Home Spiritualitate teoreticaBiografii spirituale Plotin, marele filozof grec care credea ca Dumnezeu se afla in interiorul sau

Plotin, marele filozof grec care credea ca Dumnezeu se afla in interiorul sau

by admin
88 views
Social Media
  •  
  •  
  •  

Plotin, un mare filozof grec, s-a nascut la Lykopolis, in Egipt, in anul 205 d.H. A primit educatia la Alexandria si a participat la razboiul imparatului Gordianus in Persia, la sfarsitul caruia a plecat la Roma unde si-a intemeiat scoala de filosofie. Aici a dobandit o mare faima si era respectat de toata lumea. Se spune ca, timp de 26 de ani, cat a trait la Roma, nu a avut un singur dusman. Chiar si imparatul Gallenius, unul dintre cei mai ticalosi imparati, il respecta si il cinstea, insa Plotin s-a imbolnavit.

Cand medicul Eustachius a intrat in camera in care zacea Plotin pe patul de moarte, acesta a exclamat cu bucurie: „Ma duc acum sa unesc Dumnezeul care traieste in mine cu Dumnezeul Universului.”

Mintea lui Plotin era continuu indreptata catre geniul divin care-l insotea – propriul sau Sine superior. Putin ii pasa de trupul sau fizic si, fiind intrebat despre ziua in care acesta se nascuse, a refuzat sa spuna, pentru ca o asemenea chestiune banala avea prea putina importanta pentru a risipi cuvintele.

Existenta fenomenala era pentru el o eroare, o greseala, o conditie inferioara si indezirabila, iar uniunea cu principiul divin constituia cel mai inalt scop al existentei. Manca foarte putin, nu consuma carne si a dus o viata casta.

Porphyrius, alt discipol al lui Saccas, a devenit invidios pe renumele lui Plotin si a incercat sa foloseasca magia neagra impotriva acestuia, dar fara succes; si, in final, a spus ca sufletul lui Plotin era prea puternic, incat nici cea mai puternica vointa, directionata impotriva sufletului sau, nu-l putea patrunde si se intorcea asupra celui care a trimis-o.

Conform Filosofiei lui Plotin, Dumnezeu este fundamentul tuturor lucrurilor. Exista o singura Substanta; Materia si Forma sunt doar iluzii sau umbre ale Spiritului. Dumnezeu este Etern si pretutindeni. Este Lumina pura, Unitate, baza intregii existente si a gandirii. Mintea (Nous) este imaginea acestei Unitati; este, ca sa spunem asa, imaginea creata de Etern privind in sine. Astfel, Mintea este produsul sau Creatia lui Dumnezeu si totusi, Dumnezeu insusi, primind puterea sa de la ultimul. Mintea este activitatea eterna a Eternului. Este Lumina primordiala, neschimbatoare. Gandirea si fiecare obiect conceptibil exista in minte. Lumea Mintii este lumea interna; lumea externa, sensibila, este expresia externa a primeia. Mintea fiind o Unitate si toate fiintele si obiectele fiind alcatuite din substanta Mintii, toate sunt in mod fundamental identice, dar diferite ca forma.

ATENTIE! Site-ul almeea.ro nu-si asuma nicio responsabilitate pentru articolele legate de vindecarea fizica, prin folosirea sau nefolosirea anumitor alimente, medicamente si/sau anumite exercitii. Aceste articole au doar rol informativ. Daca doriti sau nu sa folositi sfaturile din aceste articole depinde doar de voi. Va recomandam sa cereti consult specializat inainte de a pune in practica aceste sfaturi.

S-ar putea sa va placa si

6 comments

Marin 28 octombrie 2012 - 9:04

Da , si eu cred ca Iisus e incarnat in mine….ca toate sfaturile lui mi-au adus numai greutati….

Wicca 28 octombrie 2012 - 10:07

Mai marin fara greutati nu mai are rost sa traim.Daca toata viata nu ai avea de muncit sau sa intalnesti o situate grea,numai toata ziua la tv ce rost mai are?Poate tu no sa intalnesti o situatie grea dar copii tai?Cand o sa-ti ceara un sfat ce o sa spui?Nu stiu toate viata am stat in puf.Poate ca sunt un taran dintro comuna de la capatul lumii dar sunt fericit!cu toata munca1

ionucmora 28 octombrie 2012 - 13:47

Ditamai grecu!!!!Nascut in Egipt si apoi emigrat in Italia via Persia

kf 29 octombrie 2012 - 14:51

1.Nu avea nici un dusman.
2.unu foloseste magia (neagra, ca sa vezi) sa-i blesteme sufletul.
3.Nu reusete sa fie tins de nici o “meantra” a acelui nesabuit cu “suflet negru”… si asta pentru ca era atat de “sfant”.
4. culmea se imbolnaveste..(repet nu din cauza lu dusmanul care nu exista si care a folosit magie (NEAGRA) asupra lui…

concluzie!!! Ma mir si ma minunez!

Betshebas 30 octombrie 2012 - 10:01

Am citit articolul şi comentariile. Interesant. Chiar nimeni nu s-a gândit că omul ăla putea avea dreptate. Eu îl consider un iluminat. Şi cred că avea dreptate.

Semiom roman 9 noiembrie 2012 - 11:34

DAcă doriți să înțelegeți uniunea cu Dumnezeu așa cum a văzut-o și Potin vă recomand să descoperiți Creația și Autocreația Divină din paginile Divinei Cărți. Câteva idei despre acestă carte găsiți pe semiomroman.blogspot.ro (”Ce nu este Divina Carte” și restul) și pe site-ul armagheddon.ro. Nu vă lăsați dezarmați de denumirile care par holidiene. Toate au logică și matematică Divină.

Restul e decizia Sufletului vostru dacă dorește să ajungeți la Iluminare.

Gând Bun!

Leave a Comment