Incredibilele miracole ale Sf. Benedict

Social Media
 •  
 •  
 •  

Nascut intr-o familie instarita din Nursia (Italia), in jurul anului 480, Sfantul Benedict a fost fondatorul Ordinului Benedictin si este considerat parintele monahismului occidental.

Diavolul il ispiteste pe Benedict

In tinerete, Benedict si-a facut studiile la Roma, care isi traia la acea vreme ultimii ani de oras imperial. Potrivit traditiei, a avut o sora geamana, Scholastica, ambii fiind copiii lui Entropius si ai Abundantiei. Scarbit de degradarea vietii din cetatea romana, Benedict prefera sa traiasca intr-o pestera situata la poalele muntilor Abruzzi. Timp de trei ani de zile a dus o viata de pustnic. Potrivit traditiei, diavolul l-a incercat cu naluciri de femei. Pentru a scapa de ispita, sihastrul s-a rostogolit prin urzici si spini pana ce trupul i s-a insangerat, dar a indurat cu cerbicie suferintele.

A vrut sa fie otravit…

Auzindu-se de faptele sale, in jurul anului 520, a fost ales abate al manastirii Vicovaro, care se afla in apropiere. Monahii l-au rugat sa devina abate, insa Benedict a acceptat cu greu, spunandu-le ca nu era vrednic de o responsabilitate asa de insemnata. S-a dovedit – totusi – un abate mult prea riguros pentru gusturile calugarilor, asa ca s-au gandit sa scape de el. I-au pus otrava intr-un pahar, dar sfantul a facut semnul crucii deasupra acestuia si s-a spart.

12 comunitati a cate 12 calugari

Dupa experienta de la Vicovaro, Benedict a inceput sa-si adune propriii discipoli. I-a organizat in douasprezece comunitati a cate doisprezece calugari. Fiecare dintre comunitati era condusa de un diacon. Aristocratia romana a inceput sa-si aduca odraslele pentru a fi educate de sfant. Unul dintre copii, pe nume Maurus, a devenit cel mai cunoscut discipol al sau.

Minunile Sf. Benedict

Benedict a devenit cunoscut in intreaga lume crestina pentru miracolele sale. Trei din cele doisprezece manastiri pe care le infiintase se aflau pe varfuri de munte, iar calugarii lor se plangeau ca le era greu sa coboare pana la paraul din care se alimentau cu apa. Asa ca i-au cerut sfantului sa le mute. Fondatorul Ordinului a urcat pe varfurile muntilor, a pus trei pietre, dupa care a trimis monahii sa sape sub acestea. Calugarii au ascultat porunca si au gasit izvoare de apa, nemaifiind necesara mutarea manastirilor. Altadata, Benedict a inviat un monah peste care se prabusise un zid.

In anul 529, Sfantul Benedict s-a mutat la Monte Cassino (la jumatatea distantei dintre Roma si Neapole). Si-a adus aici aproape toti calugarii si a infiintat una din cele mai mari manastiri din Europa. Benedict a instituit Regula vitae monastice. Este vorba de un document de baza al crestinismului occidental (sau al civilizatiei occidentale). Monte Cassino s-a dezvoltat intr-o perioada tulbure, in care Italia era invadata de lombarzi, iar armatele bizantine incercau sa cucereasca Imperiul roman de apus. Bantuiau tot felul de epidemii si foametea devenise crancena.

Regele got, Totila, care era un reprezentant al noii ordini instaurate, a venit sa-l viziteze pe Benedict. In primul rand, paganul a vrut sa verifice puterile sfantului. A imbracat un slujitor in hainele sale pentru a vedea daca ii va fi descoperit trucul. Benedict i-a dovedit ca poseda puteri iesite din comun, demascandu-l pe falsul rege. Totodata, a profetit sfarsitul lui Totila in zece ani, ceea ce s-a adeverit.

Numeroase alte minuni au fost atribuite sfantului Benedict, dintre care mai amintim numai atragerea de donatii de paine la manastire in timp de foamete.

