Exista sau nu destin determinat dinainte de nastere? Raspunsul surprinzator dat de un mare mistic…

Social Media

Imagine: pixabay.com (Commons Creative – free)

Un mare mistic, Osho, a fost intrebat odata daca destinul nostru este determinat sau nu inainte de nastere. Iata care a fost raspunsul sau:

Destinul nostru este – simultan – determinat dinainte si nu. Cele doua raspunsuri sunt corecte, si asa se intampla pentru toate intrebarile ce se refera la viata.

Dintr-un anumit punct de vedere, totul este determinat dinainte. Este cazul a tot ceea ce este fizic, material, a tot ceea ce este mental. Exista insa o parte a fiintei voastre unde nimic nu este determinabil sau previzibil. Este constiinta.

Daca va identificati cu corpul vostru si cu existenta voastra materiala, atunci viata voastra este determinata, in aceeasi masura, de legea cauzei si efectului. Sunteti ca o masina.

Insa, in cazul in care nu va identificati cu existenta voastra materiala, cu corpul vostru, nici cu mintea voastra (daca va percepeti ca distinct si diferit de corp si de minte, ca fiind superior lor si transcendent), atunci constiinta voastra este transcendenta si este libera de predestinare. Ea este spontana, libera. Constiinta daruieste libertatea, materia aduce cu sine sclavia.

Deci, predestinarea exista sau nu, aceasta depinde doar de voi. Daca spuneti: „Eu nu sunt decat corpul meu”, viata voastra este in intregime determinata. Cei care sunt constienti cunosc libertatea, deoarece numai fiintele spirituale pot spune ca nimic nu este determinat. Dar acest lucru nu il puteti intelege decat in cazul in care nu exista niciun fel de identificare cu corpul.

Daca va ganditi ca duceti doar o existenta materiala, nu exista nicio libertate posibila. In materie, libertatea este imposibila, materia insemnand ceea ce nu poate fi liber. Ea este prizoniera lantului cauzal. Cel care ajunge la constiinta, la iluminare, paraseste in intregime tinutul cauzalitatii. In cazul lui, totul este imprevizibil.

Existenta voastra este un fel de lant din care fiecare veriga este determinata de trecut. Viitorul vostru nu este propriu-zis viitor, ci un subprodus al trecutului. Trecutul este cel care determina, modeleaza, formuleaza si conditioneaza viitorul vostru. Din acest motiv, el este previzibil.

Libertatea exista sau nu, in functie de modul in care puneti accentul: asupra constiintei sau asupra corpului. Daca sunteti in intregime orientat catre exterior, intreaga voastra viata este determinata.


Social Media

Be the first to comment

Leave a Reply