Un mistic evreu cabalist ne povesteste calatoria in Ceruri, unde a vazut ingerii si paradisul

Social Media
  •  
  •  
  •  

Sefer-ha-Zohar sau Cartea Splendorilor, numita in mod obisnuit Zohar, este un ansamblu ambitios de comentarii despre Pentateuc si alte carti din Vechiul Testament si cea mai importanta din cele sapte carti ai Cabalei. Ea este atribuita unui mistic din secolul al II-lea, Simon ben Iohai, fiind scrisa in aramaica. In continuare, vom prezenta un fragment din Zohar, intitulat “Calatorie in cer”:

Cand omul din aceasta lume doarme in patul sau, spiritul sau rataceste, dorind sa se ridice in timpul intregii nopti, insa numerosi pazitori inarmati se ridica in fiecare firmament, fara exceptie. Iata ce spune Rabbi Nehorai: fiul orgoliosului mi-a povestit: cand m-am urcat la cer, am intalnit in firmamentul superior ingeri serafimi, toti semanand a torte arzande, inconjurati de cercuri de foc pe care se afla jaratic aprins; dintii si ochii lor: niste scantei arzatoare; vesmantul lor: un foc stralucitor; deasupra lor, un conducator cu numele de Hadomyam.

Cand ei m-au zarit in acele locuri, au spus: cine l-a pus pe cel care e nascut dintr-o femeie printre noi in acest loc? Cuprins de frica in fata lor, vazand ca erau gata sa ma prapadeasca cu rasuflarea gurilor lor, am invocat literele Numelui. Atunci, toti au ramas nemiscati. Marele print care-i conduce m-a intrebat: Cine esti tu? I-am spus numele meu. El mi-a spus: O, prietene, toti cei care vin pe lume trec printre mainile mele in fiecare noapte, in clipa cand se culca in patul lor si isi pun spiritul lor in mainile Stapanului lumii. Imediat, ele [spiritele] zboara in afara lor si urca spre El. Toate spiritele se prezinta in fata mea, dar nu-mi este ingaduit sa le introduc decat pe cele care sunt inscrise in fata mea cu exceptia celor care au indeplinit porunci in fata Lui in timpul zilei.

Deasupra, a aparut in fata mea un portic mare inconjurat de zece portaluri, din toate partile, iar eu am pus intrebari cu privire la el. Mi s-a raspuns: Nu am nicio putere asupra acestui portic care nu se deschide decat cu ocazia sarbatorilor de luna noua, a Sabbaturilor si a zilelor de sarbatoare. […] Prin aceste zece portaluri, spiritele intra cu bucurie si urca spre inaltimi. Cand aceste spirite urca, altele coboara si acestea vor fi adaugate vietuitorilor din aceasta lume.

[…] Am ridicat ochii si am vazut 365 de palate, dupa numarul de zile solare, toate situate la Rasarit. Fiecare palat avea patru portaluri peste care vegheaza o multime de paznici si santinele care se aseamana toti intre ei; ei sunt numiti paznicii Rasaritului. La fel se intampla si in partea de sud. In afara de ceea ce am vazut in aceasta directie, exista un portal mult mai inalt decat celelalte si am pus intrebari in legatura cu el. Mi s-a raspuns: O, prietene, prin acest portal trec toti cei care au suferit, toti cei care au varsat lacrimi din cauza asupririi neamurilor din lume, precum si cei care se caiesc, toti intra prin acest portal.

2 comentarii la „Un mistic evreu cabalist ne povesteste calatoria in Ceruri, unde a vazut ingerii si paradisul”

Lasă un comentariu