatii; falsitate, fatarnicie, minciuna, dualism, doua fete, niciodata nu stii cum sa privesti o situate, in gluma sau in serios; destindere, relaxare, gluma, placere.

Coada: (de animal) simtul orientarii, echilibru, cumpatare, protectie, stabilitate; (de rochie) vezi trena; (de par) vezi codite; (rand) evolutie lenta, asteptare, rabdare, na sosit inca momentul; pozitie inferioara, de subaltern, marginalizare, sentimentul ca esti ignorat.

Coarne: (mici, de ied) rasfatare, alintare, capricii, toane; (mari, de cerb sau de bovine) risc de tradare, teama de a fi atacat, pericol.

Cobori: (o panta) aprofundarea unei situatii; interes; nevoia de a cunoaste toate datele problemei; dorinte ascunde; element de context ce vizeaza lucruri necunoscute, care trebuie studiate cu mai multa atentie; (intr-un loc necunoscut: beci, pasaj, subteran, fantana etc) asumarea unor riscuri; teama de necunoscut; nevoia de a infrunta pericolul si necunoscutul; (de undeva de deasupra pamantului pana pe sol; o scara, din copac etc) stabilitate, siguranta, realism, revenirea cu picioarele pe pamant; incredere in fortele proprii; conservatorism, teama de aventura sau hazard.

Cocor: (stol pe cer) speranta, asteptarea vremurilor mai bune, revigorare, amelioare a unei situatii dificile, dorinta unui nou inceput; (in zbor) dorinte de marire, de realizare; nevoie de independenta, de libertate, dorinta de a evada din cotidian, de a scapa de constrangeri; (pe sol) cionstrangeri, sarcini care iti limiteapa libertatea, incapacitate de a te relaxa.

Cocos: mandrie, vanitate, aroganta, incredere deplina in fortele proprii, dorinta de a domina, caracter autoritat, conducator; (lupta de cocosi) agresivitate, impulsivitate, atacuri verbale sau chiar fizice, certuri, conflicte, dorinta de a iesi invingator din situatii conflictuale.

Cocosat: griji apasatoare, stress, suprasolicitare, oboseala; umilinta, modestie, injosire, acceptarea unei pozitii defavorizante, parere proasta despre sine.

Colac: (de salvare) nevoie de a primi ajutor; neputinta, disperare, posibilitatea de a face fata unei situatii dificile; sansa de a trece cu bine printr-o problema; (de paine) vizite, musafiri, primire buna, atmosfera placuta, te simti in largul tau; (de inot) sprijin pentru a merge mai departe, pentru a ajunge la un scop; suport moral.

Colivie: (goala) risc de a fi inselat sau posibilitatea de a te elibera dintr-o situatie sufocanta; (cu pasari sau animale) restrictii impuse, libertate limitata, supunere in fata altora; satisfacerea placerilor altora in defavoarea ta; spirit de sacrificiu; altruism, generozitate; capacitatea de a se darui altora.

Colt: (de cladire) element de context ce vizeaza lucruri sau situatii neasteptate, necunoscute inca, ce urmeaza sa apara; (de camera) izolare, singuratate, pedeapsa, teama de a gresi sau de a fi pedepsit; rezerve, timiditate, teama de a actiona sau de a iesi in evidenta; umilinta, retragere; (de paine, rupt) inceputul unei actiuni; entuziasm, nerabdare de a actiona; (de paine, ramas) sfarsitul unei actiuni; (de masa) marginalizare, uitare, pozitie de subaltern, sentimentul ca nu esti luat in consideratie sau esti anume dat la o parte; (de pagina, indoit) amintiri, melancolie, uzura morala, oboseala psihica, necesitatea de a lua o pauza sau de a-ti improspata memoria; (de batista, innodat) atentionare, amintire, rememorarea unor situatii sau evenimente din trecut, reimprospatarea memoriei; (de strada) probleme materiale, umilinta, acceptarea temporala a unei situatii injositoare.

Cometa: element de context de vizeaza un eveniment important, rar, special si cu urmari deosebite; semn bun; speranta.

