Mitul margarinei, spulberat: untul e mai bun decat margarina!

Timp de decenii intregi, in intreaga lume ni s-a spus cat de rau ar fi untul pentru sanatate si ce bine ar fi sa folosim margarina in schimb. Consumul de margarina a fost promovat foarte agresiv. Cel putin, daca va veti uita la televizor, veti vedea doar reclama la margarina (Unirea, Rama, Holland etc.); la unt aproape ca nimeni nu face reclama. Oare de ce?

Oamenii au fost amenintati ca acest consum de unt ar duce la cresterea colesterolului, ce ar fi daunator sanatatii. Ca alternativa, margarina ar fi o alegere sanatoasa, caci ea v-ar ajuta sa va mentineti dieta. Dar totul e doar o minciuna pentru ca…ati fost manipulati. Vi s-a indus in minte dezinformari medicale, ca de exemplu cea precum careia abstinenta de la grasimile saturate (care se gasesc in unt) ar fi o alegere sanatoasa. Unii medici nutritionisti au marsat pe aceasta idee; dar, trebuie sa stiti ca aceste grasimi saturate chiar sunt necesare organismului uman.

Acest trend a fost accelerat ca urmare a lacomiei marilor corporatii din industria alimentara pentru care margarina constituia o alternativa mai buna in a face profituri imense. Dar cu ce costuri! Caci ultimele studii au aratat clar ca ea distruge treptat sanatatea, ducand la obezitate, probleme cardiovasculare, diabet si chiar cancer.

De ce untul e mai bun?

Untul se poate consuma sub trei forme:
– cel mai ideal este untul facut de casa, din smantana grasa provenita din laptele crud al vacii;
– mai exista si untul organic, care e facut din laptele ce a fost pasteurizat initial;
– ultima versiunea este untul comercial, caruia i s-a scos o parte din grasimi, fiind procesat. Trebuie sa stiti ca aceasta ultima versiune de unt (cea mai “rea” ca sa spunem asa) este chiar mai buna decat margarina.

Iata motivele pentru care consumul de unt e mai bun decat cel de margarina:

1) O dieta cu grasimi saturate putine nu e sanatoasa pentru toti. In plus, bolile de inima asociate cu nivelul ridicat al colesterolului au fost exagerate pana la punctul in care s-a transformat intr-un adevarat mit. Un studiu din anul 1991 al unei institutii intitulate Medical Research Council a stabilit faptul ca persoanele care au mancat unt au un risc la jumatate de a avea boli de inima decat persoanele care au consumat margarina. Si asta pentru ca grasimile naturale pot fi convertite in carbohidrati atat cat este nevoie. In plus, colesterolul este chiar necesar pentru creier si sistemul digestiv.

2) Untul este, de asemenea, bogat in minerale, si contine vitaminile A, D si K2, ce ajuta in prevenirea osteoporozei si artritei. De asemenea, lanturile scurte si medii din acizii grasi si acidul linoleic conjugat (ALC) din unt poate preveni tumorile canceroase.

3) Glicosfingolipidele din unt ofera si o protectie impotriva infectiilor gastrointestinale.

4) Untul este bogat in minerale importante pentru organism, ca mangan, crom, zinc, cupru si seleniu (puternic antioxidant). Untul ofera, de exemplu, mai mult seleniu pe gram decat o fac germenii de grau. Untul este, de asemenea, si o sursa excelenta de iod.

5) Grasimile saturate din unt sunt ideale pentru fucntionarea corespunzatoare a plamanilor si protejeaza impotriva astmului.

6) Multi nutrienti continuti in unt sunt necesari pentru fertilitate si reproductia normala.

Acestea sunt doar unele din beneficiile untului. Asa ca, uitati de margarina si hraniti-va, natural, cu unt.

18 Comments

  1. Pingback: Tratament Candida 25 ian. 2011

Leave a Reply