Urzica, planta care trateaza anemia

Imagine: pixabay.com (Commons Creative – free)

Cine se incumeta sa treaca printre tufele intepatoare de urzica? Chiar si atunci cand dorim sa o culegem folosim manusi, in asa fel incat tepii frunzelor sa nu ajunga la piele. Urzica creaza adevarate bariere pentru ca ea creste in colonii. Poate fi intalnita peste tot, insa in terapie urzica, Urtica dioica, trebuie culeasa din locuri nepoluate pentru ca efectul pe care planta il are sa fie cel asteptat.

Bogate in vitamina A, C, K, fier, magneziu, potasiu, fosfor, urzicile sunt recomandate a fi consumate in anemii deoarece ajuta la cresterea vitalitatii organismului. Continutul de vitamina K din frunze recomanda urzica in tratarea hemoragiilor usoare fiind homeostatica. Avand proprietati diuretice, astringente si antialergice aceasta planta se poate folosi in tratarea cistitelor, eliminarea apei din organism, artrite si eczeme. De asemenea urzica este un aliment. Preparatele de urzici sunt foarte gustoase si hranitoare.

Urzica este raspindita pe tot globul. Proprietatile ei in domeniul medical fiind cunoscute din cele mai vechi timpuri. Rusii o folosesc impotriva racelilor si a reumatismului, in timpul saunelor, cei suferinzi, suportand adevarate batai cu urzica. Principiile active din planta actioneaza in foarte multe directii, inclusiv in domeniul cosmeticii. Astfel, urzica activeaza regenerarea tesuturilor, cicatrizarea ranilor. Combate tusea, diareea si starile inflamatorii. Buruiana elimina starile de anemie si provoaca scaderea glucozei din sange, favorizeaza eliminarea acidului uric prin rinichi.

De asemenea urzica aduce energie vitala dinamica in corp ajutindu-i pe cei care isi pling soarta, intarind planul emotional si ajutind fiinta sa actioneze.

Unde folosim urzica?

Urzica este recomandata in tratamentul hemoroizilor, diareei, dismenoreei, hemoragiilor uterine, bronsite, diabet, in general pentru eliminarea toxinelor din corp. Se consuma 2-3 cani de infuzie pe zi sau 2-3 lingurite de suc proaspat.

Semintele de urzica sint excelente tonice generale. Seminetele se mai pot utiliza in tratamentul enurezisului, o jumatate de pulbere de seminte amestecat cu o lingura de miere de albine, consumate inainte de culcare. In tratamentul ulcerului varicos si reumatismului se pot face bai locale sau aplica cataplasme cu infuzie concentrata.

Tot cu infuzie concentrata se pot face spalari ale ranilor grabind cicatrizarea lor.

In cosmetica urzica tonifiaza parul, combate matreata si seboreea. Se fac spalari ale parului cu infuzie concentrata din planta sau se prepara decoct din radacini, tulpini si frunze, clatindu-se parul cu acest decoct care este un tonic capilar. Chiar si in vopsitorie urzica este folositoare colorind firele naturale in nuante de galben.