Comoara: (in cautarea unei comori) deruta, lipsuri, nevoia unei schimbari favorabile; (in pamant sau in pestera) necesitatea de a-ti sonda propria constiinta pentru a descoperi resurse proprii de valoare; (descoperita) gasirea unei solutii importante, protectie, sprijin.

Conduce: (masina) nevoia de organizare, implicare, concentrare; asumarea responsabilitatilor; putere, dominare, spirit intreprinzator, autoritate; stabilitate emotionala, necesitatea de a dovedi ca esti un om de incredere; (altul conduce masina) nevoia de a invata de la altul, inca nu esti apreciat la justa valoare, nevoia de a acumula experienta inainte de a ti se oferi un rol important; imaturitate, pozitie de subaltern; (a conduce pe cineva la gara) sprijin in probleme relationale sau de comunicare; sfat din partea unor persoane cu experienta.; (a conduce pe cineva la aeroport) sprijin in probleme profesionale; consiliere, sfat din partea unor persoane cu experienta; (a conduce pe cineva la autogara) sprijin in probleme financiare; imprumut, credit, sfat din partea unor persoane cu experienta.

Confunda: (confunzi pe cineva cu altcineva) inducere in eroare, aparente inselatoare, fatarnicie, risc de a aprecia gresit pe cineva; impresie gresita; (esti confundat cu altcineva) riscul de a fi apreciat gresit; mari pretentii din partea celorlalti; se asteapta mult de la tine; teama de a nu fi la nivelul asteptarilor celorlalti; riscul de a crea o imagine falsa sau incorecta despre tine; nevoia de a-ti impune mai mult individualitatea si personalitatea.

Construi: element de context ce vizeaza planuri sau proiecte in desfasurare sau pe cale sa fie incepute in orice plan al vietii, dorinta de schimbare, de noutate, de a crea ceva concret, de a da nastere unui lucru important in viata, dorinta de implicare totala in iuresul vietii, fara a mai fi simplu spectator; evolutie lenta, ce cere rezistenta si rabdare.

Contradictie / contrazice: (contrazici pe altii) revolta, nemultumiri, dorinta de a face ordine sau dreptate intr-o situatie

Copac: cand este reperul principal al visului, si nu simplu element de decor, reprezinta propria fiinta. (inverzit, frumos, viguros) stare de sanatate buna, multumire, incredere in fortele proprii, speranta; (desfrunzit, uscat, fragil, taiat, doborat) stare de sanatate precara, vulnerabilitate, emotivitate sporita, nervozitate, pesimism, devitalizare, oboseala, neincredere, deznadejde, dezamagire, nevoia de a fi ocrotit, stimulat, incurajat; (inflorit sau cu fructe) stare de sanatate buna, speranta, optimism, incredere, mari asteptari de la propria persoana, suflu nou in viata actuala, noutiti, schi,bari favorabile, speranta; imaginatie, inspiratie, aspect placut; simpatie; (inalt, suplu ca plopii) dorinta de realizare prin energie, dinamism, implicare totala, munca, inspiratie, adaptabilitate; (inalt, puternic ca stejarii) dorinta de realizare prin concentrare, stabilitate, perseverenta, seriozitate, impresie buna, (la umbra unui copac) supunere, retragere, izolare, pozitie de subaltern, complex de inferioritate, timiditate, complacere in a sta sub autoritatea cuiva; nevoie de ocrotire, teama de a-ti asuma responsabilitati; (puieti abia iesiti) nevoie de ocrotire, nesiguranta, teama de a nu fi atacat, dorinte de realizare, dar incapacitate momentana de a da nastere unor rezultate promitatoare; nevoia de a acumula experienta; imaturitate; (scoarta de copac) vezi coaja.

Copil: poate reprezenta propriul eu sau sufletul; nevinovatie, nevoie de ocrotire, vulnerabilitate, fragilitate, simplitate, lucruri naturale, simple, fara complicatii, sinceritate, imaturitate, lipsa de griji, teama de responsabilitati; dorinta de a-ti pastra inocenta si la maturitate; (nou nascut) vezi bebelus.

Copt: (fruct, paine) maturitate, experienta, bune cunostinte intr-un domeniu; buna pregatire, evolutie.

