Teoria fericirii in viata a lui Einstein poate fi mai valoroasa decat teoria relativitatii

Social Media

Imagine: wikimedia.org (Commons Creative – free)

Aici aveti o sansa de a citi un articol despre Albert Einstein care nu iti va transforma creierul intr-o gaura neagra. Articolul acestea nu este despre teoria lui Einstein despre relativitate, ci teoria lui despre fericire. Nu numai ca este usor de inteles, dar poti chiar sa ii aplici sfaturile sale in viata ta.

Albert Einstein a facut valuri in 2017, nu pentru undele gravitationale sau despre dilatarea timpului, ci pentru modul sau de a fi fericit. Pe 24 octombrie 2017, o simpla nota scrisa de mana lui Albert Einstein s-a vandut cu 1,56 milioane de dolari la o licitatie desfasurata in Ierusalim. Pe hartie se afla scrisa teoria fericirii lui Einstein, care este mai putin o hartie stiintifica, si mai mult o meditatie plina de inspiratie. Pe nota stau scrise urmatoarele: „O viata calma si modesta aduce mai multa fericire decat urmarirea succesului, combinata cu o stare de neliniste constanta”. Hartia lui Einstein a fost estimata initial sa se vanda intre 5.000 si 8.000 de dolari, dar licitatia a crescut rapid la o suma ametitoare. O alta nota a lui Einstein, pe care scria: „Cand exista vointa, exista o cale”, a fost vanduta pentru 240.000 de dolari, dupa ce initial s-a prevazut ca se va vinde pentru cel mult 6.000 de dolari.

Notele care au fost achizitionate (cumparatorii si vanzatorii au fost anonimi) au in spate o poveste interesanta. In 1922, Einstein a calatorit la Hotelul Imperial din Tokyo in timp ce se afla intr-un turneu de prelegeri. Dar, intre timp, aflase ca tocmai a castigat Premiul Nobel. Un baiat de hotel a venit sa-i transmita un mesaj fizicianului, dar Einstein nu a avut sa-i dea niciun bacsis. Pentru a nu-l lasa pe baiat sa mearga cu mainile goale, Einstein a scris doua mesaje si le-a predat baiatului. „Daca ai noroc, notele acestea vor valora intr-o zi mai mult decat bacsisul”, a spus Einstein. Vanzatorul scrisorilor locuieste in Hamburg (Germania) si se spunea ca ar fi nepotul fratelui misteriosului mesager al hotelului. Ca de obicei, Einstein a avut dreptate.


Social Media