„Blue Monday” sau „Lunea albastra” – cea mai deprimanta zi a anului. Ce putem face pentru a o depasi?

Imagine: flickr.com (Commons Creative – free)

Dupa sarbatorile de Craciun si Anul Nou, zilele reci si intunecate din ianuarie ne pot dobori cu adevarat. De aceea, a treia zi de luni din ianuarie, care cade in 2023 pe 16 ianuarie, a fost numita de experti drept „cea mai deprimanta zi a anului”, fiind cunoscuta si sub numele de „Lunea albastra” sau „Blue Monday” in limba engleza.

Termenul de „Blue Monday” a fost inventat de psihologul Dr. Cliff Arnall, care a elaborat o formula care sa arate ca a treia zi de luni din luna ianuarie este deosebit de proasta. Pentru asta au fost luati in considerare o multime de factori, ca de exemplu constientizarea faptului ca planurile de Anul Nou pot esua, vremea rea, trecerea sarbatorilor de iarna, etc.

Ce putem face pentru a trece de cea mai deprimanta zi a anului? Lansarea intr-o noua cariera, intalnirea cu noi prieteni, adoptarea unui nou hobby sau rezervarea unei noi aventuri.

De asemenea, pentru a combate senzatia de slabiciune si deprimare din luna ianuarie, expertii in sanatate recomanda o combinatie de exercitii fizice, fructe si legume, de vitamina D pentru a ajuta la cresterea starii de spirit. Renuntarea sau reducerea consumului de alcool este recomandata si pentru cresterea nivelului de energie si imbunatatirea somnului.

Teoria principala sugereaza ca lipsa luminii solare poate impiedica functionarea corecta a unei parti a creierului numita hipotalamus. Acest lucru ar putea afecta productia de hormon melatonina, care va face sa va simtiti somnorosi. Productia de serotonina ar putea fi, de asemenea, afectata, influentand si mai mult starea de spirit, apetitul si somnul. Nivelurile scazute de serotonine sunt, de asemenea, legate de sentimentele de depresie.

Be the first to comment

Leave a Reply