Cor: nevoie de colaborare, coooperare, unirea fortelor, cunostintelor sau talentelor intr-un scop comun, pentru a face o impresie buna; intelegere, armonie.

Corabie: (pe apa) evolutie lenta, nesigura, instabila; emotivitate sporita, teama de actiona, dar esti constient ca trebuie sa infrunti greutatile si necunoscutul; (in port) teama de a actiona; liniste aparenta; izolare, neimplicare; distantare, dorinta de a sta deoparte; timiditate, cu teama de a infrunta greutatile; (cu pirati sau prinsa in furtuna) pericole; sentimentul ca poti gresi din clipa in clipa; teama de a infrunta pericolele; incertitudini, temeri profunde, complexe, inhibitii, impunerea de constrangeri de unul singur pentru a nu gresi; (naufragiu) vezi naufragiu; (in deriva, abandonata sau parasita) deruta, dezorientare, izolare, tendinta de a-ti face rau singur, sentimentul ca esti parasit, abandonat, uitat, marginalizat, dispretuit, neapreciat de catre ceilalalti, si mai ales de catre prieteni si persoane apropiate; (naufragiu, corabie scufundanduse sau prinsa intr-un accident pe mare) mari probleme pe plan emotional, suprasolicitare nervoasa, stress, emotivitate, zbucium sufletesc, neintelegeri in cuplu sau in relatiile cu cei dragi; depresie, pesimism, ganduri negative, disperare, neincredere in viitor.

Coroana: (regala) laude, aprecieri, onoruri; mandrie, autoritate, incredere deplina in propria persoana; dominare, stapanire de sine; (coronita de flori sau de lauri) laude, recompense, dorinta de a fi apreciat; speranta in realizari deosebite; (coronita din flori de camp) timp liber, placere, perioada fericita, lipsita de griji, romantism, idila, flirt, afectivitate sporita; nevoia de a-ti impartasi sentimentele; (de flori, jerba) (auto)compatimire, respect; depresie, pesimism, pierderea increderii; nevoia unui stimulent; nevoia de a te sti apreciat sau respectat; regret, nevoia de a fi luat in consideratie.

Corp omenesc: expresia exterioara a trairilor interioare; (de femeie) senzualitate, vulnerabilitate, sensibilitate, supunere, placeri, armonie; (de barbat) energie, dinamis, initiativa, putere, virilitate, convingere, dominatie, agresivitate, impulsivitate.

Cort: nesiguranta, instabilitate emotionala, familiala sau profesionala; neincredere; nevoia de ocrotire si protectie; (mai multe in camping) vezi camping; (de tigani) schimbari dese, nesiguranta, instabilitate, mobilitate, flexibilitate, adaptabilitate; (de circ) dese schimbari de dispozitie, de la bucurie la tristete, de la seriozitate la superficialitate, intr-o clipa.

Cortina: (inchisa) secrete, ascunzisuri, dedesubturi necunoscute, imprevizibilul; (deschisa) sinceritate, deschidere, actiuni pe fata.

Cost: evaluare corecta a unor situatii, nevoia de a te aprecia la justa valoare; (prea mare) lucruri pe care nu ti le poti permite, mari sacrificii ce trebuie facute cu buna stiinta, lipsuri materiale, limite, constrangeri; supraapreciere; tendinta spre ingamfare, aroganta, mandrie, incredere prea mare in fortele proprii; (prea mic) posibilitati mai mari decat cele folosite, calitati nefolosite, talente ascunse, inactivitate, pasivitate, neimplicare, desi esti capabil de realizari deosebite; subapeciere, modestie, trai decent, fara excese; cumpatare, echilibru.

Costum: (de haine, barbatesc) relatii oficiale, de serviciu, seriozitate, sobrietate, necesitatea de a face impresie buna, (de haine, femeiesc) seriozitate, necesitatea de a-ti demonstra bunele intentii si calitati: (femeie in costum barbatesc) dorinta de a fi tratat la acelasi nivel cu barbatii sau superiorii; dorinta de a face impresie buna; independenta, rezistenta, detasare; insensibilitate; (de baie) necesitatea de a te limita la strictul necesar; sinceritate, corectitudine, prudenta; (de scafandru, de protectie sau de schi) nevoie de protectie in fata greutatilor; (de carnaval) atmosfera placuta, veselie, dar fatarnicie, superficialitate si falsitate in relatiile cu ceilalti.

