Saliva, conform medicinii traditionale chineze, este „lichidul de aur”. Inghititi regulat saliva si veti avea o sanatate de fier!

Social Media

femeie salivaSaliva, popular si scuipat, este substanta fluida, produsa de catre glandele salivare in cavitatea bucala a mamiferelor. Se estimeaza ca organismul uman produce intre 1 si 1,5 litri de saliva pe zi.

Conform medicinii traditionale chinezesti, inghititi regulat saliva. Chinezii din vechime considerau ca saliva este foarte pretioasa pentru mentinerea sanatatii si pentru vindecarea bolilor, insasi ideograma „viu” din limba chineza ii demonstreaza semnificatia. Cuvantul chinezesc care inseamna „viu” are doua componente – limba si apa. Evident, chinezii din vremurile vechi considerau saliva – „apa limbii” – insusi simbolul vietii. Acest lucru este justificat, de vreme ce doar cei vii au saliva. Mortii nu au. Mai mult, cu cat suntem mai sanatosi, cu atat putem produce mai multa saliva, si cu mai mare usurinta. Acest lucru este demonstrat de durata si intensitatea cu care putem vorbi continuu. Atat durata, cat si intensitatea discursului sunt strans legate de cantitatea de saliva de care dispunem. Cand cineva nu poate vorbi decat cu voce scazuta sau isi pierde rapid respiratia, se spune ca are un deficit de energie interna. Un cunoscut medic chinez, dr. Wan Laisheng, putea vorbi continuu, cu voce sonora, timp de opt ore fara sa ia macar o inghititura de apa. Se poate spune ca era o incarnare a sistemului chinez de ingrijire naturala a sanatatii.

In acest sistem chinezesc exista un set de teorii profunde despre valoarea salivei. Saliva a fost numita „apa din helesteul inflorit”, „sucul de jad” si „lichidul de aur”. Ea este privita ca materie vitala si e asociata intim cu esenta se*uala, sangele si energia. Saliva este legatura-cheie dintre inima si rinichi si e un ajutor esential in pelerinajul catre nemurire. Recent, savantii au aratat ca saliva este strans legata de sistemul imunitar, care, in viziunea chinezilor din vechime, e alcatuit tocmai din sange si esenta se*uala. Prin urmare, saliva inghitita des hraneste esenta se*uala, energia si sangele si creste mult imunitatea si vitalitatea.

Modalitatea de a face acest lucru este sprijinirea usoara a limbii de cerul gurii in timpul meditatiei. Cand gura este plina de saliva, plimbati-o un pic prin gura si apoi inghititi-o, impartita in trei parti mici, pe trei expiratii. Cu timpul, veti descoperi ca va creste capacitatea de a produce saliva si, odata cu ea, vi se intareste imunitatea si se imbunatateste starea generala a sanatatii.


Social Media