Scrisorile secrete ale lui Iisus Hristos catre regele Edessei. Ce este dezvaluit acolo?

Imagine: pixabay.com (Commons Creative – free)

Unul dintre documentele apocrife ale crestinismului timpuriu il reprezinta corespondenta lui Iisus Hristos cu Abgar Ukkama, regele Edessei. Multi teologi au pus la indoiala autenticitatea acestor scrisori. Cu toate acestea, din punct de vedere istoric este incontestabil faptul ca un rege numit Abgar V Ukkama a fost cel de-al 15-lea suveran al regatului din Osrhoene. Iar cronica Edessei mentioneaza ca el a vegheat de doua ori, in calitate de carmuitor, destinele tarii sale: prima data din anul 4 pana in anul 7 d.Hr., iar a doua oara intre anii 13 – 50 d.Hr.

Majoritatea autorilor ecleziastici considera ca aceasta corespondenta dintre Iisus si regele Abgar este neintemeiata din punct de vedere istoric. Insa, in Biserica siriana, traditia corespondentei lui Iisus cu regele Abgar era considerata drept o realitate indiscutabila. Acest fapt este atestat de mai multe documente siriene datand din vremea primilor crestini. Asadar, liturghia siriana evoca aceasta corespondenta ca un dat istoric.

Cel mai faimos martor al autenticitatii corespondentei lui Iisus cu Abgar este Eusebiu din Cezareea, episcop crestin, considerat drept un adevarat „Herodot al crestinismului” si un „parinte al Istoriei Bisericii”. Eusebiu din Cezareea este cel care ne ofera un raport detaliat despre corespondenta lui Iisus cu regele Abgar. El scrie, la sfarsitul primei carti a „Istoriei Bisericii” ca a gasit aceasta corespondenta in arhivele cetatii Edessa. Documentele istorice legate de evenimentele marcante ale cetatii Edessa, in special cele din timpul domniei lui Abgar, erau pastrate cu grija in arhivele regale. Eusebiu mentioneaza ca a tradus el insusi in greceste anumite parti ale acestei corespondente scrise in siriana.

Iata in continuare 3 dintre scrisorile regelui catre Iisus si raspunsurile lui Hristos:

I. SCRISOAREA LUI ABGAR CATRE DOMNUL IISUS

1. Abgar, domnitor la Edessa, lui Iisus bunul Mantuitor, care a aparut in regiunea Ierusalimului, Salutare!
2. Am auzit vorbindu-se despre tine si despre vindecarile pe care le savarsesti fara leacuri si fara plante. Caci se spune ca le redai orbilor vederea, paraliticilor vlaga madularelor, ca-i purifici pe leprosi, alungi spiritele necurate, ii vindeci pe cei ce sufera de boli cronice si, in sfarsit, ca-i invii chiar si pe cei morti.
3. Auzind aceste lucruri despre tine, am cugetat in sinea mea ca nu poate fi adevarata decat una din doua: sau tu esti Dumnezeu pogorat din cer sau, pentru a putea savarsi asemenea minuni, esti cel putin un Fiu al marelui Dumnezeu!
4. Iata de ce te rog, prin aceasta epistola, sa binevoiesti sa ma vindeci de boala de care sufar.
5. Am mai auzit spunandu-se ca evreii cartesc impotriva ta si vor sa te piarda. Or cetatea mea, micuta fara indoiala, este bine randuita si va fi de-ajuns pentru noi doi. Vino dar la mine, draga prietene Iisus, si ramai in cetatea si in tara mea. Caci toata lumea de aici te va purta in slava si te va pastra in inima sa! Te astept, cu inima plina de dor si nerabdare!
6. Trimisa prin credinciosul meu servitor Brachus.

