Sunteti destept? Aveti sanse sa traiti mai mult!

Social Media
  •  
  •  
  •  

iqO veste proasta pentru cei care stau prost cu inteligenta, asa cum e definita si masurata ea de oamenii de stiinta: persoanele cu un coeficient de inteligenta (IQ) mai scazut s-ar putea sa prezinte un risc mai ridicat de boli cardiace, accidente mortale si sinucidere. Aceasta ar fi concluzia unor cercetatori scotieni care au studiat documente de arhiva privind starea de sanatate a nu mai putin de un milion de cetateni suedezi, incepand cu recrutarea si incorporarea lor in armata.

Dupa ce au operat corectiile necesare pentru a tine seama de mediul social in care au crescut acesti tineri, cercetatorii au constatat existenta unei legaturi intre IQ si mortalitate. Unul dintre autorii studiului, Dr. David Batty, din Glasgow, a declarat ca “statisticile indica o stransa legatura intre capacitatea cognitiva si riscul de deces”. El a adaugat ca, in general, persoanele cu un IQ mai inalt fumeaza si/sau beau mai putin, mananca mai sanatos si sunt mai activi pe plan fizic. O serie intreaga de comportamente care pot explica, cel putin in parte, riscul de mortalitate mai scazut al acestor oameni. Din studii mai vechi a reiesit ca IQ-ul poate fi imbunatatit prin programe de educatie prescolara si o alimentatie mai buna.

Dr. Batty a subliniat ca “daca acordam credibilitate afirmatiei ca legatura dintre nivelul de inteligenta si mortalitate se datoreaza, macar partial, faptului ca printre persoanele cu IQ mai scazut sunt mai raspandite comportamentele riscante – si eu consider plauzibila aceasta ipoteza – atunci s-ar putea ca mesajele pe care le utilizam pentru a-i convinge pe oameni sa isi modifice comportamentele legate de sanatate sa fie prea complicate”.

Dr Batty a fost si coordonatorul unui al doilea studiu, bazat pe date privind peste patru mii de militari americani, de-a lungul unei perioade de 15 ani. Concluzia a fost aceeasi: exista o legatura intre coeficientul de inteligenta si mortalitate.

Sursa: www.romanialibera.ro

Un comentariu la „Sunteti destept? Aveti sanse sa traiti mai mult!”

Lasă un comentariu