Cos: (de rachita) romantism, naturalete, intoarcerea la lucrurile simple, simplitate, lipsa pretentiilor; indemanare, pricepere; (de hartii) renuntarea la un proiect, element de context ce vizeaza pierderea timpului cu lucruri inutile; relatii cu oficialitatile; (de fum) element de context ce vizeaza consecinte concrete, elemente vizibile, evidente ale unor actiuni actuale; eliberare de lucruri inutile; (cu flori) fericire, dragiste, nevoie de afectiune si atentie; recunoasterea unor merite; dorinta de succes; (de baschet) vezi baschet; (cu fructe sau cu mancare) intentii de drum; sperante de reusita; asteptarea unor rezultate favorabile; (cosuri pe fata) teama de compromitere, de rusine, de a gresi; dorinta de a face impresie buna; nemultumiri; incercarea de a inlatura o neplacere; incercarea de a-ti salva reputatia; influentabilitate in fata barfelor si intrigilor; teama ca nu faci fata situatiei; ezitare, izolare, fuga din fata greutatilor; timiditate, rezerva, frica.

Cot: (la brat) nevoia de a trece peste obstacole sau de a infrange dusmanii, nevoie de afirmare; mobilitate, libertate de miscare si de expresie; adaptabilitate; pricepere, indemanare; (a te lovi la cot) suferinta intima temporara, pe care incerci sa nu o arati si altora; nepasare aparenta.

Covor: (intins pe jos) invitatie, musafiri, sentimentul ca esti bine primit, simpatie, intelegere; (facut sul) posibilitati de schimbare, inca fara rezultate concrete; provizorat; transformare, perioada de schimbari; (de flori sau presarat cu flori) buna intelegere, buna primire, confort, atmosfera placuta, laude, recompense, dorinta de recunoastere a meritelor; sarbatoare, participare la evenimente importante.

Cozonac: (facand aluatul) vezi aluat; (mancand); (crescut frumos) sentimentul ca evoluezi, progres, multumire, satisfactie, imaginatie, prosperitate, perioada rodnica si favorabila, indestulare, suficienta.

Craniu: mister, teama, pericol, avertisment; idei care pot duce la mari realizari; urmari ale trecutului care provoaca suferinte.

Crater: (de vulcan) pericol iminent, posibile rasturnari bruste de situatie; nesiguranta, instabilitate, echilibru precar in ceea ce faci; urmari ale unor probleme mai vechi; mari talente ascunse; (de meteorit) urmari tragice ale unui esec; deprimare, incapacitate de a-ti reveni dupa o perioada dificila.

Cravata: (barbat cu cravata) dominare, prestanta, autoritate, imagine buna; (facand nodul la cravata) dorinta de a face impresie buna; (de pionier sau de cercetas) angajament, disciplina, nevoia de a face parte dintr-un grup, lucru in echipa.

Craciun: (sarbatori) reusita, succes, protectie, ocrotire, siguranta, bucurie, veselie, perioada placuta cu prietenii sau cu familia; dorinta de a reintalni membri ai familiei; surprize placute; amintirea unor vremuri frumoase din trecut; (mos craciun) ajutor prietenesc, protectie, recunoasterea meritelor, dorinta de a fi ocrotit, apreciat, recompensat.

Crapatura: (in zid, la usa etc) nereguli ce trebuie rezolvate; lacune; lipsuri; aspecte minore neglijate pana acum, dar care pot provoca mari probleme.

Creanga: (inflorita, inmugurita, infrunzita) protectie, prietenie, idei noi, creativitate, imaginatie, dorinta de a face ceva concret si durabil, cautare de noi solutii favorabile; nevoia de odihna, de relaxare; imaginatie, inspiratie; (rupta, desfrunzita sau uscata) fragilitate, neglijenta, uitare, marginalizare, pierderi, riscuri, greseli, lipsa de inspiratie sau de imaginatie.

