Un mare semnal de alarma tras de cercetatori: ambalajele alimentelor contin chimicale care pot fi daunatoare pe termen lung pentru sanatatea noastra!

Social Media

ambalaje toxicProdusele chimice periculoase continute in ambalajele alimentare pot infiltra produsele alimentare si pot provoca daune pe termen lung pentru sanatatea umana, avertizeaza oamenii de stiinta. Intr-un articol publicat in „Revista de Epidemiologie si Sanatate Comunitara”, un grup de cercetatori atrag atentia asupra faptului ca substantele chimice sintetice utilizate in ambalajele in care sunt introduse produsele alimentare pot afecta chiar si fetusii din pantecele mamelor lor.

Oamenii de stiinta avertizeaza faptul ca din cauza asa-numitelor „Materiale de Contact cu Alimentele – MCA”, care reprezinta o sursa importanta de contaminare a alimentelor, consumatorii sunt expusi cronic la substante chimice de sinteza de-a lungul vietii lor. In plus, prea putine se stie despre impactul acestor substante chimice sintetice asupra sanatatii umane, lasand consumatorii expusi la un nivel necunoscut de posibile daune.

„Materialele de Contact cu Alimentele reprezinta o noua sursa de expunere, in sensul ca le-am acordat prea putina atentie pana in prezent in studiile efectuate, cu privire la efectele asupra sanatatii umane”, scriu oamenii de stiinta. In articolul lor, cercetatorii spun ca exista mai multe motive pentru care expunerea continua la Materiale de Contact cu Alimentele (MCA) reprezinta un motiv de ingrijorare. De exemplu, substantele chimice care sunt cunoscute a fi toxice cum ar fi formaldehida, sunt prezente in MCA, sau cum ar fi sticlele de plastic utilizate pentru bauturi racoritoare. Alte substante chimice care sunt cunoscute pentru a avea un impact asupra sanatatii umane si care se gasesc in MCA, ar fi bisfenol A, tributilstaniu si triclosan.

„In timp ce cercetarile privind unele dintre aceste substante se afla in curs de dezvoltare, consumatorii raman expusi zilnic la aceste substante chimice, insa in necunostinta de cauza”, subliniaza autorii studiului. Ei spun ca, desi mai multe studii suplimentare sunt necesare pentru a evalua impactul substantelor chimice asupra organismului uman, totusi va fi foarte greu in a stabili o legatura clara intre substantele din MCA si diverse afectiuni. Oamenii de stiinta insa atraga atentia ca substantele chimice din ambalaje pot produce boli grave, ca diabetul, cancerul, obezitatea, tulburarile neurologice.


Social Media

1 Comment

  1. Ehee.. pe vremea lui Ceausescu totul era in ambalaj de sticla. Nu existau Pet-uri.
    Laptele, iaurtul, bauturile racoritoare, apa minerala totul era in sticla de sticla.
    Si culmea exista un sistem prin care aceste ambalaje de sticla erau reintroduse in sistem, de genul: Daca cumperi fara sa aduci la schimb sticla ori borcanul gol atunci plateai aproximativ 1 leu. De asemenea existau centre care preluau sticle si borcane goale curate si spalate (aproximativ 1 leu primeai pentru fiecare) 1 leu ceausist. Parintii cand au strans mai multe sticle goale ne-au zis noua (copiilor) ca daca spalam sticlele si borcanele si le ducem la centrul de reciclare atunci ne putem lua ce vrem cu banii luati pe ele. Eu mi-am luat un remi.

Leave a Reply