Rudolf Steiner, filozoful occidental care credea in misticism si ocultism

Social Media

Rudolf Steiner s-a nascut in 1862, la Kralievec, in Austro- Ungaria ca fiu al unui functionar la caile ferate. In 1879, s-a inscris la Viena la Scoala tehnica si apoi a intrat in contact cu teosoful Friedrich Eckstein care l-a introdus in teosofie si misticism. Steiner a fost angajat activ si in politica, iar in 1890, a lucrat la Weimar la arhiva Goethe ocupandu-se de latura stiintifica a acestuia. In 1891, si-a luat doctoratul in filosofie la universitatea din Rostock.

In 1907, Steiner a fost numit secretar – general al sectiei germane a Societatii teosofice. El a introdus in teosofie ideile ocultismului ,,crestin” rozicrucian. In 1906 a infiintat loja oculta Mysteria Mystica Aeterna, ramura a ordinului O.T.O. – Ordo Templi Orientalis. In 1913, s-a produs ruptura cu Annie Besant, conducatoarea Societatii teosofice, cauzata de prezentarea pe care aceasta o facea tanarului Krishnamurti ca fiind noul Mesia pe Pamant. Urmarea acestei rupturi a fost crearea societatii antroposofice.

Conceptiile lui Steiner au un caracter neognostic sincretist, ingloband intr-o sinteza originala vechi erezii, gnoze, mistere pagane, cu filosofii contemporane, teorii si metode stiintifice combinate cu misticism oriental. Acestea sunt cateva din temele de baza ale antroposofiei.

Preluand din hinduism teoria universurilor reincarnate, Steiner vorbeste despre sapte reincarnari ale Pamantului la intervale de 15.120 de ani, actuala fiind a patra. El a preluat din Pseudo Dionisie Areopagitul identic ierarhia cereasca, adaugand sub categoria umana regnul animal, respectiv astral, apoi pe cel vegetal, respectiv eteric, si pe cel mineral, respectiv fizic. La nivelul omului intalnim tripartitia neo-platonica: spirit-eu, suflet si corp, care la randul lor se impart in trei:
– eul cuprinde Manas, Buddhi si Atma,
– sufletul cuprinde sufletul constientei, sufletul ratiunii si sufletul senzatiei, respectiv vointa, gandire si sentiment,
– corpul cuprinde corpul astral, eteric si fizic.

Dezvoltarea culturala a omenirii s-ar produce in perioade de cate 2100 de ani, stabilite dupa mersul regresiv al soarelui din punctul echinoctiului de primavara. Astfel, dupa perioadele ,,lemuriana” si ,,atlanteana”, conform lui Steiner ar urma sapte perioade post-atlanteene legate zodiacal astfel: perioada indiana (7000 – 4900 i.d.Hr.) – guvernata de rac; perioda persana (4900 – 2800 i.d.Hr.) – gemeni; perioada egipteana (2800 – 700 i.d.Hr) – taur; perioada grecoromana (700 i.d.Hr. – 1400) berbec; perioada actuala anglo – saxona (1400 – 3500) – pestii, urmand apoi perioada americana (3500 – 5600) – varsator (sic!), culminand cu cea rusa (5600 – 7700), capricorn.


Social Media

2 Comments

Leave a Reply