duminică, ianuarie 29, 2023
AcasăFranturi de realitateCreierul copiilor este "devastat" de lumina albastra produsa de electronicele cu "touchscreen"

Creierul copiilor este „devastat” de lumina albastra produsa de electronicele cu „touchscreen”

Creierul copiilor este „devastat” de lumina albastra produsa de electronicele cu „touchscreen”

Dati like si inscrieti-va AICI pe pagina oficiala de Facebook a site-ului Almeea.ro

https://www.facebook.com/almeea2008

Un studiu recent releva ce se intampla cu creierul copiilor care utilizeaza tablete. Vedem copii care se joaca cu telefoane, tablete si calculatoare in fiecare zi. Tehnologia a devenit o parte integranta a societatii si multe scoli incep sa foloseasca tablete cu ecran tactil in clasa, in loc de hartie si caiete. Insa, toate aceste lucruri au un pret.

O cercetare interesanta publicata in „Scientific Reports” a investigat efectele folosirii frecvente a tabletelor, smartphone-urilor si laptopurilor de catre copii. Rezultatele sunt ingrijoratoare, in sensul in care folosirea regulata a tehnologiei poate afecta negativ somnul copiilor.

715 de parinti din Marea Britanie au participat la un sondaj online. In cadrul studiului, parintii au raspuns la diverse intrebari despre copiii lor, inclusiv cat timp petrec in fata aparatelor electronice. Studiul a observat o legatura directa intre utilizarea intensa a ecranului tactil al aparatelor electronice si dificultatile de dormit ale copiilor mici. Studiul a concluzionat ca „fiecare ora suplimentara de utilizare a ecranului tactil este asociata cu o reducere generala a somnului cu 15,6 minute.”

75% dintre parintii din acest sondaj au confirmat ca micutii lor, cu varste cuprinse intre 6 luni si 3 ani, folosesc „touchscreen” (ecran tactil) in fiecare zi. Alte studii au avut rezultate similare si au remarcat ca frecventa utilizarii zilnice creste odata cu varsta. Copiii cu varsta cuprinsa intre 6 si 11 luni utilizeaza echipamente de tip touchscreen în procent de aproximativ 51%, iar utilizarea acestor electronice la varste cuprinse intre 25 şi 36 de luni creste procentul la 92,05%.

Rezultatele acestui studiu nu reprezinta deloc o surpriza, deoarece mai multe studii au fost deja efectuate la adulti pentru a afla corelatia dintre modelele de dormit si timpul petrecut pe touchscreen.

Insa, pericolele majore ale utilizarii in mod frecvent a aparaturii electronice le reprezinta expunerile la radiatiile electromagnetice (care pot provoca cancer) si „lumina albastra” („blue light”). Expunerea, in timpul noptii, la „lumina albastra” data de ecrane, ii face pe oameni mai atenti, si, prin urmare, ei au o incapacitate mai mare de a adormi. In realitate, expunerea la orice lumina puternica afecteaza somnul. Acest lucru se intampla deoarece impiedica melatonina (hormonul somnului) sa se manifeste. Totusi, lumina albastra este cea mai daunatoare pentru sanatatea oamenilor.

Dar, lumina albastra poate afecta copiii, inclusiv adolescentii, mai mult decat adultii. De aceea, toata lumea ar trebui sa evite electronicele cu cateva ore inainte de a merge la culcare.

ATENTIE!

Site-ul almeea.ro nu-si asuma nicio responsabilitate juridica sau de orice alta natura pentru articolele legate de vindecarea fizica / psihica / spirituala, prin folosirea sau nefolosirea anumitor alimente, medicamente, exercitii si / sau alte terapii. Aceste articole au doar rol informativ. Daca doriti sau nu sa folositi sfaturile din aceste articole depinde doar de voi. Va recomandam sa cereti un consult specializat inainte de a pune in practica aceste sfaturi.