In momentul in care scriu acest articol, suntem in plin sezon al cireselor, asa ca ar fi bine sa profitam cat mai mult de ele, mai ales pentru ca ciresele prezinta niste proprietati extraordinare. de care ar trebui sa fim constienti.
1. Protectia impotriva diabetului
Ciresele au un indice glicemic mai mic de 22, mai mic decat cel al caiselor (57), strugurilor (46), piersicilor (42), afinelor (40) sau prunelor (39). Acest lucru le face a fi o alegere mai buna pentru diabetici, in comparatie cu alte fructe.
2. Un somn mai linistit
Aveti insomnii noaptea sau sunteti agitati? Sucul de cirese e salvarea! Beti suc de cirese la 30 de minute dupa trezire si la 30 de minute inainte de masa de seara. S-a constatat ca ciresele constituie o sursa buna de melatonina, contribuind astfel la un somn mai linistit.
3. Ii ajuta pe cei bolnavi de Alzheimer
Specialistii spun ca ciresele stimuleaza memoria celor bolnavi de Alzheimer, deoarece sunt bogate in antioxidanti.
4. Reduce riscul de accident cardiovascular
Ciresele contin antocianine (pigmenti care le da culoarea rosie), ce pot activa genele implicate in grasimi si metabolismul glucozei, reducand astfel factorii de risc pentru colesterol ridicat, tensiune arteriala si diabet zaharat.
5. Incetineste imbatranirea pielii
Ciresele au cel mai inalt nivel de antioxidanti dintre fructe. Antioxidantii ajuta organismul in lupta cu radicalii liberi. Daca beti zilnic un pahar de suc de cirese, procesul de imbatranire va incetini. Sucul de cirese este, de asemenea, recomandat ca tratament alternativ pentru alte afectiuni ale pielii.
6. Reduce durerile musculare
Ciresele si sucul de cirese pot reduce inflamatia si durerea musculara. S-a facut un experiment: un grup de maratonisti a baut un suc de cirese de doua ori pe zi, timp de sapte zile, inainte de cursa. Grupul care a baut suc de cirese a avut mai putina dureri musculare dupa maraton, decat grupul care nu a facut acest lucru.
7. Excelente pentru inima
Ciresele sunt foarte bogate in potasiu, care ajuta la reglarea ritmului cardiac si a tensiunii arteriale si reduce riscul de hipertensiune arteriala.
8. Ajuta la prevenirea cancerului de colon
Substantele din cirese pot reduce formarea de substante chimice cancerigene care se dezvolta de la ingerarea de diverse E-uri continute in alimente.
Aveti cel putin 8 motive pentru care ar trebui sa mancati cirese. Nu ratati acest prilej! Mancati zilnic cirese in aceasta perioada a sezonului!