Creier: idei exprimate si altora, mare capacitate de expresie, comunicare eficienta; relatii cu superiorii, sefii; dorinta de a te impune in fata celorlalti; idei noi, proiecte, activitate intelectuala intensa; stress, suprasolicitare; chibzuinta, ratiune, nevoia de a medita profund asupra unei probleme inainte de a actiona.

Creion: (scriind cu el) rezultate efemere, care nu vor ramane; uitare; aspecte legate de orice activitate creativa sau artistica; (ascutit sau ascutind) dorinta de a da nastere unor priecte deosebite; inspiratie; lucru in desfasurtare la unele proiecte personale; dorinta de a te apuca de lucru; (cu varful rupt sau foarte scurt) lipsa de inspiratie, rezultate slabe in activitati creatoare de orice fel; dezamagire; teama de a continua; (colorate) imaginatie bogata, inspiratie, dar rezultate superficiale.

Crema: (de tort) alegerea celei mai bune variante; nevoia de a face o selectie; alegerea celui mai bun dintr-o competitie; (de ghete) aparente inselatoare; necesitatea de a face o impresie ai buna; dorinta de cizelare, de rafinare personala, pentru a lasa o imagine favorabila; (cosmeica) vezi cosmetica.

Creste: (o planta) evolutie lenta, dar sigura; asteptare pana la primele rezultate pozitive; dorinta de a ocroti pe cineva; instinct matern; (a se mari) vezi marit; (aluatul) vezi aluat.

Crima: sentiment de vinovatie, rusine, teama, neputinta, teama de a raspunde de propriile fapte, tentatia de a comite o incorectitudine, o neregula sau o ilegalitate; risc de a gresi sau de a face rau cuiva, chiar si neintentionat; probleme grave in viata ta, greu de rezolvat.

Crin: (inchis) mari sperante romantice, dorinte secrete, sentimente profunde, dar neexprimate, timiditate, incapacitatea de a-ti exprima sentimentele, dorinta de a fi iubvit si protejat, fragilitate si vulnerabilitate pe plan emotional sau sentimental; (deschis) puritate, nevinovatie, armonie, dragoste platonica, de la distanta, mari alteptari pe plan sentimental; pasiune, sinceritate, idolatrie.

Cristal: (obiecte din cristal) claritate, limpezime, concentrare, putere de intelegere a situatiilor in care te afli, discutii clarificatoare sau justificatoare; sinceritate, transparenta totala, corectitudine; (piatra bruta sau cuart) forte ascunse, latente; rezistenta, mari capacitati ascunse; increderea in ajutorul divin; sanatate buna; supliment de energie; (cristal spart) fragilitate, vulnerabilitate in fata loviturilor soartei; aparente inselatoare; noroc.

Crocodil: aspecte legate de cele mai periculoase sentimente personale, unele din ele reprimate sau nerecunscote de catre tine; amenintare, falsitate, suferinta, critica, probleme sentimentale, pericol, regrete tardive.

Cruce: (facandu-ti cruce) aspecte neasteptate, care te iau prin surprindere; speranta in ajutor divin; incredere, credinta, teama de necunoscut; (de mormant) aspecte legate de lucruri importante in viata, de un final de etapa, o schimbare; indecizie, teama; (tinuta in mana sau la gat) nevoie de ajutor sau de aparare, suferinta, obligatii ce trebuie indeplinite; (crucea rastignirii) vezi crucifix.

Crucifix: avertisment, pericol grija sporita de a nu fi tradat sau inselat de cei apropiati; capacitate de sacrificiu pentru binele altora.

Cuc: (auzind cantand) schimbari spre bine, revigorare, rezolvarea unor probleme, insanatosire, trecerea peste dificultati; (vazand in cuib sau zburand) indiferenta, fuga de raspundere, ignoranta, dispret fata de obligatii, lene.

Cuib: (cu oua sau pui) cautarea mijloacelor de a-ti pune in practica ideile; sperante in rezultate favorabile; initiative noi; inceputul unor nou actiuni; (de pasare) proiecte pe cale sa demareze; (gol) lipsa oricaror mijloace de a pune in oractica unele idei; dezamagire; lipsa de inspiratie; incapacitate de concentrare.