RASPUNSUL DOMNULUI IISUS

1. Fericit esti tu, Abgar, caci fara sa Ma fi vazut, tu ai Credinta! Caci sta scris despre Mine ca cei ce Ma vor vedea nu vor crede in Mine, pe cand cei ce nu Ma vor vedea vor crede si vor avea viata vesnica!
2. Dar cat despre, asa cum Imi scrii, venirea Mea langa tine deoarece aici, in tara lui Iuda, voi fi prigonit, iti spun: este necesar ca toate pentru care am venit in aceasta lume sa se implineasca in acest loc si ca Eu Insumi, dupa ce peste putina vreme toate se vor savarsi asupra Mea, sa Ma ridic inapoi la Cel din care iesit din toata Vesnicia.
3. Dar fii plin de rabdare in usoara ta suferinta. De indata ce Ma voi ridica inapoi la Cer, voi trimite la tine un ucenic ca sa te vindece de boala si ca sa-ti dea adevarata sanatate tie si tuturor celor care sunt alaturi de tine!
4. Scrisa de Iacob, ucenic al Domnului Iisus Cristos, trimisa din regiunea Ghenizaret si incredintata lui Brachus, mesager al regelui.

La putin timp dupa ce Abgar a primit acest ceresc raspuns, s-a intamplat ca Printul mostenitor, fiul cel mai mare al acestui rege, sa fie atins de o febra mortala pe care medicii din Edessa au socotit-o de nevindecat. Nefericitul Abgar a cazut prada disperarii. In durerea lui el I-a scris din nou bunului Mantuitor.

II. A DOUA SCRISOARE A LUI ABGAR CATRE DOMNUL IISUS

1. Abgar, biet domnitor in Edessa, lui Iisus bunul Mantuitor care a aparut in regiunea Ierusalimului, salutare si slava divina!
2. O Iisuse, bunule Mantuitor! Vezi, fiul meu mai mare, printul mostenitor, care se bucura dincolo de orice masura de venirea ta in cetatea mea, se afla in pragul mortii. O febra rea l-a doborat si ameninta neincetat sa-i curme viata! Dar eu stiu, dupa cum m-a incredintat mesagerul, ca tu vindeci de la distanta asemenea bolnavi, fara leacuri, ci numai cu Cuvantul si Voia ta! O Iisuse, bunule Mantuitor, fara indoiala Fiul lui Dumnezeu Cel Preainalt, da-i inapoi fiului meu, care te iubeste atat de mult incat ar fi in stare sa-si dea viata de dragul tau, sanatatea deplina prin puternicul Cuvant al Vointei Tale!
3. O Iisuse, bunule Mantuitor! Nu ma refuza de aceasta data, pe mine care sunt si eu bolnav, vorbindu-mi despre vremurile ce vor urma dupa inaltarea ta la cer. Ci vino, sari neintarziat in ajutorul fiului meu!
4.Scrisa in cetatea mea, a Edessei, trimisa prin acelasi credincios mesager.

