Curele de dovleac, o adevarata mina de sanatate

Social Media

Dovleacul este o planta anuala erbacee, apartinand familiei cucurbitaceelor. Are o tulpina lunga de cinci-sase melri, sub forma de vrej. Frunzele sunt mari, usor reniforme, paroase, cu un diametru de circa 15 cm ia maturitate, intreaga planta este dotata cu peri ceva mai tari, un fel de tepi care pot produce chiar mici iritatii persoanelor sensibile. Florile sunt, aproape intotdeauna, galbene si incarcate de polen. Fructul, numit bostan, este de mari dimensiuni – uneori trece de 30 cm lungime – avand forma sferica sau ovala. Dovleacul este folosit in hrana animalelor, oamenii consumand de la el doar semintele. Aflate in interiorul dovleacului, semintele au nu numai o mare valoare nutritiva, dar au si virtuti medicinale.

Utilizarea terapeutica a dovleacului

Pentru nevoi medicinale, semintele de dovleac se consuma ca atare sau se folosesc, zdrobite, pentru a prepara un decoct. Tot pentru terapii medicinale se foloseste si pulpa dovleacului turcesc {Cucurbita maxima), care se poate gati pur si simplu sau din care se poate obtine un suc.

In general, pentru decocturi se folosesc semintele de dovleac turcesc, cultivat special pentru a fi folosit in hrana oamenilor, la prepararea unor produse de patiserie sau de alte mancaruri delicioase. Dovleacul turcesc se recunoaste usor, avand coaja gri, spre deosebire de dovleacul comun care are coaja galbena atunci cand este copt.

Substante active importante

Pulpa de dovleac contine saruri minerale, vitamina A, enzime, hidrati de carbon. Semintele sunt bogate in uleiuri (circa 33%), lecitina, enzime, protide, fitosterine.

Intrebuintari

Pulpa de dovleac, mai ales cea a dovleacului turcesc – intrat de mult timp in alimentatia oamenilor – are certe proprietati diuretice, laxative si chiar sedative. Semintele au calitati vermifuge, laxative, diuretice, sedative, antiinfectioase.

Cea mai importanta afectiune in care se aplica terapii medicinale cu seminte de dovleac este adenomul de prostata. Bolile in care dovleacul se dovedeste benefic sunt: insuficienta renala, enterita, diabetul, infectiile urinare, insomniile, chiar unele afectiuni cardiace, parazitozele intestinale. Un colectiv condus de dr Pavel Chirila, mare specialist naturist, relateaza despre necesitatea unor adevarate „zile de dovleac”, despre cure de dovleac. Astfel, pulpa de dovleac turcesc (1.5-2 kg) se fierbe cu lapte, se amesteca si se face un terci gros, care se poate indulci si aromatiza, fara sa se adauge sare. Acest terci este foarte util pentru cei care sufera de retentii hidrice.

Dovleacul are rolul de a usura, de a alina si de a ameliora o serie de suferinte, dintre care cea mai importanta, si in care semintele de dovleac si-au dovedit realmente eficienta, este adenomul de prostata (prostatita cronica).


Social Media

Be the first to comment

Leave a Reply