Produsele chimice periculoase continute in ambalajele alimentare pot infiltra produsele alimentare si pot provoca daune pe termen lung pentru sanatatea umana, avertizeaza oamenii de stiinta. Intr-un articol publicat in „Revista de Epidemiologie si Sanatate Comunitara”, un grup de cercetatori atrag atentia asupra faptului ca substantele chimice sintetice utilizate in ambalajele in care sunt introduse produsele alimentare pot afecta chiar si fetusii din pantecele mamelor lor.
Oamenii de stiinta avertizeaza faptul ca din cauza asa-numitelor „Materiale de Contact cu Alimentele – MCA”, care reprezinta o sursa importanta de contaminare a alimentelor, consumatorii sunt expusi cronic la substante chimice de sinteza de-a lungul vietii lor. In plus, prea putine se stie despre impactul acestor substante chimice sintetice asupra sanatatii umane, lasand consumatorii expusi la un nivel necunoscut de posibile daune.
„Materialele de Contact cu Alimentele reprezinta o noua sursa de expunere, in sensul ca le-am acordat prea putina atentie pana in prezent in studiile efectuate, cu privire la efectele asupra sanatatii umane”, scriu oamenii de stiinta. In articolul lor, cercetatorii spun ca exista mai multe motive pentru care expunerea continua la Materiale de Contact cu Alimentele (MCA) reprezinta un motiv de ingrijorare. De exemplu, substantele chimice care sunt cunoscute a fi toxice cum ar fi formaldehida, sunt prezente in MCA, sau cum ar fi sticlele de plastic utilizate pentru bauturi racoritoare. Alte substante chimice care sunt cunoscute pentru a avea un impact asupra sanatatii umane si care se gasesc in MCA, ar fi bisfenol A, tributilstaniu si triclosan.
„In timp ce cercetarile privind unele dintre aceste substante se afla in curs de dezvoltare, consumatorii raman expusi zilnic la aceste substante chimice, insa in necunostinta de cauza”, subliniaza autorii studiului. Ei spun ca, desi mai multe studii suplimentare sunt necesare pentru a evalua impactul substantelor chimice asupra organismului uman, totusi va fi foarte greu in a stabili o legatura clara intre substantele din MCA si diverse afectiuni. Oamenii de stiinta insa atraga atentia ca substantele chimice din ambalaje pot produce boli grave, ca diabetul, cancerul, obezitatea, tulburarile neurologice.