Râsul este antistresant si ne inmulteste anticorpii si globulele albe, care distrug microbii si virusii!

Foto: nicepik.com (Commons Creative – free)

Se stie ca râsul poate controbui in mod pozitiv la starea noastra de sanatate. Henri Bergson, laureat al Premiului Nobel pentru literatura, eminent filosof, n-a ezitat sa consacre o carte intreaga studiului mecanismelor rasului, in opera sa „Rasul”, aparuta in 1900. In anii 70, rasul a devenit un subiect de cercetare foarte serios in cateva mari laboratoare. Incepand din acea epoca, cercetatorii au facut numeroase descoperiri dintre cele mai surprinzatoare.

Astfel, cercetatorii au dovedit faptul ca rasul este antistresant. Trebuie sa stiti ca stresul elibereaza hormoni care, pe cai foarte complexe, au un efect vizibil imediat, ca adrenalina care accelereaza ritmul cardiac (ceea ce poate fi un aspect pozitiv, pentru a reactiona in cazuri de urgenta), dar pot actiona si indirect, scazandu-ne mijloacele de aparare imunitara. Or, rasul permite sa se reduca producerea acestor hormoni „negativi”. Mai mult, el ne inmulteste anticorpii si globulele albe, care urmaresc microbii si virusii. Se constata, in special, ca dupa ce am ras bine, creste prezenta imunoglobulinei A in mucoasele nasului si ale cailor respiratorii – adica, pe tot traseul principal de invazie a bolilor.

De asemenea, rasul are o actiune pozitiva asupra fluiditatii sangelui, dilatand vasele sangvine, precum si asupra oxigenarii, din moment ce atunci cand radem consumam de patru-cinci ori mai mult aer decat in mod normal. In plus, produce o destindere musculara si o stare de bine. Nimic surprinzator in toate acestea, de vreme ce rasul activeaza productia de endorfine, care calmeaza durerea si dau o senzatie de fericire.

Un studiu realizat cu privire la toate virtutile rasului, ne da fiori reci. Cata vreme un copil poate sa rada chiar si de 400 de ori pe zi, noi, adultii cei tristi, ne multumim, in cel mai bun caz, cu 15 accese de veselie. Dupa cum ar putea sa spuna un umorist, va veti mira, dupa asta, ca cei care mor primii sunt mai degraba batranii… Iar deviza noastra ar trebui sa fie „Nu radem pentru ca suntem fericiti. Suntem fericiti pentru ca radem”.

In ceea ce privesc beneficiile rasului, trebuie sa tinem cont de urmatorul fapt – respiratia. Caci, nu numai ca razand absorbim un volum de aer mai important, dar o facem, in mod firesc, conform recomandarilor stravechi din yoga, folosind de doua ori mai mult timp pentru a expira decat pentru a inspira. A rade inseamna, in toate sensurile cuvantului, „a lua aer“. Ati remarcat ca, cu cat suntem mai destinsi dupa o criza de ras nebun, cu atat suntem mai eliberati de toate tensiunile.

Daca doriti cu adevarat sa actionati in aceasta lume, menajandu-va totodata sanatatea, nu va crutati timpul pentru a rade si a zambi.

Be the first to comment

Leave a Reply