RASPUNSUL DOMNULUI IISUS

1. Abgar, mare este Credinta ta! Si gratie credintei tale, fiul tau s-ar putea vindeca. Dar cum am gasit in tine mai multa Iubire decat in Israel, voi face pentru tine mai mult decat daca mi-ai fi daruit doar credinta.
2. Vezi, Eu, Domnul intregii Vesnicii, care-i invat acum pe oameni si-i scap de moartea vesnica, am sa-i daruiesc fiului tau viata vesnica chiar inainte de Inaltarea Mea, pentru ca fara a Ma vedea si fara a Ma cunoaste si inainte de a afla despre viitoarele Mele suferinte pentru toti oamenii, el M-a iubit din toata inima sa. Asadar, dragul meu Abgar, iti vei pierde fiul in trup, dar il vei castiga de mii de ori in spirit in Imparatia Mea vesnica.
3. Sa nu cumva sa crezi ca, murind, fiul tau chiar va muri! Nicidecum, ci cand va muri, de-abia atunci se va trezi din somnul cel de moarte al acestei lumi la adevarata viata vesnica in Imparatia Mea, care este spirituala si nu trupeasca.
4. De aceea nu fii tulburat in sufletul tau! Ci priveste si asculta in tacere: numai Eu sunt Domnul si in afara de Mine, nu este altul! De aceea Eu actionez in deplina libertate. Si nimeni nu poate sa-Mi spuna: fa aceasta sau nu face aceea!
5. Dar ceea ce fac Eu acum si ceea ce ingadui – astfel, sa fiu prigonit ca un om fara putere – Eu prevazusem chiar inainte de facerea acestui pamant si inainte ca soarele, luna si stelele sa-si raspandeasca lumina. Caci pentru asta am iesit Eu din Tatal care este in Mine, asa cum Eu sunt in El. Tatal este Cel mai inalt caci El este Iubirea din Mine, Vointa din Mine. Spiritul care emana din Mine si se indreapta spre Tatal este preasfant. Si Eu sunt toate acestea, Eu care ti le destainui.
6. Asadar nu fii tulburat, acum ca stii cine este Cel ce ti-a revelat aceste lucruri.Pastreaza insa tacerea asupra lor, pana cand voi fi rastignit de evrei, lucru de care vei fi anuntat de indata ce se va intampla. Altminteri (daca ai vorbi inainte de soroc) lumea s-ar prabusi inainte de vreme.
7. In zilele urmatoare va sosi in cetatea ta un tanar baiat sarac. Gazduieste-l si astfel Imi vei bucura inima si fa-i bine deorece Eu ii daruiesc fiului tau o gratie atat de mare, de a-l trimite inaintea mea, datorita iubirii sale, acolo unde ma voi duce si Eu dupa ce voi fi rastignit. Amin.
8. Scrisa in Cana Galileii de ucenicul Ioan si trimisa prin mesagerul regelui.

III. A TREIA SCRISOARE A LUI ABGAR CATRE DOMNUL IISUS

1. Abgar, mic domnitor in Edessa, lui Iisus bunul Mantuitor care a aparut in tinutul Ierusalimului, toata slava in vecii vecilor!
2. Gratie minunatei si miraculoasei scrisori pe care tu, Domnul Dumnezeu Cel vesnic, ai trimis-o in nesfarsita ta bunatate intru prea mare mangaiere, a mea si a fiului meu, inainte de aceasta scrisoare pe care ti-o trimit astazi, am recunoscut in mod neindoielnic ca Iubirea suprema salasluieste in tine. Daca n-ar fi asa, ar fi cu neputinta ca tu, singurul Dumnezeu al tuturor cerurilor si al acestui pamant, sa-mi fi adus o asemenea alinare mie, care nu sunt decat un vierme in fata ta, atunci cand ti-am vorbit de fiul meu care te iubeste mai presus de orice. Nu-mi sta in puteri, o Doamne, sa-ti multumesc altfel decat daruindu-ti recunostinta mea si cea a fiului meu, prosternandu-mi nimicnicia in tarana in fata Numelui tau preasfant. Te implor, accepta recunostinta noastra drept chezasie a inflacaratei noastre Iubiri, si aminteste-ti de-a pururi de noi in nespusa ta indurare!
3. Iubirea pe care ti-o poarta fiul meu cel atat de bolnav a trezit in mine, acum cateva zile, o scumpa dorinta. Doamne, iarta-ma daca in aceasta scrisoare ti-o impartasesc. Stiu bine ca gandurile noastre iti sunt cunoscute chiar inainte ca eu si fiul meu sa le fi formulat. Iti scriu totusi asa cum ii scrii unui om si o fac la sfatul acestui tanar sarac pe care mi l-ai recomandat si care se bucura acum de belsugul casei mele. El mi-a spus ca fiecare trebuie sa te abordeze astfel, daca doreste sa obtina ceva de la tine.
4. Acest tanar afirma ca te-a vazut. El imi pare a avea un dar al descrierii foarte simplu, dar dupa socoteala mea, adevarat si cuviincios. Acest tanar, care imi este drag datorita talentului sau, ne-a descris spre marea noastra bucurie infatisarea ta in mod atat de limpede, incat mie si fiului meu, care inca mai traieste desi este foarte slabit, ni se parea ca te avem cu adevarat in fata ochilor. In orasul meu se afla un foarte mare pictor. Urmand indicatiile tanarului, el ti-a facut imediat portretul pana la bust. Aceasta imagine a fost pentru mine si pentru fiul meu o surpriza, cu atat mai fericita cu cat tanarul sarac a confirmat ca Tu, o Doamne, ai aceasta infatisare.
5. Profit deci de aceasta ocazie pentru a-ti trimite propriul tau portret prin credinciosul purtator al scrisorii mele de recunostinta, ca sa-l examinezi si sa-mi spui prin mesager daca intr-adevar acest tablou iti seamana.
6. O Doamne Iisuse, bunule Mantuitor al tuturor oamenilor, nu te mania pe noi! Caci nu o desarta curiozitate, ci o pura si mare iubire pentru tine ne-a indemnat sa punem sa se faca aceasta preascumpa comoara a inimilor noastre, pentru a ne putea face o idee despre tine, care ne umpli pana in strafunduri cu Iubirea ta si care esti cea mai mare bogatie, cea mai mare mangaiere si cea mai frumoasa podoaba a inimilor noastre in viata si in moarte!
7. O Doamne, nu inceta niciodata sa-ti amintesti de noi in inima ta. Faca-se Voia ta Sfanta!

