Boala ne poate ajuta? Raspunsul lui Paisie Aghioritul, cel mai renumit calugar pentru invataturile sale spirituale

Imagine: pixabay.com (Commons Creative – free)

Paisie Aghioritul (1924–1994) a fost un calugar ortodox care a trait la Sfantul Munte Athos. Este ingropat in incinta Manastirii „Sf. Ioan Evanghelistul” din Suroti (Grecia). Paisie Aghioritul este cel mai renumit pentru invataturile sale spirituale si a fost declarat „sfant” de Biserica Ortodoxa Romana.

Paisie Aghioritul a fost intrebat odata daca boala poate ajuta? Iata raspunsul sau:

* Da, intotdeauna ajuta. Bolile ii ajuta pe oameni sa-si „ispaseasca” pacatele, atunci cand nu au virtuti. Sanatatea este un lucru mare, dar binele pe care il pricinuieste boala nu-l poate darui sanatatea. Un bine duhovnicesc.

* Boala este o binefacere foarte mare, intr-adevar foarte mare! Boala il curata pe om de pacat si de multe ori ii asigura chiar si rasplata. Sufletul omului este ca aurul, iar boala este ca focul care-l curata. Hristos i-a spus Apostolului Pavel: „Puterea Mea se desavarseste in slabiciune”. Cu cat mai mult se chinuieste omul de vreo boala, cu atat mai mult se curata si se sfinteste, ajunge numai sa faca rabdare si s-o primeasca cu bucurie.

* In unele boli este nevoie numai de putina rabdare. Si pe acestea le ingaduie Dumnezeu ca sa-i indrepteze omului unele cusururi si sa-i daruiasca putina rasplata. Pentru ca boala trupeasca ajuta la vindecarea bolii duhovnicesti. O neutralizeaza cu smerenia pe care o aduce. Dumnezeu pe toate le pune in valoare spre binele nostru. Tot ceea ce el ingaduie este pentru folosul nostru duhovnicesc. Stie de ce anume are nevoie fiecare din noi si ne da vreo boala, fie ca sa ne rasplateasca, fie ca sa platim pacatele. Rasplata cereasca primita prin suferirea bolii.

Be the first to comment

Leave a Reply