Cuie: mici suparari, critici, neplaceri; inconveniente, barfe, calomnii; manipularea gandirii altcuiva; neliniste din cauza unor fleacuri; enervare; (cui de agatat) vezi cuier.

Culege: (surcele) evolutie lenta, e nevoie de rabdare, de acumulare de noi mijloace si cunostinte, pasi marunti; teama de lipsuri materiale; (flori) melancolie, timp liber, romantism, dor; (fructe, legume, recolta) laude, recompense; (obiecte in dezordine) nevoie de rigoare, ordine, disciplina; punerea la punct a propriei vieti.

Culoar: (coridor) perioada de trecere, situatie in plina evolutie, posibilitate de schimbare de directie; alternative; (in vagon) restrictii, evolutie impiedicata, nevoia de a urma un curs prestabilit de altii, incapacitate de exprimare sau de miscare dupa propria voie; libertate aparenta intr-o situatie care inainteaza dupa alte legi decat cele proprii.

Cumpana: (de fantana) indecizie, nevoia de a cantari bine o situasie inainte de a lua o hotarare; nevoia de a ajunge la un echilibru.

Cunoaste: (a cunoaste pe cineva din vis) aspecte legate de lucruri familiale, obisnuite, cunoscute; (a nu cunoaste pe cineva) nevoia de a acumula noi cunostinte, experienta, informatii; lipsa de mojloace pentru a pune in practica un priect; limite, teama de incapacitate; (a cunoaste un lucru) avantaj in fata altora.

Cuptor: (incins, cu foc aprins) evolutie rapida, mare entuziasm si pasiune, transformari bruste, initiativa, actiune, creativitate, abundenta de idei, originaliatte, aglomeratie de evenimente; dragoste pasionala; dorinta de a uita, de a arunca amintiri vechi, chinuitoare; (stins) saracie, lipsa de inspiratie si de mijloace de a continua proiectele personale; perioada de stagnare, goala de evenimente, pasivitate, timp pierdut, plictiseala, rutina, monotonie, obisnuinta.

Curcubeu: vesti bune, schimbari nesperate, bucurie, noroc, sentimentul de protectie si sigzranta, incredere, speranta, multumire.

Curge: (apa incet) rabdare, asteptare, enervare; risc minor, dar care ar putea aduce mari probleme; (apa cu putere) pasiune, entuziasm, initiativa, implicare; (sange) neregula in cursul evenimentelor; ceva nu merge bine; mic obstacol, dar periculos.

Curte: (interioara) element de context ce vizeaza aspecte necunoscute, intime sau neacceptate de tine insuti; (curtea casei) element de context ce vizeaza aspecte personale, intime, fara legatura cu cei din jur; (cu animale) galagie, aglomeratie, incapacitatea de a te concentra, hais, dezordine; (regeasca) dorinta de a sta in companii selecte; ambitii de marire; (gospodarie de tara) responsabilitati, libertati personale limitate, munca, efort, griji.

Cusca: limitarea libertatii, sentiment de claustrare, de obstructionare a propriilor initiative; supunere, program sau reguli impuse; sarcini ce trebuie indeplinite.

Cutie: element de context ce vizeaza continutul, fondul, esenta unor evenimente din viata actuala; (de carton) economii de scurta durata; doresti sa tii ceva secret, dar protectia este instabila si nesigura; (de lemn) acumulare de rezerve de energie sau de bunuri pe termen lung, protectie stabila; (de bomboane) prietenie, impacare, obligatii ce trebuie respectate, nevoia de a castiga increderea sau atentia cuiva; (postala) asteptarea unor vesti sau a unor evenimente noi in viata ta; deschidere catre noi relatii in societate.

Cutremur: mari probleme materiale, schimbare majora, surpriza neplacuta, vesti zguduitoare; (urmarile unui cutremur) vezi catastrofa.

Cutit: pericol, amenintare, teama de a actiona de frica esecului; agresivitate, impulsivitate, mare forta fizica; energie, ganduri negative.

One Response

Leave a Reply