RASPUNSUL DOMNULUI IISUS

1. Binecuvantarea, Iubirea si Gratia Mea sa fie cu tine, dragul Meu fiu Abgar.
2. Aici, in Iudeea, Eu rostesc adeseori aceste cuvinte pentru cei pe care-i scap de tot felul de suferinte trupesti: „Credinta ta te-a salvat”. Dar inca n-am intrebat pe nimeni: „Ma iubesti?” Si inca nimeni nu Mi-a spus din strafundul inimii sale: „Doamne, te iubesc”.
3. Dar tu, cu mult timp inainte, fara sa Ma fi vazut, ai crezut ca Eu sunt Unicul. Iar acum Ma iubesti ca un om care si-a savarsit deja re-nasterea prin focul Spiritului.
4. O Abgar, Abgar, daca ai sti si ai putea intelege cat de mult te iubesc din aceasta cauza si ce bucurie ii aduci inimii Mele eterne de Tata, ai fi coplesit de o prea mare fericire, astfel ca nici n-ai mai putea trai.
5. Fii statornic in credinta ta cand vei auzi vorbele ce le vor spune evreii cei rai despre Mine, ei care ma vor da in curand pe mana calailor. Caci daca atunci cand le vei auzi nu te vei poticni, vei fi in chip spiritual primul, dupa fiul tau, care vei lua parte la invierea Mea din morti.
6. Cu adevarat, cu adevarat iti spun: cei ce cred in Cuvantul Meu, cei ce cred ca invatatura Mea vine de la Dumnezeu, aceia vor invia in ziua de apoi, cand flecare isi va primi dreapta judecata. Dar cei ce Ma iubesc nu vor gusta moartea. Caci iute ca gandul, ei vor fl transfigurati din aceasta lume a carnii in luminoasa viata vesnica si vor ramane alaturi de Mine, Tatal lor Cel vesnic. Dar pastreaza aceste Cuvinte in taina pana la invierea Mea!
7. Numai dupa aceea un apostol va veni la tine, asa cum te-am instiintat in prima Mea scrisoare si, cu exceptia fiului tau care va intra fara durere in imparatia Mea, el iti va aduce tie si intregii tale case sanatatea trupeasca si spirituala.
8. Cat despre asemanarea dintre infatisarea Mea si portretul adus de trimisul tau, chiar el, acest mesager care Ma vede pentru a treia oara, te va informa cel mai bine. Cel ce doreste o imagine a Mea cu intentia pe care o exprimi tu nu pacatuieste. Caci Iubirea rabda totul. Dar vai de cei ce vor voi sa faca din chipul Meu un idol! Pastreaza Si acest portret in taina.
9. Scrisa in Iudeea de unul din discipolii Mei aproiat inimii mele si trimisa prin acelasi mesager
10. Binecuvantarile Mele sa fie in casa ta! Amin.

Be the first to comment

Leave a Reply