Home Uncategorized Stresul are si beneficii: intarzie imbatranirea

Stresul are si beneficii: intarzie imbatranirea

by admin
22 views
Social Media
  •  
  •  
  •  

stres2Stresul este vinovat de nenumarate necazuri: aparitia firelor de par albe, stari emotionale negative, ulcer, boli cardiovasculare si lista poate continua. Dar, specialistii au descoperit recent ca stresul, in cantitati mici, are un beneficiu pe termen lung – intarzie imbatranirea. Conform unui studiu publicat in aceasta luna in revista “Science”, in organismul uman exista o proteina care protejeaza celulele de stres, dar si de imbatranire, asa-numita “proteina a tineretii” – SIRT 1.

Expunerea corpului la caldura, frig si metale grele poate produce o “destructurare a celulelor”, iar o trauma le poate distruge in totalitate. Insa celulele au un mecanism propriu de aparare, de limitare a “pagubelor”, cum ar fi raspunsul la socul termic sau la alte forme de agresiune, inclusiv stresul. In aceasta actiune de autoaparare celulara este implicata o proteina speciala, care “repara” moleculele si proteinele afectate, prevenind astfel moartea celulelor si marindu-le durata de viata.

Sandy Westerheide, expert in biologie moleculara, la Northwestern University din Evaston, Illinois, impreuna cu echipa sa de cercetatori au descoperit ca este vorba de proteina Sirtuin 1 (SIRT 1), denumita si proteina anti-imbatranire. Potrivit studiului, este pentru prima data cand se dovedeste stiintific modul de functionare al aceastei proteine in cadrul asa-numitei “reactii la soc termic”. “Avem de-a face cu un studiu foarte interesant si exact” – a opinat Raul Mostoslavsky, un renumit specialist in microbiologie celulara la Centrul Oncologic din cadrul Spitalului General din Massachusetts si la Harvard Medical School din Boston. El a adaugat: “pana acum stiam ca Sirtuin 1 joaca un rol-cheie in ce priveste longevitatea. Noutatea studiului consta in faptul ca demonstreaza in premiera legatura dintre aceasta proteina, longevitate si reactia la socul termic”.

Studiul s-a axat pe celulele individuale, dar la nivelul intregului organism cercetarile fac lumina in cazul legaturii dintre stres si durata de viata. “Putin stres, in doze mici, poate prelungi viata, intinerind celulele” – a precizat co-autorul studiului, profesorul Richard Morimoto, care a explicat ca un nivel mediu de stres activeaza raspunsul la soc termic, dar nu afecteaza celulele.

ATENTIE! Site-ul almeea.ro nu-si asuma nicio responsabilitate pentru articolele legate de vindecarea fizica, prin folosirea sau nefolosirea anumitor alimente, medicamente si/sau anumite exercitii. Aceste articole au doar rol informativ. Daca doriti sau nu sa folositi sfaturile din aceste articole depinde doar de voi. Va recomandam sa cereti consult specializat inainte de a pune in practica aceste sfaturi.

S-ar putea sa va placa si

3 comments

ioana 10 octombrie 2009 - 14:52

SUNT FOARTE STRESATA LA SERVICI MAI ALES CAND NU GASESC IN ORDINE SAU CAND EU MUNSESC SI COLEGA STA

ghizela 26 aprilie 2010 - 14:59

sigur ca intirzie batrinetea ca te omoara de tinar.

sorin 11 mai 2010 - 12:39

Eu sunt stresat mai tare cand intarzie cu salariul cam cu o saptamana :))))))))

Leave a Comment