8 comentarii la „Incredibilele miracole ale Sf. Benedict”

 1. Da klaire,un om cu adevarat “deosebit”,adica ce om “normal” s-ar fi tavalit prin maracini si spini pana ce ajungea carne vie si totul de frica…..femeilor! 🙂
  Dar este de inteles dupa trei ani de stat in pestera si mai ales cine stie ce balarie sau ciuperca halucinogena o fi mancat.
  “Minunea” gasirii unui izvor o practica si oamenii care nu au stat 3 ani prin pesteri(si nu dau gres niciodata.)
  “A inviat un calugar peste care cazuse un zid”Aici dovedeste doar ca era un om istet(cine a certificat “moartea” acestuia?) care stia sa profite de ignoranta altora in beneficiul sau(doar urmarea infiintarea Ordinului Benedictin si avea nevoie de “discipoli”).Sa nu uitam ca aceste evenimente au loc intr-o perioada cand,daca un “smecher” arunca in foc un mineral care ardea cu o lumina puternica si scotea si mult fum ,”prostimea” cadea in genunchi si-i atribuia cine stie ce puteri “magice”. 🙂
  Totusi,asa ca si poveste este interesanta,dar nu uitati ca nu tot ce zboara se si mananca.
  Shalom!

 2. Shalom, Shalom, ce rautacios esti de data asta! Dar adevarat!
  Eu cred in minunile care se intimpla chiar si in zilele nostre dar iarasi vin si spun spre disperarea unora ca nu le-as atribui neparat unui nume, unei entitati bine definite in timp si spatiu. Nu pot venera asa ceva. Chestiile astea de “pustnicie” sint exagerate, nu stiu de ce se fac, cind ar fi mai simplu sa fim oameni normali si sa incercam sa facem bine cit putem, chiar si numai prin vorba daca cu fapta este mai greu.
  Exista cu totul altceva mult mai puternic care face minuni intradevar, insa nu fara “ajutorul” nostru, nimeni, nimeni, nici chiar Dumnezeu nu-ti baga in traista! Daca stai sa-ti pice din cer, chiar doar un zid poate pica pe tine.

 3. Thatwas,da, am fost rautacios si imi cer scuze fata de cei ca se vor simti lezati de comentariul meu.
  Dar,Thatwas,oare Dumnezeu(folosesc aceasta denumire pentru ca nu stiu cum sa-I spun) o fi vrut de la noi sa stam prin pesteri si sa ne tavalim prin urzici si spini de frica “dracoaicelor” ?Eu nu cred!
  Acestea sunt emanatiile unor minti lugubre dar destul de dibace in a atrage o puzderie de fanatici lipsiti de minte care cred ca orice hocus pocus este o minune.
  Pai daca prezenta unei femei in viata noastra inseamna ca sunt un pacatos ,atunci ,trebuie sa recunosc ca am o “dracoaica” in” dotare”si ca merit sa fiu ars pe rug deoarece pacatul meu dureaza de 18 ani. 🙂
  Minuni se petrec zilnic,desigur,cum ar fi nasterea unui copil,un pom care infloreste,viata insasi este o minune,cand v-om realiza asta va fi mai bine.
  Dar pentru ca viata noastra si a copiilor nostri sa fie mai buna trebuie sa facem noi ceva nu sa asteptam sa vina nu stiu cine sa ne salveze.
  Shalom!

 4. Shalom-eu am mai spus ca am ceva “probleme” ci aceasta entitate sa-mi raspunde le intrebarile mele si ma gindesc ca te cite ori am avut “prilejul” sa ajung la EA, m-a lasat aici pe pamint in ideea ca de ce sa-i zburatacesc EI creierii si nu celor linga care sint, sau nu stie sau nu este cazul sa-mi dea raspunsurile asteptate, DAR in nici un caz nu cred ca a vrut de la noi ceea ce te intrebi si tu.
  Eu zic ca vrea doar intelepciune, cumpatare, iubire de aproapele nostru, fapte bune, vorbe bune, corectitudine, gindire, le-as aduna toate in asa zisa coloana vertebrala proprie stadiul biped.
  Dar , vezi tu pe pamint avem de toate si mai bune si mai rele si chiar daca nu sintem de acord trebuie sa le dam libertatea de a face fiecare ce crede de cuvinta, pastrindu-ne totusi mintea si principiile nostre.
  Si, la multi ani, multi, multi impreuna cu “dracoaica din dotare” fericiti si sanatosi ! si sa fi istet sa o ti in “dotare” cit mai mult timp!

Lasă un comentariu